Patrik Borecký – Tomáš Brabec: Buzkashi aneb když se hráči se svými koňmi sehrát musejí…

25.01.2017 13:03

Ateliér Josefa Sudka - Praha

25.  1. -  5. 3. 2017

 

Na vernisáži Buzkashi, přehlídky barevných, vskutku velkoformátových (včetně jedné panoramatické) fotografií ´chapandaz´, jejichž autory jsou bývalý student Ateliéru fotografie na UMPRUM  Tomáš Brabec (16. 8. 1984) a absolvent téhož ateliéru Patrik Borecký (*30. 10. 1982), jsme si na www.www-kulturaok-eu.cz matně vzpomněli, že už jsme jejich fotografie o Buzkashi již na viděli, a to na festivalu Prague Photo/oba autoři zde získali nejvyšší ocenění. S  velkým zájmem jsme zhlédli připravenou expozici o zcela, nám Evropanům neznámém,  asijském sportu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Buzkashi

je tradiční sport rozšířený v zemích Střední Asie (Afgánistán, Kazachstán…). Spíše než sport je pro některé hráče způsobem života. Výsledkem klání může být pro úspěšného chapandaz, jak se tito hráči nazývají, drobný dárek nebo i velký finanční obnos.

Při hře je důležitá souhra hráče a jeho koně.

Kokpar, kok-boru, kup-kari nebo buzkashi (jak se sport nazývá v různých zemích Střední Asie) v doslovném překladu znamená ´tahání kozla´.

Cílem hry je v sedle koně navzdory soupeřům se zmocnit torza mrtvého zvířete, objet vlajku a mrtvé zvíře upustit na vyznačeném místě.

Hry se může účastnit několik jezdců nebo i několik stovek hráčů.

 

110 00 Praha 1

Újezd 30

 

https://www.atelierjosefasudka.cz

Máme otevřeno: út - ne 12.00 -18.00 hodin

(Zřizovatelem a provozovatelem je PPF Art).

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková