Pátý ročník - ´ESSL ART AWARD CEE 2013´, aneb když podpoříme umělce z 8 zemí střední a východní Evropy

02.06.2013 18:11

FUTURA – centrum pro současné umění  - Praha

31. května - 30 června 2013

 

V pátek 31. 5. 2013 jsme byli pozváni do FUTURY na vernisáž  výstavy i na "nominační noc“ , tj. na slavnostní udělení ceny ESSL pro mladé výtvarníky , kterou udělujeme každé dva roky vybraným umělcům ze států východní Evropy. Určili jsme ji studujícím umělcům a umělkyním, a nabízíme jim tak možnost prezentovat své práce v mezinárodním muzejním prostředí.  Z České republiky jsme nominovali 10 finalistů, a předali jsme vítězům dvě první ceny a jednu cenu speciální.

 

Na vernisáži promluvil jako první  Michal Novotný (FUTURA Centrum pro současné umění), Jiří Švestka (člen poroty Česká republika) a zástupce Vienna Insurance Group.  Kurátor Jiří Švestka vyjádřil své hluboce intelektuální dojmy, kdy musel vyhodnocovat umělecká díla, která jsou navzájem neporovnatelná. Poté jsme vyslechli jména vítězů soutěže, přičemž všichni nominovaní umělci byli samozřejmě  při vernisáži přítomni.  A pak jsme dvě první ceny za rok 2013 předali vítězům letošního ročníku ESSL ART AWARD CEE, jmenujme je tedy -  Karima Al-Mukhtarová a  Viktor Takáč (ještě navíc získal cenu speciální).

 

 

 

Jak soutěž v roce 2013 probíhala?

  • Organizátoři soutěže vyzvali umělecké školy  v Bulharsku, Chorvatsku, Rumunsku, na Slovensku, ve Slovinsku, v České republice, Maďarsku a v Turecku.
  • Výstava prezentuje díla z 10 nominovaných do užšího výběru. Porota vybírala z nabídky  skutečných obrazů, objektů, soch, instalací nebo filmu a videa.
  • Díla mladých umělců prezentovaných v rámci ´ESSL ART AWARD CEE´ vyvolají u nás řadu  aktuálních otázek jako např. „ Jaký je aktuální vývoj na vysokých uměleckých školách? Jaké sociální, společenské, politické a ekonomické otázky jsou pro mladé umělce důležité? Jsou umělci motivováni ekologickými  problémy a genderovým  diskurzem? Jsou zaměřeni na určité sdělovací prostředky, a jak je pro mladou generaci umění důležité?“
  • Práce na výstavě pokrývají širokou škálu médií, včetně kresby, malby, instalace, fotografie a nových médií.
  • Každý z 16 vítězů ESSL ART AWARD CEE (dva umělci v každé zemi) dostává odměnu 3500 EURO a podílí se na výstavě. Výstavu  doprovází komplexní katalog, který představuje umělce a jejich práci a také slouží jako odrazový můstek, který zviditelní  mladé umělce na mezinárodním poli.

 

Kdo jsou Agnes a Karheinz Essl?

  • Soutěž ´ESSL ART AWARD CEE´založili rakouští sběratelé umění Agnes a Karlheinz Essl před pěti lety.
  •  V roce 1950 sběratelé umění Agnes a Karlheinz Essl objevili svou vášeň pro současné umění. Jejich úspěšná obchodní kariéra,  která se se založením společnosti bauMax  rozjela  přímo  raketově,  jim umožnila vybudovat významnou uměleckou sbírku. A tak muzeum ESSL , které  otevřeli  v roce 1999, můžeme považovat za  největší rakouské soukromé  muzeum a domov jedné z nejvýznamnějších evropských sbírek současného umění s více než sedm tisíc uměleckých děl. Jádro sbírky tvoří rakouské umění od roku 1945.

 

  • A protože Agnes a Karlheinz Essl chtěli mladé umělce nějakým způsobem podporovat,, vznikla jejich přičiněním tak soutěž s oceňováním  mladých umělců ze států východní Evropy -´ESSL  ART AWARD CEE´.

 

bauMax – mnohaletý partner: rodinný podnik s mezinárodní působností vznikl  před 36 lety v Rakousku.  Dnes bauMax působí v 9 zemích s celkovým počtem 159 prodejen. Provozuje obchody od  Rakouska až po Turecko. Ve střední a východní Evropě je  bauMax  lídrem na trhu v oblasti DIY s rychlostí povědomí o značce na 90%. Za rok uspokojí  zhruba  50 milionů zákazníků.

 

VIG Special Invitation – je to další projekt na podporu umělců, který zřídil hlavní akcionář Wiener Städtische Versicherungsverein v roce 2009.  Znamená to, že v každé zúčastněné zemi je jeden ze dvou vítězů ESSL ART AWARD CEE vyznamenán VIG Special Invitation včetně finanční odměny 1000 EURO.  Navíc na jaře roku 2014 se vítěz bude moci podílet  na speciální výstavě v areálu výstaviště Ringturm,  v sídle společnosti Vienna Insurance Group a Wiener Städtische Versicherungsverein a bude vyzván k vytvoření díla speciálně pro tuto událost.

 

(Letošním vítězem  je Viktor Takáč)

 

"Podpora uměleckých a kulturních projektů je nedílnou součástí naší firemní filozofie a tradici dlouholetého. S naší podporou ESSL ART AWARD CEE můžeme přispět k podpoře rozvoje mladých výtvarných scén v zemích střední a východní Evropy, kde je Vienna Insurance Group aktivní. Jako společnost, která  úspěšně podniká v  pojišťovací činnosti,  považujeme za součást naší sociální odpovědnosti podniků  i cíl podpořit rozmanitost kulturního života, "řekl Dr. Günter Geyer, CEO Vienna Insurance Group.

 

Nominovaní mladí umělci: Matěj Al-Ali, Karíma Al-Mukhtarová, Jan Brož, Terezie Foldynová, Jakub Geltner, Blanka Kirchner, Eliška Perglerová, Rudolf Samohejl, Viktor Takáč, Tomás Werner

 

Porota ESSL ART AWARD CEE:

Vanja Babić (HR), René Block (D), Gábor Ébli (HU), Andreas Hoffer (Essl Museum), Johanna Langfelder (Essl Museum), Romelo Pervolovici (RO), Zora Rusinová (SK), Lora Sarıaslan (TR), Igor Španjol (SLO), Jiří Švestka (CZ), Maria Vassileva (BG), Eva Wirlitsch-Essl (Essl Museum)

 

Předseda poroty ESSL ART AWARD CEE: René Block

Kurátor:  Jiří Švestka

 

ESSL MUZEUM – Moderní současného umění

Der Donau-Au 1, A-3400 Klosterneuburg

Vídeň - Rakousko

www.essl.museum

FUTURA Centrum pro současné umění

Holečkova 49

150 00  Praha 5 –Smíchov

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: ESSL