Pestrý gejzír barev aneb dětský pokoj jako z pohádky

11.08.2014 12:10

Navrhujeme-li  dekorování dětského pokoje,  je to vždy příjemná a milá činnost, neboť máme neomezený prostor pro svou fantazii, hrátky s barvami a leckdy i pro nevšední využití běžně používaných materiálů.

 

Zařízení dětského pokoje má být ekonomicky nenáročné, bez drahého vybavení, které by dítě omezovalo nejrůznějšími zákazy, a naopak má umožňovat přibližné změny v návaznosti na změny zájmů dítěte. Zejména v předškolním věku má být dětský pokoj jednoduchý, vesele a barevně laděný.

 

Dětské pokoje by měly být výrazně barevné, inspirativní…dětské tapety, samolepky oblíbených postaviček (Bob Builder, myšák Myckey, krteček …), nebo použití několika barev malby.

 

Bordury

Děti mají rády pestré a veselé barvy. A to kdekoli. jedním z nápadů, jímž bychom mohli zútulnit a zpříjemnit bydlení dětem, je praktický. V prodejnách tapet najdeme bohatou nabídku tapetových pásů - bordur. Jsou to dekorativní pásky určené i pro zarovnávání tapet na stropě a na podlahové liště. Bývají v šířkách od tří do deseti centimetrů. Jsou omyvatelné a odolné proti oděru. Mezi velmi oblíbené vzory patří figurální a zvířecí motivy. Lze jimi polepit v dětském pokoji skoro všechno, ale všeho s mírou! Vyjímají se dobře jako ozdobný prvek na dětských krabicích, na stěnách nebo i na postýlce. Naplánujme si borduru, kam ji hodláte umístit. Lze do úrovně stropu, rámu obrazu nebo nad postýlkou. V každém případě jejich použitím rozzáříme místnost. Vytvoříme nový vzhled pokojíčku bez velkých výdajů, rychle a jednoduše. Při práci nevzniká žádná špína, a jakmile se bordury omrzí, snadno je odstraníme.

 

Magnetické tapety

Magnetická barva promění stěnu v jednu velkou nástěnku, na kterou můžeme nechat děti umísťovat obrázky, dekorace a jiné drobnosti. Díky speciálnímu nátěru můžeme vytvořit stylovou dekoraci z kousků zrcadel, magnetů a polepených fólií bez jakéhokoli zásahu do stěny. Stěnou natřenou metalickou barvou v kombinaci s metalickou tapetou vytvoříme ideální prostor pro magnetické dekorace - obrázky, plakáty, knoflíky.

Barevné stropní kazety nejsou drahé

Pomocí pestrých kazetových stropů dodáme dětskému pokoji nové dimenze a spoluvytvoříme příjemné hygienické prostředí. Nainstalujeme je při troše šikovnosti v rámci údržby a vylepšení bytu i svépomocí. Má-li pokoj nízký strop, lze použitím svislých kazet zvýšit opticky jeho výšku. Dřevěné stropní kazety jsou ovšem dražší než např. dekorační kazety z pěnového polystyrenu, které na strop nalepujeme (nejlépe v barvě bílé nebo s dekorem dřeva).

 

Výhody kazetového stropu

Zvukově izolační opláštění umožňuje, aby se děti mohly hlučněji bavit, či případně si mohly pustit hlasitě oblíbenou hudbu. Polystyrenové kazety snadno řežeme, jednoduše do nich zabudujeme světla i lustr. Snažíme se o to, aby lustr nebo světla jsme  zavěsili v kazetách symetricky.

 

A co okna?

Pokud vycházíme z umírněné výzdoby stěn a nenecháme se příliš unést bohatou nabídkou tapet a tapetových bordur s nepřeberným množstvím dětských designů, máme více možností právě při úpravě oken.  Útulný dětský pokojíček již podle zařízení prozrazuje věk nejmladšího obyvatele rodinného domu. Vybavení pokoje bude postupně procházet potřebnými změnami, ale zastínění okna a dveří bude svou nadčasovostí i nadále vyhovovat.

 

I zde můžeme sáhnout po vysloveně dětské záclonce nebo závěsu. Nebo použijeme klasický materiál a doplníme jej svým nápadem. Můžeme například sáhnout po barevné jemné organze, kterou zajistíme dostatečnou propustnost světla i při použití barevných odstínů. 

 

Nad okno a dveře namontujeme dřevěné záclonové tyče. Organzu v námi vybrané barvě rozdělíme na jednotlivé díly, které ušijeme s tunýlky k navlečení na tyče a s vysokými výpustky. Po nařasení látky vytvoříme nad tyčemi náznak volánků a záclony tak opticky prodlužujeme. Hlavně však působí nesmírně hravě, až rozverně, a společně s nadýchaností barevných dílů organzy tvoří opravdu nápadité a nevšední zastínění i dekoraci oken.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet, www.decor8blog.com, www.kindertapeten.de, www.novinky.cz