OFIS_open_files aneb Galerie Jaroslava Fragnera vystavuje průřez tvorby architektů ze Slovinska

06.10.2013 19:06

Galerie Jaroslava Fragnera - Praha

4. 10. – 20. 11. 2013

 

GJF  připravila na letošní říjen a listopad  výstavu mladého úspěšného studia OFIS arhitekti. Slavnostnímu zahájení výstavy  v pátek 4. 10.2013 v 19 hodin předcházela na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze přednáška zakladatele a lídra ateliéru Roka Omana. Výstava se koná pod záštitou J. E. Smiljany Knez, velvyslankyně Slovinské republiky v České republice.

 

Výstavu jsme připravili ve spolupráci se Spolkem pro ostravskou kulturu (SPOK), Galerií výtvarného umění v Ostravě (GVUO), Muzeem architektury ve Vratislavi (MAW) a ateliérem OFIS Arhitekti.  Pod názvem „OFIS ARHITEKTI, 2002-2012 / Inspirující limity“ byla v roce 2012 uvedena v galeriích v Ostravě, Opavě a Vratislavi a byl k ní vydán také trojjazyčný katalog. Rozšířenou verzi této výstavy připravila Galerie Jaroslava Fragnera s ateliérem OFIS Arhitekti na tento podzim 2013.

 

 

Oba zakladatelé úspěšného studia ´OFIS Arhitekti´ Rok Oman (1970) a Špela Videčnik (1971)

  • vystudovali architekturu v Lublani (absol. 1998)
  • navázali studiem v Londýně na prestižní ArchitecturalAssociation (absol. 2000)
  • jejich akademická kariéra pokračuje  pedagogickým působením na Harvardské univerzitě v USA
  • ještě před založením společného ateliéru OFIS  v roce 1996 vyhráli několik významných soutěží, mezi nimi soutěž na  stavbu fotbalového stadionu v Mariboru nebo rekonstrukci a dostavbu Městského muzea v Lublani
  • již v roce 2000 vyhráli britskou cenu Mladý architekt roku

Začátky jejich práce sahají do 90. let 20. stol., tedy do doby pro republiky bývalé Jugoslávie velmi obtížné, kdy hledání vlastní identity provázelo všechny obory. Větší architektonické kanceláře se rozpadaly nebo aspoň zmenšovaly a vytvářel se tak prostor pro mladší jednotlivce či týmy, které měly větší šanci uspět v soutěžích. OFIS tehdy ohromil svou originalitou a čistým pojetím. Své zakázky ze státního, soukromého i komerčního sektoru řeší ateliér vždy s respektem vůči daným omezením a předpisům, nesnaží se je obcházet, zpochybňovat či porušovat. Podmínky a program se tak stávají jakýmsi katalyzátorem, jehož pomocí nacházejí nejrozmanitější možnosti a řešení.

Kvalitu jejich realizací potvrzuje téměř každoroční ocenění významnou cenou nejen v evropském prostoru. 

  • několikrát byly jejich realizace nominovány na prestižní Mies van der RoheAward
  • letos získali nejvyšší slovinské architektonické ocenění za Space Wheel Museum
  •  v roce 2009 obdrželi stříbrnou medaily IOC/IAKS (ocenění za stavby pro volnočasové aktivity a sport) za fotbalový stadion v Mariboru
  • v roce 2006 vyhráli European Grand Prix forInnovationAward
  • v roce 2005 získali čestné uznání na bienále v Miami za VilluBled
  • v roce 2004 se jim dostalo uznání za jejich renovaci a dostavbu Městského muzea v Lublani britskou výroční cenou AR+D atd.

OFIS tým pracuje v ateliérech v Lublani a Paříži a má smluvní partnerské firmy v Londýně a Moskvě. Účastní se soutěží a mezinárodních diskuzí po celém světě. Vyhráli např. soutěž na přestavbu části benátského průmyslového předměstí Marghera a výstavbu bytového komplexu v rakouském Grazu. Na základě vyhrané soutěže postavili rozsáhlé koleje Basket Apartments v pařížském Petit Ponts (leden 2013) a ve výstavbě je nyní fotbalový stadion v běloruském Borisovu.

 

Máme otevřeno denně mimo pondělí 11.00  - 19.00 hodin

Galerie Jaroslava Fragnera

Betlémské náměstí 5a

Praha 1

tel.:  222 222 157

e-mail:  gjf@gjf.cz

www. gjf.cz

 

autoři výstavy: Tadeáš Goryczka, Jaroslav Němec, Rastislav Udžan

koncepce v GJF: Andrej Gregorič, JanezMartinčič, EsmeRothwell, Pawel Nikkiel, GözdeOkyay/OFIS arhitekti

texty a fotografie: ŠpelaVidečnik, Rok Oman

překlady: Pavel Dominik, Matthew Sweney, Viktor Horák

produkce: Klára Pučerová, Zuzana Prokopová

grafika: Veronika Kovářová

projekce: Iva Dvořáková

 

Hodnocení:  75 %

 

Ing. Olga Koníčková (z tiskové zprávy)