Pavla Sceranková aneb Žena na Měsíci (Woman on the Moon)

15.04.2013 12:56


20. 3. – 5. 5. 2013
Galerie hlavního města Prahy (City Gallery Prague), 2. patro

 

Kurátorka Sandra Baborovská připravila,  na zhlédnutí a pochopení docela náročnou, výstavu sochařky Pavly Scerankové, přičemž tato  větší samostatná pražská výstava navazuje na její projekt ´Zpráva z neokortexu´ , který se uskutečnil před dvěma lety,  kde se zabývala sny, pamětí a procesy odehrávajícími se v lidském mozku. Opět čerpá z konkrétního zážitku, který ji podvědomě zasáhl, a rozpracovává jej do podoby svébytného vizuálního experimentu.

 

Výstava Žena na Měsíci vypráví o ženě jako mateřské energii, hybatelce a tvůrkyni. Nejedná se o sci-fi, ani feministický manifest, i když samotné slovní spojení „žena na Měsíci“ zní stejně jako před osmdesáti čtyřmi lety stále poněkud nepatřičně, nýbrž je snahou o uchopení ženské esence v jejím nejhlubším smyslu.

 

Pro tvorbu Scerankové je typické paralelní soustředění na vědeckou a intuitivní složku. Obojí funguje jako rub a líc téže mince. Intuice však náleží spíše ženskému principu, který se uplatňuje tam, kde výpočty selhávají. Žena se proto stala nejen hlavní hrdinkou němého filmu Fritze Langa Žena na Měsíci (Frau im Mond, 1929), ale i výstavního projektu.

 

Ústřední postava výstavy - kovová figura ženy

nese na zádech objekt připomínající kyslíkovou bombu. Jedná se o nalezený materiál – skříň, pocházející z předmětného světa. Ten umělkyně spojila se sochou paní, s jejímž předobrazem se skutečně setkala. Stala se součástí dotvořeného příběhu. Obklopená jakousi krustou, která ji omezuje a zároveň ochraňuje – jako skafandr, do něhož se může schovat, odletět v něm a metaforicky se přiblížit k Vesmíru.

 

Pracujeme se symboly - objekty

Autorka pracuje se symboly-objekty, které na Vesmír přímo odkazují. Nejsou technicistně zpracované, souvisí s hledáním jiných světů, soukromých vesmírů. Tato transcendentalita má romantický charakter, stejně jako hrdinové filmu Žena na Měsíci (scénář napsala Langova manželka Thea von Harbou), či slavného snímku Metropolis. Umělkyně film necituje, přejímá pouze název a akcentaci ženského prvku.  

 

Když jsem sochařkou…vskutku zvláštní!

Sceranková je sochařkou, která pracuje s množstvím materiálů a formálních vyjádření. První žena (2013) vychází ze základního geometrického útvaru trojúhelníka. Klade jej kaleidoskopicky vedle sebe a dociluje světelného, kosmického efektu. Hmota se nerozpadá, ale skládá v nadlidskou postavu, která v původních skicách vystupovala ze skříně. Výsledný model je však odlehčený od fyzické masy. Sceranková odhmotňuje figuru a nechá ji prostupovat záblesky světla, jako by chystala svou ženu ke vzletu na Měsíc. Pozemské tělo, formované náruživostmi a nejrůznějšími požitky, překonstruovává a odtělesňuje.

 

Futuristický objekt ´7 vteřin´  zobrazuje fáze rakety Discovery v několika fázích při vzletu. Podobně jako Eadweard Muybridge zachytil pohyb přímo na fotografii, totéž činí Sceranková v trojrozměrné dimenzi. Zachází při tom s minimalistickými prostředky, monochromní bílou barvou modelů, které ponořuje do tmy.

„Srdce musí být prostředníkem mezi mozkem a rukama“

Thea von Harbou (Metropolis, 1927)

 

V ´Planetární soustavě´

využívá umělkyně, pro ni již charakteristický performativní prvek, zapojení fyzického těla. Pletoucí ženy představují vesmírnou energii, která rozpohybovává planety – klubka vlny. Ty obíhají Slunce a chrlí na oběžné dráze vesmírný odpad. Interaktivní instalace vznikla pouze pro výstavní prostor druhého patra Staroměstské radnice. Ukončením výstavy zanikne. Na vernisáži 19. 3. 2013 vskutku seděly čtyři ženy u černých klubek vlny a pletly…

                                                                                                         

 (podle tiskové zprávy Sandry Baborovské)

 

 

Pavla Sceranková

  •  24. 2. 1980 v Košicích na Slovensku
  • Žije a pracuje v Praze
  • V letech 2000–2006 absolvovala ateliéry konceptuální a intermediální tvorby Akademie výtvarných umění v Praze
  • V roce 2011 dokončila na AVU doktorandské studium disertační prací ´Mysl bez obrazu´

 

Vybrané samostatné výstavy:

2012    Missing chapter, Drdova gallery

2012    Zelené album, Galerie Off/format, Brno, Česká republika, kurátoři P. Kovář, M. Garguláková, O. Navrátil

2011    Nahlas, Galéria Cypriána Majerníka, Bratislava, Slovenská republika, kurátorka Nina Vrbanová; Zpráva z neokortexu, Dům U Zlatého prstenu, GHMP, Praha, kurátorka Sandra Baborovská

2009    Alles wird gut, G99, Brno, Česká republika, kurátor František Kowolovski

Hlavo Lam, BKC, Brno, Česká republika, kurátor Ján Zálešák

2008    Otevřeno zavřeno otevřeno.., Benzínka u Slaného, Česká republika, kurátoři Monika Sybolová, Ondřej Horák

2006    Kapusta, Galerie Jelení, Praha, kurátor Michal Pěchouček

2004    Pavla in Atelier Unsichtbar, Stuttgart, Německo

----------------------------------------------

Doprovodný program:

 

  • Autorská prohlídka s Pavlou Scerankovou: čt 25. 4. v 17.00 hodin
  • Tvořivé dialogy s uměním (víkendový program pro rodiny s dětmi)
    Pro děti, ale i pro všechny další věkové kategorie výtvarné dílny s lektorkou Lucií Haškovcovou přímo v expozici – animační program se speciálními doprovodnými materiály, připravený a realizovaný edukačním oddělením. Po interaktivních prohlídkách výstav následuje výtvarná reakce – vlastní tvorba návštěvníků. Účastníci akcí se mohou seznámit s tradičními i netradičními technikami z oblasti kresby, malby, experimentální fotografie i prostorové, intermediální, akční a konceptuální tvorby. Cena 5, – Kč děti do 10 let, 20,– Kč návštěvníci nad 10 let. Akce si, prosím, rezervujte do 16.00 předchozího dne (lucie.haskovcova@ghmp.cz, +420 608 216 418, +420 606 612 987).
  • Člověk v krychliso 27. 4., 13-18 h, Staroměstská radnice, 2. patro


V rámci výtvarných reakcí na výstavu budeme vytvářet skici a návrhy na nejrůznější experimentální prostorové objekty nebo také zrealizujeme přímo jejich 3D modely. Ty budou symbolicky koncipovány jako fiktivní prostor pro lidské myšlenky, jež evokují "skafandr" nebo "sarkofág". Skicu vždy vyplníme souborem slov, která jsou klíčová, výstižná a stěžejní pro náš individuální vnitřní svět. V souvislosti s tím se zamyslíme i nad takovými tématy jako je komunikace, svoboda vs. nesvoboda, individualita, paměť atd. Pokusíme se ztvárnit náš "soukromý vesmír" - neomezený prostor, kde jednou z hlavních planet jsme my sami. K této tvorbě využijeme podle vzoru Pavly Scerankové mj. i klubka vlny, ale i další materiály jako jsou provázky, papírové roličky atd. a pokusíme se vytvořit site-specific parafrázi na její zde přítomné dílo. 

                                                                                                                     

  • Interaktivní prohlídky pro školy
    Možnost interaktivních prohlídek spojených s experimentální výtvarnou reakcí na výstavu,
    vhodné pro všechny typy škol (rezervace: lucie.haskovcova@ghmp.cz, +420 608 216 418,
    +420 606 612 987).

 

-------------------------------------------------

      Kurátorka výstavy: Sandra Baborovská

Grafické řešení: Adéla Svobodová

Redakce textů: Marta Nožková
Fotografie: Tomáš Souček, Jiří Thýn
Instalace a produkce: Diana Brabcová, Radka Lhotáková, Kateřina Adamová, Petr Tlučhoř, Jan Pavelka, Marek Fryš, Petr Linhart, Jiří Stáhlík, Martin Krsek
Propagace: Miroslav Koláček, Michaela Moučková, Alice Lenská, Lucie Haškovcová
Edukace: Lucie Haškovsová
Poděkování: Karel Srp, Tomáš Uhnák, Patrik Čabla, Róbert Palúch

  • Mediální partneři: ArtMap, A2, ArtMix, Ateliér, Art and Antiques, Metropolis, Rádio Classic, Rádio 1, Vltava ČRo, Pražský deník
    ----------------------------------------------

 

20. 3. – 5. 5. 2013, út-ne 10.00-18.00

Galerie hlavního města Prahy

Staroměstská radnice, 2. patro, Staroměstské náměstí 1, Praha 1

Vstupné: 40,- Kč / 20,- Kč

www.ghmp.cz

Hodnocení: 70 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: GHMP, Tomáš Souček