Oslněni sluncem aneb jak se takového chlapa zbavit?!

08.06.2016 13:48

Bioscop má šťastnou ruku na výběr filmů, jež nejsou jen filmový mainstream a nepocházejí až na vzácné výjimky z hollywoodské produkce. Dramaturgii dostál Bioscop i v případě filmu Oslněni sluncem, na jehož novinářskou projekci jsme byli za www.www-kulturaok-eu.cz pozvání. Jedná se o film italský, jehož premiéra v naší distribuci je plánována na 9. 6. 2016.

 

Příběh plný intrik, žárlivosti a vášní…

Tak označuje distributor nepříliš snadno uchopitelný, a tím pádem zařaditelný film. Deklarovaný žánr je pro tento film - „krimi, drama“. Ale dalo by se hovořit i o psychologickém filmu, thrilleru, tak trochu i o hororu, milostném dramatu a našlo by se přídomků i víc. Kam si film zařadí divák, je zřejmě dáno jeho náturou, odolností a povahou… 

 

O co jde? 

Na první pohled, aby se něco dělo, zdánlivě se neděje nic. Slavná rocková star Marianne (Tilda Swinton) přišla o hlas. Stává se to. Z přepjetí, bouřlivého žití a přemáhání hlasivek. Normálka. Po operaci se léčí a musí mlčet. A protože je to mediálně známá tvář, uchýlí se do ústraní a klidu. Poklidnou dovolenou tráví v pohodě na slunečném ostrově v Itálii. Není tam sama. Společnost jí dělá její – věkem mladší - partner Paul (Matthias Schoenaerts). Sluncem zalitá pláž, vlahé jihoitalské moře, samota a citové prožívání. Potud paráda. Ale!

Lenivá idylka končí ve chvíli, kdy přes všechna utajovací opatření vpadne do romantiky nicnedělání a sladkého nicnedění nečekaná a nezvaná návštěva. Lstí a drze. Rušící návštěvou je Mariannin dávný přítel z mládí, milenec, jenž od ní dostal už kdysi jasné kopačky, ale kterého se nelze tak úplně zbavit, protože je to mocný hudební producent Harry (Ralph Fiennes). A prognóza lékařů zní, že Marianne se po odpočinku a pečlivé léčbě vrátí hlas a bude zase koncertovat. Kolotoč se zas roztočí a mocný producent má vliv a dlouhé prsty. Odmítněte mu tedy pohostinství… Snad to nějak přetrpíme, jako by si oba relaxující řekli. A také se o to snaží.

 

Karty jsou rozdány, na problémy zaděláno…

Řekněme, že upovídaný, ale spíš společenský věznitel, či dokonce vetřelec terorizující a uzurpující náhle vše, je odolný. Ruší střídmý a zdravý jídelníček dvojice, mění poslouchanou hudbu z dávných desek za ty ze své produkce, jichž mají oba po krk, opanuje jim čas i jeho trávení, rozpoutá vše, před čím načas prchli, určuje, co mají dělat, co ne, snaží se zkrátit dobu léčby hlasivek („Björk to přeci měla taky a začala zpívat už za čtrnáct dní!“). Dojde i na sexuální dusno, neboť bývalý a zapuzený milenec je spolu s Paulem, tedy současným mužem Marianne, pod jednou střechou, a to  je vždy náročné. A to ještě ke všemu tenhle nesnesitelný živel přiváží svoji okouzlující, dráždivě svůdnou dceru Penelope (Dakota Johnson). Oba (Harry a Penelope) se pak v jejich bungalovu baví po svém, zvou a přijímají tam své návštěvy, před nimiž se pan producent nebetyčně chvástá, jako kdyby byl bůh moderní hudby. No, napětí houstne a houstne.

 

A tak se začnou dít věci…

Nesourodá čtyřka se zdánlivě přátelí, ale ta zdánlivost je zdánlivá. Uvnitř všech to hlodá. Emoce, touhy, dávné vášně, dosud nezapomenuté ústrky, urážky a příkoří, skrývaná zášť, žárlivost, závist, nenávist… Navenek si ale pěkně všichni pospolu plnými doušky užívají prázdnin. Do prosluněné pohody se však čím dál víc vkrádá napětí, tlak zlosti, až znechucení buší ve spáncích, každý toho má plné zuby, každý by tu komedii chtěl ukončit a vrátit se v čase i prostoru zpět. Stíny minulosti se mění v bouřkové mraky a ve zdánlivých přátelích se probouzí dosud zvládané temné stránky. Začíná smršťa koktejl ze skrytých vášní, hluboké nedůvěry, odporného podezírání a zběsilé žárlivosti. Každého na každého a všech dohromady vůči všem dohromady. Narůstá všeobecná paranoia a situace spěje k destruktivnímu chování - všech. To nemůže skončit jinak, než lidskou, či spíše mezilidskou, tragédií…

 

Pár slov o názvu filmu…

Oficiálně se film jmenuje Oslněni sluncem. Společnost Bioscop ho už ale avizovala v předpremiéře na Febioofestu jako Nemravné léto. Ani jedno není ve shodě s originálem, jenž zní - A Bigger Splash. Angličtináři si mohou vybrat z jeho mnohotvárnosti. Větší kaluž? Větší skvrna? Větší cáknutí? Větší šplíchnutí? Větší žbluňknutí? Větší cákanec? Větší louže? Větší šplíchanec? A možná ještě jinak, angličtina už je prostě taková. A pozor, nejsou to vůbec překlady od věci. Žbluňkout se dá do bazénu a cákanec může být i morální či mravní. Je to na vás. V kinech ale hledejte ´Oslněni sluncem´. I to má totiž své opodstatnění. Ne, že ne…

 

A propos, bazén…

Jestli vám náhodou příběh něco připomíná a zkušeným filmofilům by měl, není to náhoda. Psal se rok 1969 a ve francouzsko-italské produkci natočil režisér Jacques Deray film v originále zvaný La Piscine, pro USA The Swimming Pool  čili v obou případech bazén a pro starou dobrou a mravnou Anglii – The Sinners - Hříšníci. U nás se promítal pod původním názvem - Bazén. Ano, jde o ten slavný krimi, drama, thriller, jak byl tehdy kategorizován, s nezapomenutelným Alainem Delonem, Romy Schneider, Maurice Ronetem a mladičkou Jane Birkin. Kdo pamatuje, ví o čem je řeč. Současný film sice není remake původního, ale jeho značně inspirovanou variací. Dokonce i hlavní postava se jmenovala také Marianne, jenom že byla novinářskou a ne rockovou hvězdou. A otravný vetřelec je v obou případech Harry. Inu, svět filmografie je už asi malý a dobrá věc stojí za oživení.  

 

Zpátky k dnešku a Oslněným sluncem aneb otřesný a hnusný chlap…

V tomhle současném emotivně nadupaném dramatu se zdařilo dát dohromady bezesporu hvězdnou hereckou sestavu. Rockovou superstar Marianne představuje držitelka Oscara, Tilda Swinton (známá ze snímků Michael Clayton, Grandhotel Budapešť či Letopisy Narnie).

 

Do role mladické svůdnice Penelope obsadili nadějnou Dakotu Johnson (stačí říci Padesát odstínů šedi…).

Dlouhotrpný Paul je belgický herec Matthias Schoenaerts (Dánská dívka a Králova zahradnice).

A ten nejdůležitější? Roli živelného Harryho získal na Oscara už dvakrát nominovaný Ralph Fiennes (Anglický pacient, Schindlerův seznam, Spectre aj.). A odporného vetřelce tu vystřihl tak, že ho musí mít plné zuby, snad každý z diváků. Každý pro něco jiného, ale všichni dohromady sborem.

 

Nevíme, co ke své roli řekl on, ale vzpomínáme, jak kdysi náš dávný (především) divadelní herec Miloš Nedbal (letos by mu bylo 110 let), jenž hrál vždy jen odporné postavy, ač prý takový vůbec nebyl, vysvětlil své zaškatulkování: „No, někdo to hrát musí, protože i takoví lidé mezi námi jsou…“ Souhlas. Ralph Fiennes zahrál odporáka na Oscara a bez nominace. Rovnou. A dobře nám tak. Protože i tací lidé žijí mezi námi. A tak, už kvůli němu, i když vás bude z toho bolet žaludek, stojí za to film vidět. Garantujeme, že toho chlapa budete mít plné zuby i po trojím použití mezizubní nitě.

 

Titul: Oslněni sluncem

Produkce: Itálie

Originální název: A Bigger Splash

Režie: Luca Guadagnino

Scénář: David Kajganich, Alain Page

Kamera:Yorick Le Saux

Střih:    Walter Fasano

Hudba: Robin Urdang

Hrají: Tilda Swinton, Dakota Johnson, Ralph Fiennes, Matthias Schoenaerts a další

 

Formát: 1.85 : 1, Dolby Digital, 2D digital

Jazyková verze: anglicky a italsky s českými titulky

Žánr: krimi, drama

Zvuk: 5.1

Stopáž: 124 minut

Přístupnost: nevhodný do 15 let          

Premiéra: 9. 6. 2016

 

Internet: https://www.bioscop.cz/_web/film/oslneni-sluncem-

Trailer:https://www.youtube.com/watch?v=YlLSt_YdrgI

Facebook: https://www.facebook.com/abiggersplash

 

Hodnocení:  60 %

Richard Koníček

Foto: bioscop