Ostravské výstaviště aneb Černá louka je (zatím) krásný zelený park v centru města

14.09.2015 09:36

Ostrava -  Výstaviště Černá louka

3. 9.  2015

 

Životní peripetie a naše profese nás na www.www-kulturaok-eu.cz zavály už na mnoho výstavišť. Soukromě, před rokem 1989, a služebně do nedávna. Nečiníme si kvůli tomu nárok na soudy ani hodnocení, ale jistou představu máme a zvědavost nás pohání k dalšímu objevování. Výstavišť jako takových  i osudů výstavnictví v proudu novodobého času.

 

Poznali jsme kromě všech možných pražských výstavních objektů i četná výstaviště v republice. Od Karlových Varů přes Plzeň, Brno, České Budějovice, Liberec až třeba po Lysou nad Labem. Stejně tak nám bylo dopřáno, a nejednou,  seznámit se s výstavišti v sousedním Německu - Lipsko, Berlín, Mnichov, Norimberk, Erfurt…Jediné výstaviště, které nám – podle nás – unikalo nepoznáno, byla ostravská Černá louka. A tak, náš krátký týdenní pobyt v Ostravě, nemohl tuto zajímavost pominout.

Pár kroků a je tu jiný svět

Výhodou, v mnohém možná i nevýhodou ostravského Výstaviště Černá louka je, že se nachází v centru města. Najdeme je doslova pár kroků od rušného bohatě dopravně ošetřeného Masarykova náměstí. Cestou mineme noblesní Divadlo Antonína Dvořáka ( o divadle a divadlech v Ostravě viz. https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/ostrava-divadelni-aneb-navstivili-jsme-za-vsechny-jine-jenom-komorni-scenu-arena /a je před námi hlavní budova výstaviště. Za ní a kolem ní se rozprostírá klidný, udržovaný, lavičkami protkaný a v den naší návštěvy, kdy panoval extrémní hic konce letošního léta, i příjemně stinný park. Má rozlohu pět hektarů, hraničí s řekou Ostravicí a za ní přes most je to pár minut na Slezskoostravský hrad. V parkovém areálu Výstaviště je rozmístěno devět objektů. Jen dva jsou ale přímo výstavní a kongresové pavilony. Další mají jiná poslání. Hlavní výstavní pavilon A, v němž se v den naší návštěvy konala výstava nazvaná Teplo domova s podtitulem Domov, komíny, topení (kuriózní to téma výstavy při venkovní teplotě atakující 35 stupňů, ale co naděláme, když poroučet větru a dešti ještě pořád neumíme). Výstaviště disponuje hrubou výstavní plochou 6300 plošných metrů. Ročně se na tomto výstavišti, podle údajů výstavní správy, odehraje ke stovce výstav, konferencí, seminářů a různých kulturně společenských akcí.

Jaké bylo třeba Teplo domova?

No, co si budeme povídat, jak už to na regionálních výstavách bývá, aby se sál naplnil, téma-netéma, vystavuje ten, kdo je ochoten. Navíc jen v jednom patře a na části venkovní plochy. Výstava Teplo domova nebyla výjimkou. Zateplování, podlahové topení, kotle, krby, kamna, komíny a tepelná čerpadlatu jen osamoceně a v menšině hájily téma. Ostatní plochu vyplnili ti, co chtěli něco nabídnout a prodat – za veletržní slevu. Jak jinak. Známe to…

 

A tak jsme si na ´Teple domova´ prohlédli garáže, nábytek, nářadí, řešení interiérů, odpadové hospodářství, čistění fasád, dveře, rolety a kde co. Co dům, totiž trh, dal. Zajímavé bylo jen nemalé zastoupení slovenských firem. Přeshraniční dostupnost dělá divy. Polské firmy ale absentovaly. Alespoň na této námi zhlédnuté výstavě. Přitom ale mají i blíž…

 

 

 

 

 

 

 

 

Jediné, co nás opravdu zaujalo, byla vyrovnaná řada stánků s poradenstvím. Tam bylo nejvíc návštěvníků. Byl tam totiž architekt a zástupci cechů souvisejících s tématem. A ve stáncích místo atraktivních hostesek, co rozdávají inertní papíry, lidi od fochu, kteří poradit uměli.

 

Co nás trochu zdrželo, byla doznívající výstava umístěná o patro níž. Jméno měla jednoznačné: ´American classic cars´. A na ploše celého patra byly skutečně kus vedle kusu natěsnány klasické americké bouráky z let zlaté éry těchto u nás tak řečených ´amerik´, tedy s rokem výroby 1949 až 1979. Stačí zmínit značky jako Cadillac, Buick, Chevrolet, Pontiac, Ford, Chrysler, Lincoln, Dodge a každý jen trochu znalý ví, jak bylo těžké sál opustit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trocha historie nikoho nezabije 

Víc zájmu jsme tedy věnovali areálu Výstaviště Černá louka. Jak známo panuje u nás útlum výstavnictví vůbec. A správy jsou tak odkázány do budoucna na mnohem lukrativnější vedlejší aktivity. Kde jsou doby až neuvěřitelného popřevratového boomu výstav všeho možného i nemožného. Vždyť právě zde, na Černé louce proběhl dokonce v roce 1998  první (ovšem i poslední) Mezinárodní veletrh a festival erotiky, jenž se měl stát satelitem a dceřinou aktivitou známého, monstrózního, a dlouhá léta pravidelného, leč dnes už také zaniklého pražského veletrhu Erotika. Ten ostravský se tehdy jmenoval ´Eros ´98´ a hvězdami byly dobové ikony lehké branže, Paula Wild,  Silvia Saint, Robert Rosenberg a ze zahraničí sem zavítala dokonce megastar, pan Rocco Siffredi. Jo, kdeže loňské sněhy a výstavy jsou…

 

Ale zpět k výstavišti Černá louka. Hlavní pavilon (A) má za základ ´historickou´ budovou z roku 1960, doplněnou dostavbou nové víceúčelové haly, s nezbytnými podzemními garážemi.

 

Historie Černé louky sahá do roku 1870. Tehdy se sem začaly vyvážet ´výpěrky´ z koksoven ´Centrálka´ a ´Karolina´. Původně se sem´navážela vznikající halda úzkokolejnou dráhou.V roce 1911 už ale byla halda tak vysoká, že úzkokolejku musela nahradit lanovka. Uvádí se, že v roce 1917 už měla halda víc vrcholů a až 25 metrů vysokých a zabírala plochu bezmála 5 hektarů. Objem uložené hlušiny se odhaduje na víc jak 700 000 m³.

Obyvatelé Ostravy si pro toto své ´pohoří´ našli trefný název ´Ostravské Alpy´. Další vršení návrší už nebylo jaksi možné, a tak nastal známý nerudovský problém – kam s ním? To už jsme ale nebyli mocnářství, nýbrž začínající Československo.

 

Řešení se našlo. Předkové se už tenkrát s nějakou ekologií či krajinotvorbou moc nepárali. ´Vítkovické horní a hutní těžířstvo´, nechtěný majitel nežádoucí haldy, to vzalo hákem. Koupilo rybníky v nedalekém Hrušově a začalo je vesele bez ohledu na cokokoli a kohokoli hlušinou z haldy zasypávat. Jenže měli velké oči, ještě větší horu hlušiny a mělké rybníky. Byť zanikly, vešlo se do nich jen 15 % obsahu ´Ostravských Alp´.

 

Co dál?

Když to nejde zlikvidovat, tak se to schová, řekli si tehdejší odborníci. A haldy ve víře v zázrak, osázeli. Pro jistotu plevelným akátem. Marně. Na hlušině nic kloudného samo neroste. Něco málo se ujalo u paty haldy a jinak ani ťuk. Zbytek uschl. Tak, zas hlavy dohromady, a když už to tu je, tak se tvařme, že jsme to tak chtěli. Ne, sjezdovky či skokanský můstek se na Ostravských Alpách nerealizovaly, ale na tehdejší dobu až gigantická horská dráha, ano. A ´Otravaci´ to brali. A hned i pojmenovali. Tivoli.Vídně už v té době měli všichni po krk, takže ne Prater (Prátr) ale evropansky, podle vzoru z Kodaně, Tivoli. A o zábavu bylo lidu prostému vystaráno. Sice, jak se uvádí, absolvent jízdy končil ´očouzen´ všudypřítomným prachem, ale prča to byla. Jak se tehdy říkalo srandě – byla to hlína.

Vydrželo to do roku 1935. O konec zábavy se postaraly České stání dráhy. Jaly se totiž stavět novou trať a ukázalo se, že propustná haldovina je dokonalý matroš na náspy kolem trati.

Dráhy tentokrát pro změnu neměly velké oči, jako kdysi zasypavatelé rybníků, ale malé. Objednaly si zprvu tisíc tun hlušiny denně, a jak se ukázalo,potřebovaly jí násobně víc. Halda mizela zklamaným Ostravanům před očima. A to se, prosím, odklízení dělo jen ručně, neboť to vyšlo levněji, než nasadit a pořídit či pronajmout těžkou techniku (v tomto případě parní bagr). Inu podnikatelé se nezapřou dodnes. I tak - pouhých 50 (i na tom se šetřilo) - dělníků zvládlo denně naložit až čtyři tisícovky tun.No, zkrátka, nezničitelná halda byla do roka a do dne fuč. V říjnu 1936 po ní zbylo jen prázdné místo a starost pro pány radní. Ti to nechali zavézt zeminou a rozhodli, že to bude stálé stanoviště tehdy ještě četných potulných cirkusů a lunaparků. Trvalo ještě hezkých pár let, než se z placu stala louka, dnes řečená – na paměť toho všeho – Černá a bylo rozhodnuto, že na ní bude vybudováno výstaviště.

 

 

 

 

 

 

 

A výstaviště dnes?

Výstaviště Černá louka se řadí k 5 nejvýznamnějším českým veletržním správám.

Ostravské výstavy, a.s. - obchodní společnost města Ostravy – jež je vlastní, vznikla v roce 1998. I když se zaměřuje hlavně na konání výstav, veletrhů, kongresů a konferencí, musí mít nutně i další aktivity. Krom toho, že je správcem majetku statutárního města Ostravy, provozuje v areálu Černá louka i městečko miniatur - Miniuni, nedaleký Slezskoostravský hrad a městskou tržnici. Pro děti pak stálou expozici pohádkového světa. Ale ani výstavní haly nejsou jen výstavní. To je jen hlavní pavilon A. Pavilon C je například pronajímán k prodejním a kancelářskýmúčelům, v pavilonu G je zase golfová aréna, pro trénink golfu.

 

A výstaviště zítra?

Též nic mimořádného. Známe to i z Prahy a odjinud. Všemocní, chtivostí nemocní, developeři. Existují plány na likvidaci Výstaviště a výstavbu luxusní rezidenční čtvrti s výhledem na Ostravici. Doufejme, že se tak nestane. Že nezačne - pro jistotu - hořet jeden objekt Výstaviště za druhým, tak jak se to už od roku 1989 děje systematicky na dnes už troskách a zbytcích někdejšího velkolepého pražského Výstaviště v Holešovicích. Černá louka má proti Holešovicím jednu – teď to bude znít divně – výhodu. Pod Černou loukou jsou v půdě jedy. Po likvidaci haldy v roce 1936 se samozřejmě sanace nedělala a nedělala se dosud.  Ale ani to není zas až tak pádný argument a šance. V Praze se v - jasné a totální - zátopové oblasti u Libeňského mostu klidně staví ultraluxusní rezidenční čtvrť, jako kdyby o tisícileté vodě, co na Prahu přišla v roce 2002 a znovu v roce 2013, developeři rozhodli, že už přijít nesmí dřív než zase za dalších tisíc let. A tak už Černé louce zbývá poslední naděje. Chvályhodný plán radnice Moravské Ostravy a Přívozu přeměnit Farskou zahradu (část areálu Černá louka) na malebný přírodní kout, určený k rekreaci všech ´Ostravaků´.

Držme jim, držme si, tedy palce. Areál Černé louky je totiž moc krásný na to, aby se zase změnil. Tentokrát v nějaké to ´Ostravské Beverly Hils´.

 

OSTRAVSKÉ VÝSTAVY, a.s.

Černá louka 3235

702 00 Ostrava-Moravská Ostrava

 

Program výstav na výstavišti Černá louka do konce roku 2015

 

Velký výprodej výběrového second handu

15.  - 17. 9. 2015

Velký výprodej second handu

 

Bleší trh

19. 9. 2015

Sběratelská burza

 

Fauna trhy

20. 9. 2015

Chovatelská a pěstitelská burza

 

Život na zahradě

25.  - 27. 9. 2015

12. ročník výstavy nejen pro zahrádkáře a včelaře

 

Zdraví a Duše

25.  - 27. 9. 2015

Zdravá výživa • Esoterika • Alternativní medicína • Fengshui

 

Výstava koček

3.   - 4. 10. 2015

Výstava koček

 

Bleší trh

10. 10. 2015

Sběratelská burza

 

Fauna trhy

11. 10. 2015

Chovatelská a pěstitelská burza

 

Život bez bariér

16.   - 18. 10. 2015

Senior • Handicap • Kids

 

Kreativ Ostrava a sekce Sladké pečení

16.   - 18. 10. 2015

Kreativní potřeby, výrobky a dílničky

 

Velký výprodej výběrového second handu

20.  - 22. 10. 2015

Velký výprodej second hand

 

Ostravský veletrh hraček

28.   - 31. 10. 2015

Výstava hraček

 

AVÍZO BAZAR

1. 11. 2015

Vše pro rodinu s dětmi

 

Bleší trh

14. 11. 2015

Sběratelská burza

 

Fauna trhy

15. 11. 2015

Chovatelská a pěstitelská burza

 

Velký výprodej výběrového second handu

17.   - 19. 11. 2015

Velký výprodej second hand

 

Řemeslné trhy

28. 11. 2015

Řemeslné trhy v Ostravě

 

PRO JOB

4.   - 5. 12. 2015

Výstava nejen pracovních příležitostí

 

Učeň, středoškolák, vysokoškolák

4.  - 5. 12. 2015

Výstava školství

 

Vánoční esoterické trhy

4.  - 6. 12. 2015

Vánoční esoterické trhy

 

Bleší trh

12. 12. 2015

Sběratelská burza

 

Fauna trhy

13. 12. 2015

Chovatelská a pěstitelská burza

 

Velký výprodej výběrového second handu

15. - 17. 12. 2015

Velký výprodej second handu

Hodnocení:  79 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková