Patrik Hábl RE:KONSTRUKCE aneb když jde nejen o experimentální ´rekonstrukci´ architektury v obraz…

13.02.2019 11:11

 

 

 

 

 

Galerie Villa Pellé - Praha

5. 2. - 5. 4. 2019

 

Na vernisáž výstavy RE:KONSTRUKCE Patrika Hábla dorazilo vskutku velké množství návštěvníků.  Expozice ve všech patrech galerie Villa Pellé je totiž nejen Háblovou největší pražskou samostatnou výstavou, ale i otevřeným projektem, který konfrontuje právě tradiční obraz a jeho zažité vnímání s autorovými překvapivými instalacemi malbou. Jde při něm nejen o experimentální ´rekonstrukci´ architektury v obraz, ale i o proměnu divákova vědomí. Patrik Hábl láká na hru s prostorem, zlatý sál (spíše však působí jako zlatá klec či doupě), malbu na podlaze, videoinstalace či výtvarná díla, která zdobí exteriér galerie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Kompletní a náročná obnova prostor, absolutní využití plochy s jemným citem, který povyšuje pozadí na hlavní motiv, hra s okolním prostorem, kde půjde o tvorbu in situ a kdy se výstavní sály promění v jeden obrazový celek. Fascinovaně intervenuje do prostoru, experimentuje s malířskými technikami, měřítkem a pracuje s nezvyklými formáty, které velice pracným způsobem plní svými téměř japonskými motivy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Úvodní část expozice, připravené ve spolupráci s kurátorem Radkem Wohlmuthem, zachovává tradiční podobu galerijní instalace. Jejím centrem jsou obrazy, návštěvník pozná současné zásadní způsoby Háblovy abstraktní malby. Najdeme zde vrstvení barevných struktur pomocí válců, vzájemné přikládání pomalovaných ploch k sobě a následné roztrhávání, jakoby se autor dostával plátnům ´pod kůži´“.

 

V další části výstavy postupuje od de:konstrukce obrazu v jeho re:konstrukci, v abstraktní obrazový prostor nebo situaci, v níž se ke slovu dostává rozdílný způsob emotivní interakce s divákem.

 

Otvírá pro pozorovatele možnost vnímání významové proměny instalace třeba v kapli, relikviář nebo trezor.

 

 

Poslední část expozice pak reflektuje zásahy malbou do konkrétního prostředí od chrámového interiéru po rušnou magistrálu, tedy výběr autorových nejvýznamnějších projektů, které představují způsob jeho výtvarného uvažování a dokumentují obrazovou realizaci, která vznikla na místě.

 

 

Re:konstrukce bývá obecně nejčastěji definována

 jako uvedení do původního stavu,

Háblova výstava na základě podobenství s architekturou

 re:konstruuje žitou realitu v otevřený svět obrazů,”

okomentoval expozici kurátor Radek Wohlmuth, a dodal:

 

 

Patrik Hábl  se pokouší  ukázat,

že jejich prostřednictvím je možné změnit náhled

na každodennost a především,

 že základem takové transformace není stereotyp ani ustrnulé dogma,

ale živý proces.”

 

Kurátor: Radek Wohlmuth

 

 

Patrik Hábl (*1975 Zlín)

  •  patří mezi nejviditelnější představitele české neštětcové malby své generace
  • svými projekty budí posledních 5 let opakovaně pozornost v Česku, ale i Německu nebo Japonsku
  • jeho dynamický asociativní rukopis vznikl jako syntéza postupů abstraktní malby a monotypu
  • malbu vnímá jako osvobozené médium, subjektivní materii s univerzálním přesahem, ze které se skládá svět, a proto mu také nedělá problém do něj jejím prostřednictvím intervenovat. Dokázal to například svými velkorysými projekty v kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze, kde své kompozice použil jako substitut za jiné plátno, aby vzápětí v DOXu malbou ´vystavěl´ jedno celé patro věže. Zatím naposledy malířskou site- specific invazí rozehrál letos prostor oceňovaného polyfunkčního domu DRN od Stanislava Fialy na pražské Národní třídě
  • pokračuje v monitorování možností malby prostřednictvím zacházení s obrazem a parametry jeho prožívání ze strany diváka také v galeriích

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praha 6

Pelléova 10

Máme otevřeno: út - ne 13.00  - 18.00 hodin

 

 

Hodnocení:  89 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

www.villapelle.cz