Patricie Fexová: Podobizna aneb když nejde o hledání nutného minima, aby se stal obraz podobiznou…

06.05.2016 17:31

Galerie 35M2 - Praha

5.  5.  — 5. 6. 2016

Na vernisáži nové, tentokrát 105. výstavy v Galerii 35m2 (v nedávno nově rekonstruované kavárně Café Pavlač) byla zahájena  výstava maleb Patricie Fexové ´Podobizna´.  Autorka poslední 3 roky se zabývá portrétní malbou. Zaujala nás rovněž instalace se zrcadlem…. ..  to už je však jen na nás, návštěvnících,  jak se  s tím vypořádáme…

 

 

 

 

 

Samozřejmě jsme si nenechali ujít skvělý kurátorský  text Michala Pěchoučka…

Do  jejího hledáčku vstoupili nejprve nejbližší členové rodiny. Do intimního kroužku přizvala později své přátele, také kolegy z pracoviště a následně v nejnovějším cyklu Rysy okruh portrétovaných rozšířila na nevelkou komunitu současných českých umělců, jejichž výběr vznikal zcela náhodně na základě setkání. U těchto aktuálních obrazů označených zkrácenými jmenovkami už záleží nejen na síle pozorování,a  také na jeho pozici – kdo a odkud  se dívá a kdo koho zná. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patricie si oblíbila výhradně hlavy a jejich tváře, zvláště pohledy, které si s námi lidé vyměňují.  Právě v nich hledá autorka nejen klíč k odhalení tajemství člověka, ale kupodivu i možnost bezpečného úkrytu před okolím. Ke všemu ostatnímu, co by s portrétovanou osobou mohlo souviset, zůstává lhostejná. Patricie nám předkládá obrazy, kde stojíme tváří v tvář bytostem, jež vyplňují prostor tíživým vědomím své existence. Jejich význam je půvabně nadsazený i uctivě potlačený zároveň.

Zdá se, že se Patricie snaží  vyjádřit nejen fyzicky věrný či přibližný rozměr portrétovaných, stejně tak jí záleží na vnitřním kouzlu jedinečných osobností. Ale Patricie chce postihnout i obecnější rovinu – tedy  konvence a smysl takového zobrazování. V tomto ohledu je podstatný fakt, že její malba byla vždy analytická a zároveň řemeslně sebevědomá. Proto její práci vždy s jistotou poznáme. Občas si porozumí i s jinými médii jako je plastika a  zejména video, ale nejčastěji pochopitelně pracuje s čistými malířskými prostředky a především s fotografií jako s předlohou.

Bez ohledu na nosič nám Patricie vždy předkládá její pocit z jednotlivých osob nebo přesněji charakter svých vzpomínek, složený z mnoha fragmentů, zpřítomněný skrze škálu nuancí.  Tyto vzpomínky osvobozuje od jasných kontur a detailnějšího rozlišení, přicházejí skrze nesmělé i rozmáchlé, ostré i rozostřené tahy štětcem, jež působí jako předběžné ohledávání a dotýkají se pouze drobných míst fixovaných tváří. Obličeje se zjevují v prchavých okamžicích jakoby vytahovány z mlhy bělostného prostoru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejdůležitějším rozměrem těchto portrétů není jejich nedokončenost, jak by se mohlo na první pohled zdát. Nejedná se ani o redukci a hledání nutného minima, aby se stal obraz podobiznou. Je to právě naopak okamžik jejich dokončení a pocit naplněnosti – obé pochopitelně závisí na nalezení rovnováhy mezi abstrakcí a realističností. Ve hře je vteřina nebo několikadenní existence před obrazem. Vše tu závisí na rozhodnutí malířky – již první tah na čisté ploše se může jevit jako popisný, stejně jako se hustá síť tahů nebo vrstva malířských stop může stále tvářit jako nic nepřipomínající flek. Právě tato metod umožňuje divákovi vidět něco, o čem lze s jistotou tvrdit, že jde momentku, ačkoliv se nejedná o fotografii.“

(text: Michal Pěchouček)

 

Patricie Fexová

  • 1975 se narodila v Jihlavě
  • žije a pracuje v Praze
  • 1995 – 2001: studium na AVU Praha
  •  

Kurátoři: Michal Pěchouček a Petra Steinerová

Rovněž jsme si za www.www-kulturaok-eu.cz prohlédli nové prostory nového Klubu galerie v podzemí Café Pavlač

 

Máme otevřeno denně:

pondělí –pátek:  10.00 - 19.00 hodin

sobota –neděle:  12.00 - 19.00 hodin

www.35m2.cz

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková