Pavel Hokynek: ´Momentky/Snapshots´ aneb když momentkám upatlaností a omšelostí vůbec neškodíme

15.05.2014 08:56

Galerie FotoGrafic – Praha

6. 5. – 15. 6. 2014150

Byli jsme pozváni na vernisáž prací Pavla Hokynka do překrásné galerie FotoGrafic, kde jsme mohli zhlédnout samotného autora, Pavla Hokynka a jeho cykly manipulovaných černobílých fotografií Momentos mutantes a barevných tisků Constructed Identity.

 

 

Co nejvíce zajímá Pavla Hokynka?!

Téměř výhradním tématem fotografií Pavla Hokynka jsou lidé ve svém biotopu – velkoměstě, v ulicích a přilehlých prostorech, místech nepředvídatelných setkání a situací, zabydlených pestrou škálou lidských typů.

Hokynkovy postavy jsou obtékány městem, jejich svět pohlcují skvrny měnící realitu na abstraktní plochy, toky světla a energie míst. Tekutost obrazu dynamizuje prostor, izoluje postavy od okolní skutečnosti, uzavírá je do samoty.

 

 

Intuitivní výtvarnou manipulací – rozmýváním bělícími roztoky, muchláním, škrabáním, zamazáváním a vícenásobnou expozicí (slovy autora ´dílčí likvidací´) – černobílých snímků v temné komoře dosahuje Hokynek zneklidňujícího, dvojznačného efektu: zásahy mohou evokovat až religiózní prozáření prostorů a lidí, jindy asociují až určitou upatlanost a omšelost městských zákoutí, působí jako hmota skapávající na osamělé bloudící postavy.

Kromě cyklu fotografií z kinofilmových negativů interpretovaných v procesu vyvolávání jsou do výstavy začleněny autorovy excentrické, kolážovité tisky z laciné tiskárny, doplněné útržky textů z internetového zpravodajství. Soubor, dávající podobný pocit mírně vyšinutého a zároveň fascinujícího světa, pracuje s mediální konstrukcí skutečnosti a s efemérností internetových zpráv, postavených na předsudcích a stereotypech.

Pavel Hokynek (*1943)

  • od 70. let 20. stol. věnuje umělecké a portrétní fotografii
  • od  1997 pracuje s originální autorskou manipulací fotografických záběrů
  • na  snímcích zachycuje především nenápadné prostory a okrajová dění Prahy a Londýna, dvou měst, které stojí dlouhodobě ve středu jeho zájmu
  • první samostatná výstava v r. 1971 (Galerie Čs. spisovatele, Praha), od r. 1998 řada samostatných (Muzeum Kampa - nadace J. a M. Mládkových, LFŠ Uh.Hradiště a další v Praze) a skupinových výstav (Zámecká galerie Kladno, Parlament ČR Praha, Art Prague, Veletrh umění v Nimes, Nová Síň Praha, projekt La Strada v ČR, East End v Londýně a j.)

Galerie FotoGrafic

Praha 1

Stříbrná 2

www.fotografic.cz

www.pavelhokynek.cz

 

Máme otevřeno:  

pondělí – neděle:  13.00 – 19,00 hodin

Vstup: dobrovolný

 

Hodnocení:  100 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: autorka