Pavel Forman: Bald im Wald aneb je dobré mít svou šablonu na směs něhy a krutosti!?

22.10.2015 14:01

Galerie kritiků – Praha

14. 10. – 8. 11. 2015

 

 

Na tiskové konferenci  s Vlastou Noshiro Čihákovou, kurátorkou nové výstavy Pavla Formana ´Bald im Wald´, jsme se s velmi sympatickým autorem mohli osobně setkat.  Forman si zvolil název výstavy takto, protože se mu to hezky rýmovalo – bald im wald…

 

Zhlédli jsme se zájmem jeho obrazy hyperobézních dam oproti nenápadně z obrazu zírající Twiggy, ikony hubenosti …  Ronnieho Jeremyho (dlouholetého pornoherce, mimochodem vzrůstu sice malého, ale sexuálním výkonem vynikajícího) … a dalších např. kousků ze série Bad Boy Story…

 

 

Výstava je první větší výstavou Pavla Formana v Praze. Klademe zde důraz na Formanovu tvorbu z posledních let. Autor je světoběžník, již  od roku 2009 procestoval Evropu, Asii i severní Afriku. Zde vystavuje či tvoří, nebo přednáší …delší dobu strávil v Litvě, Holandsku, Portugalsku, Dánsku, Irsku a v USA. 

 

Jeho tvorba vychází z graffiti, street artu a z ikonické inspirace současnou pop kulturou, původně uváděná nejen v galeriích, ale i na zdech budov ve veřejném prostoru. Jeho akrylové obrazy, kombinující ruční malbu a sprej přes papírové šablony, jsou k poznání ihned.

Výrazným způsobem reflektují a ironizují spotřební aspekty mediální společnosti, erotiku, pokleslost hororové literatury a béčkových filmů.

 

Svět dětských pohádek se v jeho obrazech mění v noční můru, roztomilá dítka v groteskní příšery, zvířátka v krvelačné bestie. Dítka však mívají v očích výraz nevinnosti, stejně jako jejich zvířecí protějšky. Dospělí se naopak představují v genderově úsměvném dialogu drsných mužů a křehkých žen. Tu a tam se v obraze objevují i lovecké trofeje nebo sběratelské fetiše.

Jde o malířský rukopis, který je nadsázkou komiksů a má v sobě jak virtuozitu kresby, tak živě barevnou malířskou dynamiku, světelně kontrastní kompozici a sociokritického ducha, jenž je silnou reflexí prostředí, v němž se cítíme spokojeni a nespokojeni zároveň. 

 

Pavel Forman je také básníkem, hudebníkem a organizátorem festivalů a kolektivních přehlídek, galerijní svou činnost rozšířil ze svého rodného kraje na Severomoravský a Slezský kraj, i přes hranice  až do Polska. Svůj životní a umělecký styl nazývá sociálním realismem.

(zdroj: tisková zpráva: Vlasta Noshiro Čiháková)  

 

Pavel Forman

  • narodil se 11. 11. 1977 v Bruntále
  • je absolventem Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Universität der Künste v Berlíně (zaujala ho divoká německá malba)
  • žije v Praze a Berlíně, je hostujícím profesorem v USA a kurátorem galerie Freud§Thal v Bruntále

V roce 2009 byl umělec odměněn na portugalském Bienal de Cerveira Cenou pro umělce do 35 let

 

www.galeriekritiku.cz

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jindrich-streit-fotografie-pavel-forman-obrazy-identita-reality-aneb-presto-iluze-neztracejme-/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/zima-lasky-winter-of-love-aneb-klasicka-malba-a-jeji-ironicky-lidsky-pohled-na-svet-stale-zije/