Pavilony a zahradní domky aneb proč ne?

22.05.2013 10:16

Pavilony a zahradní domky aneb proč ne?

 

V každé zahradě či zahrádce potřebujeme mít zahradní domek nebo alespoň kůlnu na ukládání zahradního nářadí. A pokud si přejeme mít v zahradě raději pavilon? Proč ne! I takový sen lze uskutečnit. Objevujeme dříve oblíbený zahradní pavilonek či zahradní domek, který se dá pořídit v různém provedení.

 

Na trhu se setkáme s napodobeninami barokního či viktoriánského pavilonu stejně jako s rustikálními dřevěnými zahradními domky, jež zakoupíme hotové. Spektrum dosahuje až ke stavbám proskleným. Nejdříve si ale musíme uvědomit, jaký máme styl zahrady a domu, a tudíž pro jaký vhodný typ domku či pavilonu se rozhodneme.

 

Jaký pavilon či domek?

Zvolíme-li si prostorný domek s terasou a zahrádkou, pak si můžeme pořídit i plot s uzavíratelnou brankou. Zahradní pavilon má pevnou střechu, je-li na více stran otevřený, mluvíme o besídce. Je-li uzavřený na všechny strany, můžeme mluvit o zahradním domku. Základní půdorys volíme z možností: kruh, čtverec, šestiúhelník, polygonál.

 

Z jakého materiálu?

Pavilony, zahradní domky a besídky se dají pořídit z různého materiálu a přizpůsobíme se tak stylu zahrady. Bereme ale v úvahu, že dle druhu materiálu budeme muset zahradní stavbu ošetřovat a udržovat.

 

Dřevo

Nejvíce ke stavbě pavilonu či domku používáme osvědčený materiál - dřevo. Stavbu lze kombinovat s cihlami nebo kamenem. Velmi luxusním dojmem působí, když opatříme zahradní domek či pavilon barvou bílou, která přitáhne pohledy členů rodiny i návštěvníků zahrady. Volíme-li barvu přírodní, pak vznikne pavilon, jenž nenápadně včleníme do zahradní výsadby. Chceme-li pavilon vzdušný a průhledný, dáme přednost dřevěné trelážové stěně. Vysazujeme na ně pnoucí rostliny a dbáme, abychom nezpůsobili příliš husté zarůstání, neboť by se působivé trelážové stěny nevhodně zcela zakryly. Dovnitř - ve světě stále více oblíbenějšího druhu pavilonu - umístíme např. ratanový stůl s židlemi a místo pro svačinku je připravené!

 

Kov

Zvolíme-li si také oblíbený zahradní materiál, kov, budeme pavilonem z kovaného železa přátele a návštěvy ohromovat, ale jen v teplých letních dnech. Pavilon lze nechat obrůst různými popínavkami, natřít barvami, ale počítejme, že nás nemine jarní údržba.

 

Sklo

Pavilon ze skla lze využít i jako exotický skleník, především když sběráme vzácné rostliny, sukulenty, bonsaje apod. V létě se ale skleněný pavilon přehřívá, a tak musíme zajistit kvalitní větrací zařízení a stínění. Používáme-li pavilon i k přezimování přenosných rostlin, pak nesmíme zapomenout na vytápění.

 

Co předem musíme připravit

Pro každý zahradní domek či pavilon musíme připravit nepromrzající základy, aspoň 80 cm hluboké; z betonu nebo kamenů a štěrku. U lehkých konstrukcí stačí, když zem pod sloupky vybetonujeme. Pro větší a těžší stavby musíme ale vytvořit odpovídající a nákladnější základy. Některé typy pavilonů koupíme z prefabrikátů. Abychom měli stavbu v konečném výsledku bezpečnou, svěříme ji raději odborníkům a uvažujeme-li o individuálním řešení, pak  pozveme zahradního architekta.

 

Richard Koníček

Foto: internet