Pat & Mat: Zimní radovánky aneb v každém z nás je kousek Pata a Mata, proto nás tak baví

18.11.2018 17:17

 

Kino Lucerna - Praha

13. 11. 2018

 

Nápad příběhy dvou věčných kutilů a všekazilů, ale vlastně i svébytných vynálezců, snílků a experimentátorů, vyvést do okolí domu a propojit to celé s ročními obdobími, byl nápad nejen dobrý, ale hlavně nosný. Od věčného vylepšování interiéru jsou tak Pat a Mat vystaveni přízni i nepřízni počasí, okolí, přírody, nepředvídatelného, a to jim nabízí - jak se zdá - bezpočet možností předvést svůj svérázný um (?).

 

Tvůrčí tým této nezbedné a nepoučitelné dvojky tak má možnosti skoro neomezené. Upřímně si přiznejme, že ohlédneme-li se po svých životech, po svých nejrůznějších zážitcích a improvizacích, případně po událostech těch, kolem nás, podobné věci nejsou vlastně ničím mimo rámec - minimálně naší, typické české – povahy bastlilů, fušérů, látalů a kdoví čeho. Pokud je to jen v rámci nás samých, je to k smíchu. Budiž. Pokud nám to ale prezentují řemeslníci, ´odborné´ firmy, opraváři na všech úrovních, je to však tragédie. A možná i národní specifikum. Ale neviďme to jen černě. Budou Vánoce a naši dva šibalové budou, na rozdíl od většiny z nás, mít kliku, že se dočkají se přívalů sněhu. A sníh, zejména hodně sněhu je radost i starost, zejména pro děti. A Pat a Mat jsou tak trochu jako děti. Tak, to tak nějak pasuje a nabízí přehršel nových a neokoukaných událostí i řešení typicky patomatovských.

 

Vánoce, Vánoce, přicházejí… 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Co prozradil distributor?

Blíží se zima a naši známí kutilové to nemohou nechat jen tak, navíc když je „zaskočí“ sněhová nadílka. Zimní radovánky Pata a Mata, to tu ještě nebylo! Jak si poradí s vánoční výzdobou jejich nových domů a jaké vánoční dárky si kutilové nadělí pod vánočním stromečkem? A mají kutilové vánoční stromeček, jak jej známe, nebo si sami vyrobí svůj kutilský? Co udělá Pat a Mat se sněhovou kalamitou, která se jim snesla na zahradu a jaký nový stroj a jaké nové řešení naši dva kutilové vymyslí? Po dovádění na sněhu přijde vhod horká sauna, tak proč by si ji rovnou nepostavili. A co teprve až si vyrobí Betlém a oslaví Silvestra. Pro naše dva kutily není žádná komplikace překážkou a žádná výzva dostatečně velká. Pat a Mat, jak již jsme zvyklí, přinášejí zábavu na ostří šroubováku a legraci až se hřebíky budou prohýbat. Doma to raději nezkoušejte!

 

P. S. Víme, který z těch dvou je Pat, ten v modré rádiovce či ten v pruhovaném kulichu?!

 

Originální název: Pat a Mat/Zimní radovánky

Produkce: Česká republika, 2018

Produkce: Tomáš Eiselt, Patmat film, s.r.o.

Režie: Marek Beneš

Scénář: Štěpán Gajdoš

Kamera: Jan Chvojka

Hudba: Zdeněk Zdeněk

Střih: Marek Beneš

Zvuk: Karel Štulo

Hrají: Pat, Mat

Formát: 1:1,85., Dolby Digital, 2D digital,

Jazyková verze:původní znění

Žánr: loutková animace

Zvuk:5.1

Stopáž: 60 minut

Přístupnost: přístupný bez omezení

Distributor: Bioscop

Premiéra: 22. 11. 2018

 

Hodnocení:  79 %

Richard Koníček

Foto: bioscop

 www.bioscop.cz

www.patamat.cz

https://www.youtube.com/watch?v=Nrf9i72wb2g


https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/pat-mat-znovu-v-akci-aneb-kdyz-jsme-stale-v-zoufale-situaci-ale-zato-k-smichu/