Opening aneb když malířství se zase stalo aktuální či když ve finále zazní společný hlas: děláme dobré umění!

31.05.2018 12:39

Garage Gallery Karlin by GMK - Praha

‌27. 4. – 23. 6. 2018

 

 

 

Vernisáž první společné (prodejní) výstavy 7 umělců, kterou iniciovala Bára Futerová z Galerie 1. patro, přilákala spoustu návštěvníků včetně pražských umělců a kurátorů. Akce Opening se konala  v novém prostoru nové karlínské galerie umění  - Garage Gallery Karlin, tj. v prostoru bývalých ‌garáží a autoopravny z roku 1937 (poslední byla ČSAO). Nová galerie počítá se svou  výstavní činností po dobu 5 let, kdy již investor bude mít již jasnou představu, jak využít tento (v Karlíně čím dál tím víc atraktivnější) prostor. Výstavu a ateliéry  ve spolupráci s Galerií Miroslava Kubíka v Litomyšli slavnostně otevřel Richard Adam, galerista, sběratel a kurátor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poté sourozenci Kubíkovi z developerské společnosti Kubík a. s. nás seznámili se svým projektem. Po léta již nevyužívaný prostor totiž rekonstruovali a umožnili tak, aby funkcionalistický interiér mohl poskytnout zázemí Garage Gallery Karlin a 8 ateliérům. Své ateliéry tu už našlo 7 umělců. Ústřední dominantou galerie je překrásná výstavní hala, kde byla zachována původní prosklená střecha.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po zahájení výstavy jsme si mohli prohlédnout otevřené některé ateliéry...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fraser Brocklehurst představil zde své tři, jako vždy, netradiční obrazy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hana Gárová (žačka Vladimíra Skrepla) vystavila své  tři obrazy a kresby.

 

Michal Motyčka vystavil ´Pussy´ - světelnou instalaci z neonových trubek (ve tvaru kosočtvercového piktogramu), aby tak mohl vyjádřit svůj niterný vztah k současnému využití neonových nápisů k reklamám. Za matnou skleněnou tabulí tušíme světelnou lineární kresbu, nehmotně se objevuje symbol ženského pohlaví, který vídáme načmáraný na zdech ve veřejném prostoru a vnímáme ho jako vulgární. Jasný a jednoduchý, vlastně krásný geometrický tvar se tajemně vyjevuje a mizí. Asociace na estetiku minimalu pop-artu je záměrná.

 

 

 

 

Michal Motyčka navíc nechtěl v jedné výstavní síni ponechat betonové sloupy a ve spolupráci  se sklářem Václavem Ciglerem vytvořil průhledný sloup ze skla.

 

 

 

 

Ondřej Petrlík (žák Vladimíra Skrepla)  vystavil své tři (akryly a olej na plátně) lyrické, až meditativní malby.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vladimír Skrepl (pedagog pražské AVU) vystavil své čtyři akryly na plátně, expresivní punkové obrazy. Zcela nahrubo naznačený ženský akt připomněl časy, kdy si pánové ve svých šatnách lepili výstřižky z Playboye.

 

Antonín Střížek představil své čtyři oleje na plátně -  realistické obrazy, jak je on vidí  (Drůbež, Sloup, Kukuřice, Dálnice).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jana Šindelová, vizuální umělkyně, teoretičkou a kurátorka, nám připravila  ´Píseň písní I –VIII z roku 2018 - kresby tužkou na pomezí konceptu a psaného slova (na papír ručně napsaná část z biblických milostných básní, které jsou připisovány králi Šalamounovi).

 

Vystavující umělci

Fraser Brocklehurst

Hana Gárová

Michal Motyčka

Ondřej Petrlík

Vladimír Skrepl

Antonín Střížek

Jana Šindelová

 

Text k výstavě: Noemi Smolik, Richard Adam

 

 

180 00 Praha 8  - Karlín
Vítkova 7a
Máme otevřeno:  středa - neděle: 14.00  - 18.00 hodin

jinak na základě  telefonické domluvy
mobil: +420 602 771 145

 

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

info@gallerykarlin.com
www.gallerykarlin.com


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/fraser-brocklehurst-demon-driver-aneb-kdyz-jsem-byl-dite-chtel-jsem-byt-pilotem/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/ondrej-petrlik-ja-a-ty-aneb-kdyz-starozitnik-maluje/


Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vladimir-skrepl-fraser-brocklehurst-aneb-prilis-drsne-pro-platno-ci-divaka/

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/vladimira-klumpar-antonin-strizek-kytky-atd-aneb-kdyz-se-v-1-patre-setkame/