Paper Obsessed +2´ aneb proč zachycujeme genetiku své krve pro budoucí generace?!

19.05.2014 14:43

Galerie dvorak sec contemporary

15. 5.-  26. 6. 2014

 

Galerie  vystavila  skupinovou přehlídku -  group show ´Paper Obsessed + 2´,  které se zúčastnilo svými vesměs kontroverzními pracemi 26 českých a slovenských současných výtvarníků, kteří jako posedlí experimentují s médiem papíru, které jinak však pro ně nebývá typické. Musíme uznat, že co autor, to různá podoba jejich tvorby. Najdeme zde také obraz, který autor maloval dva roky v každý den osm hodin…(ČT Art)

 

Na vskutku velké show se v horní části galerie seznámíme s kresbami, kolážemi, grafikami, objekty i instalacemi, které jsou zaměřené na médium papíru, a to od výtvarníků jako jsou:

David Černý

Jiří Černický

Krištof Kintera

Josef Bolf

Václav Stratil

Viktor Frešo

Roman Týc

Luděk Rathouský

Tomáš Smetana

 Evžen Šimera

Jiří Petrbok

Jiří David

Vladimír Skrepl

Kurt Gebauer

Marek Meduna

Jakub Matuška aka Masker

Ašot Haas

Josef Zlámal

Pasta Oner

Jakub Špaňhel

Jiří Franta

David Böhm

Jiří Šťourač

Martin Gerboc

Michal Cimala

 David Krňanský

Klára Vystrčilová

Blanka Jakubčíková

 

Portrét vlastní krví

Speciální projekt ´portrét vlastní krví´ umělce Luďka Rathouského, člena kontroverzní umělecké skupiny Rafani  je portrétem, je otiskem člověka v čase, prodloužením jeho vizuální existence. Je to potřeba podmíněna iracionální touhou po nesmazatelném otisku, po zachování paměti.

 

  • Portrét je dnes zcela běžná záležitost a setkáváme se s ním v mnoha formách a podobách. Na počátku jednadvacátého století se vědcům podařilo přečíst genetický kód a zpřístupnit technologii čtení DNA široké veřejnosti. Díky tomu je možné v současné době přidat jednu jedinečnou informaci o portrétovaném subjektu, a to biologickou informaci. Jedinečné složení krve lze využít právě k takovému portrétu. Krví namalovaný portrét umožní uchovat stopu genetického profilu pro budoucí generace, zachytí pro budoucí generace nejenom podobu fyzickou, ale také genetickou. Pro krevní portrét odebereme vzorek 6 ml krve, kterou smísíme s heparinem, aby nedocházelo k jejímu srážení. Poté  na plochu obrazu nanášíme krev pomocí speciální stříkací pistole, to vše za přísných hygienických opatření. Samotné portrétování je velice pracná a časově náročná práce, vyžadující kromě malířských schopností také značnou dávku pečlivosti a trpělivosti.

 

Praha 1

Dlouhá 5

www.dvoraksec.com

 

Marián Karel

Kromě umění na papíře představíme také speciální sólo projekt proslulého výtvarníka Mariána Karla, jehož 3 skleněné objekty „Válec“, ´Čtverec´ a ´Ovoid´ budou prezentovány v rámci nového programu galerie nazvaného ´Project Space´. Marián Karel (1944) je světově známý umělec, který pracuje a experimentuje s různými technikami zpracování skla. Výtvarník uchopuje sklo jako materiál, pracuje dohromady se světlem, hmotou a prostorem. Jeho minimalistické objekty nejen doplňují své okolí, ale dávají mu i nový význam a funkci. Východiskem k jeho pracím jsou komplikované koncepce, které precizním zpracováním materiálu a jeho zasazením do prostoru vyjadřují určité vztahy mezi jednoduchými geometrickými prvky, jež se velmi rafinovaně propojují a prostupují. Tvorba Mariána Karla je zastoupena v mnoha světových muzeích (USA, Japonsko, Švýcarsko, Francie, Nový Zéland atd.) a ve veřejném prostoru. Kromě své umělecké činnosti také vede ateliér výtvarné tvorby profesora Mariána Karla na ČVUT v Praze a přednášel na mnoha světových univerzitách.

 

Máme otevřeno:

pondělí – pátek 10.00–18.00 hodin

sobota 11.00–19.00 hodin

 

Hodnocení:  80 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: autorka