Otcové a dcery aneb co se stane, když děti v dětství citově strádat musejí

05.11.2015 09:52

Premiéra: 12. 11. 2015

 

Společností Bioscop, jež distribuuje nový snímek Otcové a dcery, jsme byli za www.www-kulturaok-eu.cz pozváni na novinářskou projekci. Podle - přinejmenším zajímavého – scénáře, jehož autorem je Brad Desch, ho natočil Ital Gabriele Muccino. Snad proto je film uváděn jako italsko-americký, ač se točil (15. 4.až 9. 5 2014) v Pittsburgu a všechny hlavní role hrají Američané (Amanda Seyfried, Aaron Paul, Jane Fonda, Kylie Rogers) nebo herci v USA naturalizovaní (Russell Crowe či Diane Kruger). Vzhledem k trpkým zkušenostem s americkými filmy lze říci, že italský režisér odvedl skvělou práci. Dá se na to dívat.

 

Celý film čekáte na zasloužený  happy end 

Nejprve se uveďme do příběhu. Distribuce film označuje jako drama. A nelže. Snad by se dokonce dalo dodat, že jde o drama psychologické. My, na www.www-kulturaok-eu.cz  vám můžeme garantovat, že vzhledem k osudům několika hlavních představitelů, zejména pak otce a dcery, čekáte po celý film na vytoužený, či skoro až vámi vytrpěný, happy end. Zda se ho (a jakého) dočkáte, prozrazovat samozřejmě nebudeme. Snad jen něco málo o ději. 

 

Jack Davis (Russell Crowe) se musí po tragické smrti ženy (na níž měl trochu i svůj podíl) starat o pětiletou dcerku Katie (Kylie Rogers). Je slavný spisovatel, držitel Pulitzerovy ceny, ale po nehodě, kdy byl i on vážně zraněn, trpí velmi vážnou nervovou poruchou. A tak svádí boj se sebou, se zdravotními následky, ale i se zajištěním výchovy milované dcery. Ta je na něj fixovaná, a byla i před tragédií. Jeho neveselé situace hodlá ze msty zneužít sestra jeho nebožky. Za pomoci manžela, chladnokrevného – dle paragrafu, dvojnásob morálně zkrouceného - zazobaného právníka, mu chce milovanou dceru odejmout. A důvodů se – když se chce – najde kupa.

 

 

 

 

 

 

Film se odehrává ve dvou časových rovinách. Děje se to prostřihy z roku 1985, kdy bylo Katie pět let, do děje o 25 let po té. První přepnutí je pro diváka možná krapánek jak nepřehledné, ale rychle se s tím srovnáme, tak scénáristicky zajímavé. Máme vedle sebe totiž dva paralelní děje. Ten, kdy je Katie pět let, a ten, kdy je jí třicet let. A souvislostí je najednou kupodivu víc než dost…

Dospělá Katie (Amanda Seyfried) je psycholožka se zaměřením na psychicky zatížené děti. A i když si poradí s druhými, sama se sebou to tak snadné nemá. Chtě nechtě si pořád prožívá své skryté běsy plynoucí z jejího komplikovaného dětství. Po většinu své dospělé části filmu žije s přítelem - Cameronem (Aaron Paul) na hromádce v Manhattanu. Ale i jejich vztah se nevyvíjí také přímočaře, především díky výkyvům v chování Katie. A aby toho na ni nebylo málo, tak se jí do toho ještě míchá duševně dost zátěžová práce, kterou neumí brát jen jako práci…

 

 

 

Ač jedenáctiletá, tak je hlavní hvězdou

Kdo? Malá Katie a její představitelka Kylie Rogers. To děvče vás dostane a je tou, kdo ze zamotaného děje dělá to, že strženi čekáte na happy end, i kdybyste ho v jiných filmech nenáviděli. Chcete prostě katarzi a nutí vás to na ni čím dál tím netrpělivěji, jak na jehlách, a jak na smilování, čekat. Kdyby to byl happy end, bylo by to super, říkáte si, dobře půl filmu.

Role té pozoruhodné holčičky je ale pořádně náročná, už s ohledem na to, že jí má být na počátku asi pět a na konci její části děje asi šest.Lze zvažovat, jak moc je na ten věk moudrá a dospělá. Ale ty životní peripetie ji k tomu mohly dost dobře dohnat, takže rozhodně nepůsobí v žádné scéně nevěrohodně a není to vůbec přehnané. I když asi ne běžné. Z toho plyne,že při castingu na roli téhle hvězdičky musely být nároky obrovské. Tvůrci to ovšem vyřešili rafinovaně. Do role vybrali Kylie Rogers, které ale bylo v době natáčení už deset let…

 

Kylie Rogers se narodila 18. 2. 2004 v Dallasu. Do L.A. přišla v roce 2012, v osm letechi. A hned se ukázalo, že je rozená herečka. Jen v roce 2012 ji obsadili do 5 filmů, rok na to, do 3 a další role měla ve třech TV seriálech. Mimo jiné hrála i v Kriminálce Las Vegas (Molly Goodwin, epizoda Backfire). Rok 2014 jí sice přinesl jen 3 filmy, z toho jeden televizní, ale také první hlavní roli (Space Station 76 - Sunshine). A tím nastal její definitivní vstup mezi uznávané herečky. V roce 2015 natočila, kromě role malé Katie v Otcové a dcery, i jeden TV film, zahrála si ve 13 dílech TV série a ve dvou dalších filmech. To je jistě úctyhodná bilance i pro dospělou herečku. Ale malá Kylie to zatím zvládá v pohodě. A zkušenosti sbírá ve velkém. Vždyť už pracovala s tak zvučnými jmény, jako Patrick Wilson, Liv Tyler, Matt Bomer, Marissa Coughlan, Willliam Monahan, Garrett Hedlund či Jaime Pressly...

 

Co dodat? Snad jen, že jsou-li všechny její výkony excelentní jako ve snímku ´Otcové a dcery´, má americká kinematografie k dispozici obří talent. Na druhé straně ale známe trpké konce  podobných – původně dětských - hvězd, kdy je puberta, peníze a šoubyznys zničily herecky a často i fyzicky (Macaulay Culkin) nebo na čas zavály tam, kam rozhodně neměly, z čehož se horko těžko vyhrabávaly – pokud se vyhrabaly vůbec (Drew Barrymore).

 

Velká chvála patří režisérovi

Zkušený režisér Gabriele Muccino, jeho režijní rukopis a čich na dobrý scénář si budou diváci pamatovat hlavně ze dvou jeho podmanivých snímků: Štěstí na dosah (z roku 2006) a Sedm životů (z roku 2008). Pro rodinné psychologické drama ´Otcové a dcery´ se mu zdařilo sestavit typově dokonalou partu, zmíněnou Kylie Rogers počínaje. Jejího zoufale bojujícího otce dokonale vysekl dvojoscarový Russell Crowe (Gladiátor, Čistá duše). Do role už dospělé dcery, která to se sebou, se svým okolím nemá snadné a dokonce ji dost podstatně ovládá i její vlastní tělo (pochopíte, až uvidíte), obsadil Muccino stále populárnější a populárnější charakteristickou a specifickou Amandu Seyfried (Mamma Mia či Bídníci, kde se blýskla jako Cosette, a kde se protla i s Russellem Crowe v roli Javerta – viz. https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/filmovy-muzikal-%c2%b4bidnici%c2%b4-%28les-miserables%29/).

 

V dalších rolích uvidíme doslova nestárnoucí Jane Fondovou (z poslední doby známou spíš jako ´Příšerná tchyně´, ale ve svých začátcích, se předvedla i v takových kultovních bijácích, jakými byl film Sydney Pollacka ´Koně se také střílejí´, jejž natočila už v polovině minulého století, v roce 1969). Správně americky studenou, hystericky pomstychtivou až krutou, i když v jádru děsně nešťastnou tetu malé Katie,si při své fyziognomii a naturelu zahrála správně zvolená Němka Diane Kruger (známá z velkofilmu Troja, neboz filmu Sbohem královno, případně z Tarantinových Hanebných panchartů).

Roli přítele, milence a partnera dospělé Katie svěřil režisér Aaronu Paulovi (u nás zatím asi víc známého jen z filmu Perníkový táta, i když hrál také třeba ve filmu EXODUS: Bohové a králové nebo Mission: Impossible III.)

 

„Tati, o čem píšeš?“– „O tobě.“ – „Napiš o nás.“

Takhle nasměruje malá Katie svého milovaného tátu k napsání nového románu. A tak je psán i scénář filmu. Je trochu otázka, proč se film jmenuje ´Otcové a dcery´, tedy množné číslo, když je celý o vztahu jedné dcery a jednoho otce, tedy jednotné číslo. A to, jak v čase dětství, tak vlastně i v dospělosti. To je však jenom nicotný detail. Možná měl název v jednotném čísle už někdo autorizován. Zmiňujeme to jenom proto, aby snad divák nečekal nějakou vztahovou psycho-studii o zamotaných peripetiích soužití otců a dcer. Ne. O tom ve filmu rozhodně nejde. To je totiž to jediné, co je v něm zcela transparentní a jasné. To jediné…

 

Titul: Otcové a dcery

Originální název: The Fathers and Daughters

Režie: Gabriele Muccino

Hrají: Russell Crowe, Amanda Seyfried, Aaron Paul, Diane Kruger, Jane Fonda, Quvenzhané Wallis, Octavia Spencer, Haley Bennett, Kylie Rogers, Bruce Greenwood, Michelle Veintimilla, Ryan Eggold, Janet McTeer, Mark Falvo, Jason McCune

Scénář: Brad Desch

Kamera: ShaneHurlbut

Střih: Alex Rodríguez

Hudba: Paolo Buonvino

Rok výroby: 2015

Produkce: USA/Itálie

Premiéra: 12. 11. 2015

Formát: 2,35 : 1 (Cinemascope), Dolby Digital, 2D digital

Zvuk: 5.1

Stopáž: 116 min

Žánr: drama

Přístupnost: od 12 let

Distributor: Bioscop

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=7TWAek-76iI&feature=player_detailpage#t=3

 

Russell Crowe

Novozélanďan, s rodiči se odstěhoval do Austrálie. Syn členů filmových štábů byl od mala na place. Hraní byla vzrušující zábava, až se z něj stala dětská hvězda TV…

 

 

 

 

Amanda Seyfried

Narodila se v Pensylvánii. Díky půvabu měla našlápnuto na dráhu modelky. Modelingu se věnovala od jedenácti. Po střední škole nastoupila na Univerzitu v New Yorku. Ale od roku 1999 od svých 15 let se už uplatňuje jako herečka. Nejprve v TV a od roku 2004 i ve filmu.    

 

Gabriel Muccino

Narodil se v Římě. Zkoušel studovat literaturu na římské univerzitě, ale nechal toho. Touha po práci u filmu byla silnější. Začínal jako asistent Pupiho Avati a Marca Risi. Ve 22 letech  v roce 1989 si zahrál v TV seriálu,ale před kamerou nebylo jeho vytoužené místo. Chtěl být scénárista. Absolvoval kurz scenáristiky a spolupracoval s TV RAI. Pro ni i zrežíroval pár dílů jedné nekonečné telenovely. V roce 1998 už ale natočil svůj první celovečerní film - ECCO FATTO. Jeho tvorba začala sbírat ocenění v Itálii i v zámoří.

 

Aaron Paul

Narodil se v Idahu. Díky otci odmala účinkoval v církevních akcích a hrál tam i divadlo. V osmé třídě se rozhodl pro herectví. Po škole zamířilo do L. A. A sen se mu splnil.

 

Diane Kruger

Narodila se v německém Algermissenu. Od dětství veřejně vystupovala. Ale jako baletka a tanečnice. Jako baletka dostala dokonce stipendium na prestižní školu při londýnském Královském baletu. Tuhle kariéru ale zakončil úraz, a tak se stala herečkou.

 

www.bioscop.cz

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

 

Foto: bioscop