P. Rada! Paráda!

17.03.2013 18:45

P. Rada! Paráda!

 

Uměleckoprůmyslové museum v Praze pořádá retrospektivní výstavu žijícího českého keramika - sochaře Pravoslava Rady, která se koná od 3. února do 25. dubna 2011.

 

Přehlídka artefaktů jsme určili všem generacím, zejména ale uděláme radost generaci nejmladší. Kdyby ničím jiným, tak zdánlivě lehkou hravostí a nespornou energií, která z vystavené keramiky jednoznačně vyzařuje.

 

Připomeňme si, že Pravoslav Rada (* 1923), je klasikem české keramiky, a že se zabývá už přes šedesát let ateliérovou tvorbou. Mezi Radovy oblíbené náměty veskrze stylizovaných monumentálních i drobných plastik patří zejména figury: a to jak ty reálné zvířecí (ryby, kočky a ptáci), tak bájné (elfové, andělé i archandělé) ale nevyhýbá se ani figurám lidským ve všech smyslech toho slova.

 

Teoretikové keramiky, kteří musí každého umělce nutně zaškatulkovat, řadí Pravoslava Radu mezi tvůrce tzv. české grotesky, protože jeho keramika nese v sobě vždy vtip, nadsázku, drobnou ironii, nadhled ale i nenásilné a moudré zamyšlení.

 

Pravoslav Rada využívá při tvorbě široké spektrum keramických hmot včetně porcelánu a také jejich povrchových úprav. Nebojí se dávat do kontrastu živé barvy glazur, aplikovat obtisky z běžného porcelánového zboží nebo přenášet na keramiku dokonce i fotografické portréty svých přátel, k nimž patřili a patří takové tvůrčí osobnosti  jako byl malíř Kamil Lhoták, je grafik a malíř Adolf Born, či legendární divadelní a hudební dvojice Suchý a Šlitr.

 

Pravoslav Rada ale vytvářel svoji keramiku také pro veřejné prostory (kašny, kulturní střediska, školy nebo sídliště), a to ponejvíce ve spolupráci se svou manželkou Jindřiškou. Bohužel k naší škodě už více než 80 % těchto jeho děl postupně zmizelo v nenávratnu při různých rekonstrukcích a změnách, které přináší zejména poslední doba.  .

 

K záslužným počinům Pravoslava Rady ale nepatří jen jeho přímá tvorba. V roce 1966 totiž společně s Bohumilem Dobiášem ml., Václavem Šerákem a Luborem Těhníkem inicioval vznik Mezinárodního keramického sympozia Bechyně. Sám se pak těchto sympozií aktivně účastnil v letech 1970 a 2000, a v roce 1971 také v Uherském Hradišti.

 

Pravoslav Rada také výtvarně navrhl pět loutkových filmů, z nichž film z roku 1982 „Jak ulovit mamuta“ můžeme jakožto návštěvníci této unikátní výstavy UPM také shlédnout.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: UPM