Peter Fabo: Longer aneb ´práce kvapná málo platná´

28.07.2015 13:54

Karlin Studios – Galerie KIV -  Praha

16. 7. -  30. 8. 2015

 

Na vernisáži  v galerii KIV v objektu Karlin studios, které začíná být obklopeno skleněnými budovami, mezi nimiž se brzy ztratí,  jsme zpřístupnili  zajímavou výstavu – instalaci ´Longer´, jejímž autorem je  Peter Fabo.

 

Je přímá úměra ´čím delší, tím lepší,´ pravdivá?

Hledisko kvantity je svůdné a prosazuje se nejen v oblasti hospodářství, průmyslů a filmů pro dospělé, ale i na poli kultury.

Nadprodukce v umění může vést k reakci v podobě příklonu k přístupům založeným na řemeslnosti a pečlivosti, u nichž však jak po banánové slupce hrozí sklouznutí k samoúčelné virtuozitě.

 „Žádné dobré dílo nemůže snést spěch,“ zaznívá v renesanční moralitě Loď bláznů a Peter Fabo se od fotografie přiklání k trpělivost vyžadující intarzii.

 

 

Fabovy dosud čistě abstraktní intarzované obrazce mají nového hrdinu – banán. Zažitá divácká interpretační schémata by exotické ovoce zpracované technikou zatíženou historickým spojením s vládnoucí evropskou vrstvou mohla spojovat s postkoloniální kritikou, jenže banán má potenciál vypovídat i o intimnějších tématech, jak ukazuje ´Táta´ nesoucí na svých bedrech všechnu tíhu světa. Ale i se spasitelstvím opatrně: „Kdo chtěl by svět si na hřbet klásti, hned zřítil by se do propasti“.

Už jen užití CMYK barev připomíná Fabovu práci s technicky reprodukovatelným obrazem, tak jako v případě Longeru, který obíhá prostor galerie, šedou kostku, a je nejspíš výplodem zastydlého chlapáckého soutěžení v délce. A i když je ironie pro zbabělce, kteří se bojí patosu tak jako my, site specific má i osobnější podtón, kterým se ale při letní výstavě nesluší obtěžovat.

Kurátor: Tomáš Klička

 

Praha 8 – Karlín

Křižíkova 148/34, Praha

Máme otevřeno: středa –neděle: 12.00 – 18.00 hodin

Vstup: volný

www.futuraproject.cz

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková