O pohodlném sezení nepřemýšllíme aneb židli dokonalou nenajdeme nikdy?!

07.07.2013 14:33

O pohodlném sezení nepřemýšlíme aneb židli  dokonalou nenajdeme nikdy?!

 

Pracujeme-li doma nejen u počítače, což už dávno nepovažujeme za neobvyklé, měli bychom se seznámit s nejnovějšími ergonomickými poznatky o zdravém sezení, aby nás nakonec zbytečně nebolela především záda, protože se často u práce hrbíme a poposedáváme na nepohodlné židli.

 

Nejen pohodlně, ale i zdravě sedíme

Ať už pracujeme v samostatné místnosti, nebo máme k dispozici pouze pracovní kout, vždy potřebujeme pohodlně a zdravě sedět. Za nejdůležitější součást zařízení naší pracovny tedy v mnoha ohledech považujeme kvalitní pracovní židli, i když víme, že dokonalou židli nikdy nenajdeme. Při delším sezení musíme umožnit našemu tělu maximální možný pohyb. Budeme-li sedět totiž příliš pevně, snadno si způsobíme svalovou únavu. Pohybem si totiž udržujeme naše klouby ohebné, zlepšujeme cirkulaci krve a odstraňujeme ze svalů škodliviny. Naopak, pokud se nehýbeme, pružnost naší páteře a kloubů zmenšujeme a škodliviny ve svalech hromadíme.

 

Nesedíme dlouho strnule?

Stejně jako pohyb považujeme za důležité i pozice, které si při provádění denních úkolů osvojujeme. Za optimální pozice považujeme ty, kde vyvíjíme minimální aktivitu svalů, kdy jsme tak ve shodě se zdravím a pohodlím. Vyvarujeme se extrémní pozice, jako odtažená ramena a protažená zápěstí. Jak to v praxi řešíme? Stačí, když si opatříme pohodlnou pracovní židli, případně i pracovní stůl. Budeme-li totiž dlouhodobě používat nevhodnou židli, nesmíme se potom divit, když nás záda budou bolet a že, když vstaneme od stolu, že budeme dost unaveni a stresováni.

 

Stále více sedíme, v autě i při práci?!

V současné době nejvíce trpíme nemocemi zad, protože více sedíme, a to nejen u počítačů. Stručně si uvedeme další možné nežádoucí účinky nesprávného sezení, mezi něž patří bolesti hlavy, problémy s koncentrací při práci, bolesti zátylku, problémy s hýžděmi, problémy s bolestmi stehen a bolesti kolen. Proto bychom měli věnovat velkou pozornost výběru pracovní židle, na které hodláme sedět někdy denně až 18 hodin.

 

Pravidla pro výběr židle

Vybíráme-li si židli k pracovnímu stolu, řídíme se pravidlem: Židle se musí hýbat, a to do výšky, dopředu, dozadu; tím více se na židli hýbeme, tím méně budeme cítit nepříjemné bolesti našeho těla, případně nebudeme podporovat vznik křečových žil.Budeme se cítit v pohodě na takové židli, kde nebudeme sedět zkroucení jako paragraf, naopak, kde nás židle donutí, abychom seděli ve vzpřímené poloze, kdy se budeme moci odsunout od pracovního stolu. Budeme mít na naši židli více požadavků.

 

Další požadavky na židli

Mezi základní podmínky považujeme bezpečnost práce, zejména tím míníme stabilitu židle. Za takovou určitě nebudeme považovat židli z nekvalitního plastu, kdy se můžeme ze židle zřítit na podlahu v důsledku jejího celkového zborcení. Výrobci připravili židli ergonomickou pro nás, kteří jsme ochotni investovat do svého zdraví a maximalizovat své pohodlí a čas strávený na židli. Můžeme si na trhu vybírat z mnoha druhů, ale nejdříve bychom se měli seznámit s jejich vlastnostmi. A především si ji před její koupí pořádně vyzkoušíme.

Za žádoucí vlastnosti a součásti ergonomické židle považujeme:

  •  permanentní kontakt se stálým tlakem na záda
  • synchronní techniku s nastavením zatížení
  • podepření bederní páteře, nastavení výšky a sklonu sedadla
  • dvoukloubové zadní opěradlo, které se při opírání automaticky přizpůsobuje měnícím se potřebám páteře´
  • gelové polštáře sedáku, opěráku a područek nabízející dlouhotrvající komfort

 

Za ergonomickou považujeme tu židli, která nám poskytuje vyšší komfort a prvky aktivního (dynamického) sezení než židle obyčejná. Aktivní sezení považujeme za současný trend, kdy sedíme na takovém typu židle, která je flexibilní, kde sedák drží na pružině a kde se přizpůsobujeme přirozeným pohybům našeho těla. Měli bychom vlastně být neustále ve střehu, tj. naše svaly pracují a udržují mimoděk tělo ve vzpřímené poloze. Odborníci se shodují, že je to zdraví prospěšné sezení, ale že aktivnímu sezení nepřivykneme ihned, ale až po dvou až třech dnech.

 

Ergonomická židle není jen kancelářská

Používáme výraz ergonomická židle, a často mnozí z nás tím myslíme pouze židli kancelářskou. Ale jsme na omylu, protože ji můžeme mít i my doma, nejen v kanceláři. Použijeme-li ergonomickou židli, snížíme nežádoucí zátěž na naše zádové svaly a budeme pociťovat menší únavu a budeme lépe a produktivněji pracovat. Cílem ergonomické židle totiž je, aby svým tvarem co nejvíce odpovídala rozměrům našeho těla. Např. díky vhodně zvolenému tvaru budeme sedět vzpřímeně, přičemž budeme mít svá chodidla na podlaze a naše končetiny budou svírat v koleně pravý úhel. Budeme tak předcházet pokřivení naší páteře.

 

Sedák židle volíme dostatečně široký a za optimální hloubku považujeme takovou, aby prostor mezi přední hranou sedáku a naším lýtkem činil pět až deset centimetrů. Polohu sedáku bychom rovněž měli mít možnost zvyšovat a snižovat, tak abychom si ji nastavili pro svou tělesnou výšku. Výhodou je možnost posunu sedáku vpřed a vzad. Doporučujeme, aby vzadu sedák byl mírně zvednutý, vepředu zase zaoblený, abychom ostrými hrany nebránili průtoku krve ve stehnu a lýtku. Jakmile si nastavíme ideální polohu, bezpečně si ji zablokujeme.

 

Zádovou opěrku považujeme za velmi důležitou součást židle, neboť při sezení namáháme nejvíce naše záda. Poskytuje oporu především v bederní oblasti i nastavitelnou tuhost.

 

Výšku opěrky vybíráme podle druhu naší práce. Sedíme-li déle, kdy se musíme více koncentrovat na práci, pak volíme opěrku vyšší. Můžeme ji mít i polohovatelnou, nejen ve vertikálním, ale i předozadním směru tak, že si umožníme aktivní sezení. Teprve pak bude židle stále kopírovat pohyb našich zad a udržíme se ve vzpřímené poloze.

 

Máme-li na židli krční opěrku, měli bychom ji mít dostatečně širokou a vertikálně polohovatelnou, abychom mohli opřenou hlavou otáčet ze strany na stranu.V případě, že trávíme většinu času psaním, považujeme za nezbytné mít podpěrky rukou, nebo-li synchronizované loketní opěrky, které se pohybují v tandemu, aby se vyloučilo nebezpečí zaujetí různých poloh ramen vůči sobě. Pokud je na židli máme, pak by měli mít možnost měnit jejich výšku a také sklon, který nastavujeme spolu s posouváním sedáku a opěráku. Nepodpíráme totiž pouze naše paže, ale uvolňujeme si svalstvo krku a ramen. Podpěrky vybíráme měkké, abychom si nezpůsobovali nežádoucí otlaky při jejich používání. Vybíráme područky širší, které můžeme vyklánět i do stran, snadněji pak pracujeme např. s myší.

 

Dynamické sezení nám umožňují tudíž takové židle, které jsou opatřeny synchronním mechanismem, kterým zajišťujeme automatické přizpůsobení zádové a sedací opěry pohybům našeho trupu. Výsledkem je, že mezi námi a stolem pak dodržujeme totožnou vzdálenost. Můžeme pracovat i v relaxační poloze, při níž máme zádovou opěrku ve sklonu 125 stupňů.

 

U správné židle předpokládáme, že ji budeme mít rovněž opatřenou kolečky, takže komfortně měníme polohu u pracovního stolu. Kolečka by se měla lehce otáčet. Dáváme přednost pětiramenné podnoži. Tvar a velikost koleček rozlišujeme podle druhu povrchu, pro který jsou určena. Pomocí otáčecího mechanismu si zajišťujeme, že při aktivitách po stranách židle nebudeme muset otáčet celým naším trupem, a tak nebudeme zbytečně namáhat naše zádové svaly. Rozlišujeme kolečka základní, univerzální pro všechny typy povrchů, kluzáky a kolečka extra tichá - měkčené pro tvrdé povrchy.

 

Na slušné židli nešetřeme!

Za kvalitní židli zaplatíme šest až šedesát tisíc korun. Dobrá židle však není všechno! Je důležité, abychom na ní správně seděli, i tak naši páteř dvojnásobně více zatěžujeme než při vzpřímeném postoji. A sedíme-li navíc špatně, pak zvyšujeme stávající zatížení páteře ještě o další dvojnásobek!

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet