Pavel Hayek aneb když Hayekovy čtverce či puntíky klamou naše oči

14.04.2016 14:23

Kvalitář – Praha

13. 4. - 3. 6. 2016
 

Na vernisáži stejnojmenné výstavy Pavla Hayeka, která se uskutečnila v úterý 12. 4. 2016 od 19 hodin jsme se obdivovali autorovým kresbám ve stylu konkretismu. Autor byl osobně přítomen.

 

 

 

Pavel Hayek (*1959, Brno)  se po několika letech do Kvalitáře vrátil  se samostatnou výstavou. Vystavili jsme Hayekovu malbu, které se začal intenzivně věnovat na počátku 90. let. V té době opustil grafickou tvorbu a přešel k monumentálnějším malířským plátnům, pro které je typická obsahová různorodost. Pavel Hayek se ve svých obrazech dotýká každodenního života okolo nás a přírody jako celku.

 

 

 

 

 

Motiv, na který v jeho tvorbě často narážíme, je příroda. V minulosti si často vybíral vždy konkrétní druh ovoce, koření, stromu nebo rostliny. Fragmenty těchto přírodních tvarů pak přenášel na plátna svých obrazů a vznikaly tak skládané struktury. Cílem bylo poukázat na fakt, že svět je plný individuálních, osobitých tvarů, které nejsou nikdy identické. Hayek si celoživotně rád všímá toho, co nás denně obklopuje, ale zapomněli jsme tomu věnovat zvláštní pozornost.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na eponymní výstavě v Kvalitáři ale Hayek tentokrát představí jiný odstín svojí tvorby. Je to jeho aktuální fascinace textilií. Na plátnech už nenacházíme obrazy inspirované přírodou, ale vidíme čtverce nebo puntíky, které často zdobí užité textilní materiály. Jsou to konkrétní látky, které umělec zmuchlá, vyfotografuje a poté přenese na plátno. Textilie, koupená v obchodě, má jednoduchý pravidelný geometrický vzor, který se pomačkáním a nařasením látky deformuje a rozbíjí. Vznikají pak překvapivé, nepravidelné deformace pravidelných struktur řízené prvkem náhody a improvizace. Tématem je tedy látka, i když materie látky je zde abstrahovaná stejně, jako jsou abstrahované obrazy konkrétních listů, kořenů, plodů a stromů. Vnímání struktury a věcnosti zůstává v Hayekových obrazech stejné.

 Výstavu doplnily starší práce stromových struktur, které v Haykově tvorbě nalézáme od druhé poloviny 90. let. Silným impulsem pro tvorbu stromových struktur pro něj bylo zvětšování maleb kořenů až do podoby stromů. “Vyfotím určité části pohledu do koruny stromů. Do kompozice pak někdy lehce zasáhnu a přenesu ji na plátno,” přibližil

autor svou techniku.

 

 

 

 

  • Velkofomátové černobílé struktury, tak typické pro jeho tvorbu na výstavě doplní výrazná červená barva obrazu inspirovaného textilií. Pavel Hayek nám nejen tím dokazuje, jak schopně dokáže nabourat zažitý řád a nahradit ho novým.
  • Vystavoval například v Německu, Rakousku a opakovaně ve významých galeriích v Čechách. Letos se zúčastnil festivalu Art Fair v Paříži.

 

Pavel Hayek

Narodil se 10. 3. 1959 v Praze

1973 – 1982: navštěvoval LŠU J. Kvapila v Brně, prof. Petr Skácel

Od 1990 – 2001 člen TTKlub

Od 1998 je členem klubu konkretistů

110 00 Praha 1
Senovážné náměstí 17
+420 728 033 112
www.kvalitar.cz


Máme otevřeno:

po–čt: 10–18 hodin
pá: 10–16 hodin

Vstup: volný

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková