Özlem Akin: The War Within/Vnitřní boj aneb někdy na úrovni... státního útvaru/mysli jednotlivce/lidského těla jako celku…

27.09.2018 14:31

Artery Gallery - Praha

26. 9. - 28. 10. 2018

 

Na vernisáži další výstavy v galerii Artery, výstavy The War Within, jejíž autorkou je Özlem Akin, v Praze žijící a tvořící, v Turecku oceněná režisérka a filmová animátorka, jsme zhlédli nová i starší díla ze série Vnitřní boj (v originále The War Within). Autorka byla osobně přítomna.

 

Jedná se o expozici převážně skulpturálních děl (z polymerní hmoty) se silným politickým nábojem, která je poprvé vystavena v takto ucelené podobě.

 

 

Na počátku této série stálo autorčino rozhořčení z politické situace v její rodné zemi. Prvním dílem z této série, které spatřilo světlo světa, byla nástěnná plastika ´Jednooký král´. Stalo se  tak ještě před zvolením stávajícího amerického prezidenta Donalda Trumpa a před vznikem první skutečně vážné trhliny v Evropské unii, před referendem o brexitu. Následné události však přidaly celé sérii další rozměr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Soubor The War Within/Vnitřní boj je souborem politickým. Zrcadlí se v něm odsudek autoritativních tendencí mnoha světových režimů. Celý koncept souboru odráží populistické hody na politickém kolbišti v posledních letech. Samotný název výstavy a i výrazové vyznění některých děl má i přesahy do věd o lidském psýché.

 

 

V autorčině rodném jazyce se používá termín ´vnitřní boj´ pro občanskou válku i vnitřní konflikt jednotlivce. I v lékařské vědě se tento termín používá v interní medicíně, konceptuálně se jedná o totéž, někdy na úrovni státního útvaru, někdy na úrovni mysli jednotlivce a někdy na úrovni lidského těla jako celku.

 

 

Večerní galerijní prostor Artery Prague je prostorem mnoha tváří.

 Z několika pohledů může být

galerií, obývacím pokojem,

kabinetem kuriozit,

učebnou a dílnou pro zvídavé a učenlivé nebo obchodem s designem.

Artery Prague jde proti myšlence galerie jako sterilního prostoru,

prosazuje cestu,

ve které se umění prezentuje ve více ´živém´ a osobitějším prostředí.

Zároveň čerpá inspiraci z rozličných kabinetů kuriozit,

pohybuje se někdy na hraně surrealismu (a za ní).

 

Zápůjčky děl:

Prof. Dadja Altenburg-Kohl z Musea Montanelli Praha

Monica Rutland z advokátní kanceláře Rutland &Partners

 

ARTERY | Gallery & Store | Arts & Workshops

128 00 Praha 2

Gorazdova 9

Máme otevřeno denně kromě neděle: 15.00 - 23.00 hodin

Vstup: volný

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

www.artery.gallery

instagram.com/arteryprague

facebook.com/arteryprague