Pavel Vošický : Přišlí včas aneb ´držet hubu a sloužit dál´ je vpravdě ´ to nejkrásnější!?´

15.07.2015 15:19

Galerie ve věži – Novoměstská radnice - Praha

14. 7. - 13. 9. 2015

 

Na vernisáži nové výstavy perokreseb výtvarníka Pavla Vošického, který se akce osobně zúčastnil, jsme ve dvou patrech zhlédli jeho nesčetné a kousavě dráždivé perokresby, vytvořenou ať již jako plakátek nebo komiks, kde nechybí i popisky. 

 

"Pavel Vošický  (na foto v bílém obleku a čepici) je živočich až nesnesitelně politický a daleko méně něco jako  ´umělec´ ve smyslu konvenčním. Váhal vystavovat svoje práce, protože nevěří, že by jeho obrazy, jejich sdělení a sentimenty (zejména moderovaný vztek) mohl dobře pochopit někdo jiný. Má pravdu do té míry, že jeho život se zahrnutí do obecných dějinných schémat jedinečně vzpírá. Ideologie a jejich režimy, stejně jako státní školská nalejvárna potřebuje bezpohlavní  ´dějiny´ o všech a o nikom. Takovému výkladu dějin nemůže názor vskutku samostatného člověka připadat než jako diverze, nevyváženost a konspirační teorie. Vošický v diverzi, nevyváženosti a konspiraci vyrostl a vytrval, zaplať Pánbůh!

Do vězení přišel v začátku 60.tých let za veřejné projevy čiré ´nenávisti k socialistickému zřízení´, kterých se dopouštěl pravděpodobně od dětství. Za totéž jej poslali po umístěnce na Borech i k černým baronům, ale za totéž jej také agilní komunista, rektor Adolf Hoffmeister přijal a udržel na UMPRUM.

Vošický emigroval po 68. roce a v Americe výtvarně - politicky pracoval, agitoval ve volbách prezidentských i senátorských. Řeklo by se - úspěšný art director kampaní. Studoval k tomu všemu ve washingtonských knihovnách, konzultoval svoje navenek bizarní i realistické teorie s ledaským, různě proslulé odborníky na ledacos nevyjímaje, i s pamětníky unikátních dějinných jevů. Letoval z toho všeho svůj jedinečný názor o své době a měnil ho často podle nově nalezených fragmentů. Nemaje systém, věrně sledoval skutečnosti.

Obrazy a kresby, které něco z jeho vizí obrážejí ve formě skoro plakátové nebo komiksové, jsou toho pochopitelně jen odrazem. Několik desítek perokreseb z 60. -  90. let minulého století zůstalo k dispozici autorovi, ostatní zůstalo někde na jeho cestách. Shodou šťastných nedopatření vznikl na půdě veřejnoprávní televize jako dokument Vošického výklad českých dějin.

Už 10 let si P. Vošického všímají v centru Prahy kolemjdoucí, jak usilovně nožíkem seškrabává černý reklamní výlep z obecního mobiliáře  a vůbec odevšud. Tímto neokázalým, ale permanentním výkonem – performancí a demonstrací svého druhu, přesně zasahuje chabost, resp. absenci praktické politické práce. Zároveň se tím nabízí srovnání jeho výkonu s připitomělostí současného (konceptuálního) umění. Jen místy u svého díla křikne nebo pohrozí, jinak ´drží hubu a slouží dál´, což vpravdě ´je to nejkrásnější!´. "

(zdroj: David Oesterreicher)

 

Kurátor výstavy: David Bartoň

 

Pavel Vošický

  • pražský rodák (narozen v Protektorátu Čechy a Morava 2. 5. 1939)
  • 1954 – 1958: vyučil se uměleckým kovářem, studium na Klenotnické škole v Turnově
  • 1963 – 1969: studoval  na UMPRUM v Praze
  • po emigraci  v roce  1969 pracoval jako art director ve Spojených státech
  • vystavoval své perokresby ve Vídni, v Norimberku, New Yorku
  • jeho ilustrace vycházely i v časopisech, především ve Philadelphia Magazine
  • 1995 – 2005: Praha a tak různě
  •  

Máme otevřeno kromě pondělí: úterý - neděle 10.00  – 18.00 hodin

Vstupné: v souvislosti se vstupem na věž

plné 50 Kč, zlevněné vstupné 30 Kč, rodinné 120 Kč

 

Během EHD 2015 (Dny evropského dědictví, které se koná v letošním roce v době od 5. do 13. 9. 2015) poskytujeme  slevu na prohlídku výstavy: vstupné plné 40 Kč, snížené 25 Kč, rodinné 100 Kč

Během EHD bude otevřeno od 10.00 – 20.00  hodin

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková