Pavel Hroch: ´S chtíčem po svobodě´ aneb moc pak už to legrace nebyla

16.11.2014 11:26

Pasáž Lucerna – Praha

14. 11. 2014 – 14. 12. 2014

 

Na slavnostním zahájení se sklenkou vína   jsme  v pasáži Lucerny otevřeli  výstavu fotografií Pavla Hrocha ´S chtíčem po svobodě´. Zhlédli  jsme zde na panelech černobílé snímky, kde autor připomíná 25. výročí sametové revoluce, kde Pavel Hroch zachytil nejen období již masově navštěvovaných demonstrací v roce ’89 a následného převratu, ale především  l.  pol.  90. let 20. stol. , dobu  horečnatou,  dobu plnou politických a sociálních změn, veselí, oslav, naděje a očekávání.

 

Zhlédneme zde fenomény, které do revoluce nebyly příliš zveřejňovány, anebo ještě nebyly tak masově rozvinuty -  jako např. prostitutky, pravicové extremisty, žebráky či  tetované…a nechybí samozřejmě ani podrobný, a současně zajímavý  komentář k fotografiím…

 „Ani mě to vlastně nenapadlo, že ty fotky vyznívají pesimisticky. Samozřejmě, člověk je ve vleku autorských pocitů nebo svých subjektivních zážitků, takže pro mě to je velmi veselá a euforická vzpomínka." 

„Řekli jsme si, že to uděláme jako veselá 90. léta, že tam nebudou ty politické události jako takové,“ okomentoval výstavu autor Pavel Hroch.  (www.rozhlas.cz)

 

Výstava potrvá do 14. 12. 2014. Její elektronickou verzi jsme zveřejnili na na Google Cultural Institute

Organizátor:  Knihovna Václava Havla

Vstup: volný

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  • Současně probíhá ještě expozice Rok 1989 v knihách, které si můžeme zakoupit do 17. 11. 2014 v pasáži Lucerna

www.vaclavhavel-library.org

https://www.facebook.com/events/781796908525363/

Praha 1

Vodičkova 36 – Štěpánská 61

 

„Přáli bychom si, aby právo na důstojnou existenci měli i ti, kteří žijí s postižením nebo duševní nemocí, lidé opuštění a staří, ti, kteří mají jinou barvu pleti nebo jiný způsob života, ti, kteří se ocitli v nouzi nebo je zastihla zákeřná nemoc.“ Olga Havlová

 

Doprovodný program ´Festivalu  svobody´ 16. 11. 2014 – 7. 11. 2014

 

  • 16. 11. 2014/neděle/ 16.00 hodin /Mramorový sál Lucerny
  • STUDENTI A REVOLUCE

Setkání a diskuse studentů, kteří vedli sametovou revoluci – Monika MacDonagh-Pajerová, Šimon Pánek, Jan Potměšil – a současných studentů - Tereza Reichlová, Robin Hendrych a Filip Jelínek, kteří celý svůj život prožili v demokracii. Jak se na události před 25 lety dívá mladá generace? A jak se na současnost dívají vůdci tehdejších událostí? Moderuje Michal Horáček

Připraveno ve spolupráci s Nadací Forum 2000

  • 16. 11. 2014/neděle/ 18.00 hodin/Mramorový sál Lucerny
  • DIVADLO A REVOLUCE

Vzpomínkový a debatní večer hlavních aktérů listopadových týdnů roku 1989: někdejších studentů Divadelní fakulty AMU, režisérů, herců, dramatiků a dramaturgů, doplněný autentickými filmovými záznamy. Podíl českých a moravských divadelníků a studentů uměleckých škol na listopadových událostech byl klíčový. Emotivní zpravodajství studentů z policejní bitky na Národní třídě bylo bezprostředním podnětem k divadelním stávkám po celé zemi. Rozsáhlá československá síť divadel tak mohla poskytnout svá jeviště otevřeným debatám a fungovala často místo nefunkčních totalitních médií. Divadelníci byli velice aktivní v Koordinačním centru OF a VPN včetně vyjednávání s představiteli vlády. Divadelní fakulta AMU, mnohá divadla i Divadelní ústav v Praze se staly produkčními centry revolučního dění.

Večer připravily Anna Freimanová a Veronika Bednářová

Účast potvrdili: Vlasta Gallerová, Jan Dušek, Petr Oslzlý, Jan Potměšil,  Karel Steigerwald a Tomáš Töpfer

 

  •   16. 11. 2014/neděle/20.00 hodin/Kinosál Lucerna 
  • SLAVNOSTNÍ PREMIÉRA FILMU ŽIVOT PODLE VÁCLAVA HAVLA

Andrea Sedláčková ve svém nejnovějším snímku sleduje život Václava Havla výhradně prostřednictvím dobových záznamů, fotografií a dalších historických materiálů. Pouze situace či události, které vyžadují vysvětlení „zvnějšku“, doplňuje autorským komentářem. První dokument, který zobrazuje Havlův život na základě archivních materiálů, vznikl v koprodukci České televize, kanálu Arte, společnosti Negativ a Knihovny Václava Havla. Film je zároveň uváděn v německé a francouzské televizi Arte. Pouze pro pozvané!

 

  • 17. 11. 2014/pondělí/17.00 hodin/KOSTEL SV. VORŠILY, NÁRODNÍ TŘÍDA
  • CÍRKEV A REVOLUCE

Debata o roli církve v listopadových událostech 1989. Minimálně od 2. pol. 80. let byl patrný fenomén propojení oficiálních a neoficiálních struktur na církevní úrovni, který se významně projevil právě během velehradské pouti v roce 1985, a předznamenával i utvrzování součinnosti mezi církevním a občanským disentem. Účast potvrdil kardinál Miloslav Vlk, Ladislav Heryán a historik Jaroslav Šebek.

Moderuje Marek Orko Vácha

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva Knihovny Václava Havla, www.rozhlas.cz)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Křest knihy Zdeňka Lukeše ´Praha moderní´ aneb proč Hrocha na střechu Karolina nepustíme?!

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/praha-moderni/