Novoroční paleta aneb kolektivní výstava 30 předních ukrajinských autorek a autorů zastoupených špičkovou kyjevskou Galerií Globus

11.01.2024 17:36

 

 

Novoroční paleta

9. 1. – 21. 1. 2024

Beseder Gallery

 

 

 

"Hlavním účelem malby je pozitivní duchovní dopad na člověka.

Každý obraz je víc než jen dekorativní prvek nebo výhodná investice.

Každý autor je víc než jen člověk se štětcem a paletou.

Každý tah je víc než jen barevná skvrna na plátně.

Učíme se a učíme vidět svět prizmatem spirituality, čímž naplňujeme galerii duší a smyslem. Pokud sdílíte náš pohled na svět – vítejte.“

«Основна мета живопису – позитивний духовний вплив на людину.

Кожна картина – це не просто елемент декору чи вигідна інвестиція.

Кожен автор – це більше, ніж просто людина з пензлем і палітрою.

Кожен штрих — це більше, ніж просто вкраплення кольору на полотні.

Ми вчимося і вчимося бачити світ крізь призму духовності, тим самим наповнюючи галерею душ і смислів.

Якщо ви поділяєте наш світогляд – ласкаво просимо».

Bojko Oksana Valentinovna a Bojko Valerij Vladimirovič 

Zakladatelé galerie Globus

 

 

Galerie Globus vznikla na postulátu, že

hlavní myšlenkou malby je pozitivní duchovní působení na člověka.

Tato myšlenka je neoddělitelně spjata s neúnavným působením

veřejně přístupné galerie Globus z Kyjeva.

Fond galerie Globus soustředil aktuálně více než 1500 obrazů

předních ukrajinských malířů všech stylů a žánrů.

 

 

Malý průřez velkým uměním

 

V nabídce prvních novoročních galerijních počinů nás zaujal ze všeho nejvíc projekt, kterému poskytla své příjemné a příhodné výstavní prostory výjimečná pražská Galerie Beseder. Nejde tentokrát o její vlastní akci, poskytla „jen“ možnost představit pražskému publiku zlomek z mimořádné sbírky ukrajinských malířek a malířů, kterou disponuje přední kyjevská Galerie Globus. Jedná se však opravdu jen o zlomek bohaté sbírky představené na výstavě nazvané jednoduše a prostě – Novoroční paleta.

I tak je výstavní prostor galerie doslova naplněn nejrůznějšími styly a tvůrčími postupy jakými se vyjadřují zde zastoupení tvůrci. Jak nám prozradil – skvělou češtinou - náš průvodce výstavou, pan Oleg Tarasov, je zde zastoupeno „pouze“ 30 autorů. Zatímco Galerie Globus jich momentálně zastupuje celou stovku. Výběr obrazů nebyl tematicky či jinak omezen. Každý malíř a každá malířka se zde prezentují několika obrazy dle vlastního výběru. Divákovi je tak umožněn vhled do způsobů vyjadřování každého z nich. A protože se opravdu jedná-li o výběr z dlouhé řady těch nejlepších ukrajinských tvůrců, máme možnost, alespoň částečně, absolvovat přehlídku toho nejlepšího, co na Ukrajině vzniká. Od absolutní abstrakce, přes klasiku, experimenty, realismus, hyperrealizmus až k více méně naivistickým dílům. Přehlídka je tím zajímavá a poučná. Je přece dobré nahlédnout za hranice české malířské kotliny, a to zejména proto, že jde o zem, která je momentálně krutě sužována. Nicméně, o síle Ukrajinců svědčí, že v drtivé většině obrazů ozvuky nedobré současnosti nelze – alespoň ne transparentně – nacházet. Naopak, jako kdyby autorky a autoři chtěli dát najevo, že žít a tvořit se musí, nevyznívá výstava jako nějaký politický akt, ale čistě jako obraz krásné, úrodné a kulturně bohaté země, která vidí dál a trvá si na svém.

 

 

Galerie Globus

 

Galerie Globus je základem celého uměleckého komplexu, zahrnutého pod tzv. „Producentské centrum Boyko“. Zkladateli jsou Bojko Valerij Vladimirovič a Bojko Oksana Valentinovna. Za den vzniku považují 14. březen 1998, kdy Centrum zahájilo svoji profesní činnost.

 

Galerie Globus je hlavní jednotkou celého významného Mezinárodního uměleckého centra Bojko. Opatruje v současnosti přes 3000 obrazů a spolupracuje s tisícovkou ukrajinských umělců, sochařů, malířů, mistrů umění a řemesel.

 

 

Jak šel čas v Mezinárodním uměleckém centru Bojko

 

Činnost vzniklého Centra lze rozdělit na dvě období: před galerií a při galerii.

Na samém počátku činnosti totiž ještě Producent Center Bojko pořádalo výstavy v různých galeriích, zařízeních a organizacích v Kyjevě. Až v roce 2003 došlo k rozhodnutí založit si svou vlastní galerii.

 

·         1999 – 2002

Art Center Bojko představilo mnoho různých uměleckých projektů, samostatných výstav, zúčastnilo se mezinárodních uměleckých festivalů a soutěží.

Projekt č. 1, s názvem "Dnešek je věnován milici." se konal na půdě Akademie vnitřních věcí Ukrajiny již v roce 1999 a vystaveno bylo celkem 302 prací.

Projekt č. 23 (poslední mimo vlastní protor Galerie Globus) byl nazván "Poezie barev" a konal se v prostorách Ukrajinského fondu kultury od října do listopadu 2002. Vystaveno bylo 452 děl.

 

·         2003

V tomto roce zakládají Valery a Oksana Boykovi Galerie Globus a již 5. září 2003 se koná první prezentace. Galerie se tehdy ale ještě nacházela v samém centru ukrajinského hlavního města Kyjeva a nabízela celkovou plochu 450 m2, rozdělenou do dvou výstavních sálů. 

 

·         2003 – 2016

Galerie Globus byla třináct let, umístěna v samém srdci hlavního města - na náměstí Nezávislosti.

 

·         2017 až dosud

V roce 2017 se Galerie Globus přemístila do svého nového působiště mimo bezprostřední centrum Kyjeva.

 

V současnosti už zastřešuje Fond galerie více jak 2500 obrazů od talentovaných ukrajinských umělců…

 

 

Oficiální stránky Boyko Art Center obsahují

vůbec největší online hodnocení malířů na Ukrajině.

Kontakt na Galerii Globus:

Ukrajina, Kyjev, Zoologichna, 8

+380 96-014-2981

+380 99-045-3094

globus.festival@gmail.com

 

 

O webu Boyko Art Center

 

Web www.ArtBoyko.com provozovaný Boyko's Producer Center, představuje unikátní internetový zdroj, na němž jsou prezentovány stovky umělců a tisíce děl nejrůznějších žánrů. Je zde možné najít kompletní biografii umělců a fotokatalog jejich tvorby. Tento zdroj informací se neustále rozšiřuje a slouží k detailnímu a kvalifikovanému seznámení se s díly i informacemi drtivé většiny moderních umělců Ukrajiny.

Info obohacuje také návštěvnické hodnocení umělců, zachycující přímé hlasování návštěvníků webu či galerie Globus. Nejvýše hodnoceným umělcům pak nabízí a případně přímo zajišťuje Producent Center účast na nejrůznějších výstavách a projektech.

Web, ale také nabízí oboustrannou výměnu informací a dat i ostatním obdobným internetovým zdrojům pomocí bannerů.

 

 

A co Projekt č. 62: AVIART-2012

 

Projekt č. 62: AVIART-2012 je absolutně původní a způsobem realizace i naprosto ojedinělá událost výstavnictví obrazů. Upozornil nás na ni, a podrobně nás o této události také informoval námi již zmiňovaný, náš prvotřídní průvodce výstavou i celým projektem Boyko's Producer Center, pan Oleg Tarasov. 

Boyko's Producer Center připravila v roce 2012 zcela ojedinělý Projekt, pojatý jako prodejní výstava obrazů "Aviart-2012" konající se ve vzduchu. .

Projekt se uskutečnil v rámci 8. mezinárodní letecké a kosmické výstavy „Aviasvit XXI“. A spolupracovala na něm také společnost Antonov, disponující požadovaným obřím letadlem AN-225.

Boyko's Producer Center tak uspořádalo první prodejní výstavu obrazů na světě přímo na palubě letadla „Mriya“ AN-225.Ale dopravní letadlo nestálo na ranveji, ale létalo ve vzduchu. Letoun dokonce s návštěvníky této výstavy a s vystavenými obrazy vystoupal až do výšky 10 150 m. Zkrátka událost, jaká neměla do té doby obdoby. Zákonitě neunikla také „lovcům“ rekordů do Guinessovy knihy rekordů a tento galerijní rekord uznala a zařadila do knihy. Od té doby je zaznamenán v Guinessově knize rekordů. Rekord, jako takový potvrdil oficiální porotce, jímž byl osobně Projekt č. 62: AVIART-2012, který také vystavil oficiální certifikát Guinness World Records®.

Dodejme, že „létající výstavu“ připravilo 120 ukrajinských umělců a že účastníkům nachystaly přímo na palubě letounu rovných 500 uměleckých děl.

Všechna díla, která se zúčastnila rekordu, dostala certifikát osvědčující, že právě tato díla, absolvovala právě tento unikátní akt. Což samozřejmě navyšuje nominální hodnotu takového díla, při jejich případném prodeji na aukcích.

Samozřejmě. že některé z takto certifikovaných obrazů najdeme i na výstavě aktuální výstavě v prostorách Gallerie Beseder.

A jak nám prozradil Oleg Tarasov, jde o malý štítek, vlepený na zadní stranu obrazu.

 

Text: Richard Koníček

Foto: Wenca Nikoníček 

 

 

Novoroční paleta

9. 1. – 21. 1. 2024

Beseder Gallery