Novodobé Svatojánské slavnosti NAVALIS již po šesté aneb víme, co znamená ´tacui´?!

09.05.2014 11:03

V Praze pod Karlovým mostem na hladině Vltavy

15. 5. 2014   (18.00 – 22.00 hodin)

 

Dostali jsme pozvání na tiskovou besedu na palubu salonní rychlolodi Nepomuk, zakotvené v přístavišti Four Seasons, kde jsme získali podrobnosti o letošních vodních slavnostech Navalis, spojených s patronem všech lidí od vody Janem Nepomuckým. Přítomni byli ředitel Pražských Benátek s.r.o. Zdeněk Bergman, Jan Tomíček - předseda Pražského klubu dračích lodí, Josef Šedivý - velmistr a generál Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou a kapitán Mario Juhas, který povede rychloloď Nepomuk.

 

Stejně jako v letech předešlých, tak i v tomto roce společnost Pražské Benátky společně s Muzeem Karlova mostu připravila další ročník Svatojánských slavností NAVALIS. Letos je to již po 286., kdy uctíme památku sv. Jana Nepomuckého.

 

„Tradici Svatojánských slavností Navalis jsme rádi obnovili. Snažíme se je přiblížit široké veřejnosti, proto je na uvedený program vstup zdarma,“ uvedl Zdeněk Bergman, ředitel pořádající společnosti Pražské Benátky s.r.o.

 

Z historie vodních slavností

Nedílnou součástí oslav vždy byly a jsou alegoricky ozdobené lodě. Městem, které je vzorem nádherně vypravených vodních oslav, jsou italské Benátky. Proto každým rok zveme do Prahy benátské gondoliéry, kteří se stávají neodmyslitelnou složkou těchto velkolepých slavností. Toto propojení není ovšem náhodné nebo samoúčelné. Jan Nepomucký je jedním z patronů města Benátek a především služebníků vodních – gondoliérů.  

 

Svatojánské slavnosti NAVALIS jsou nápodobou původního barokního vodního špektáklu, který se v Praze na Vltavě konal od počátku 18. století. Novodobými slavnostmi, kterými od roku 2009 navazujeme na tradici jedné z mála pražských oslav, chceme obnovit jejich slávu a především uctít kult života a mučednické smrti právě Jana Nepomuckého (15. 5. 1252). 

 

 Přiblížením duchovního poselství sv. Jana Nepomuckého široké veřejnosti jsou Svatojánské slavnosti NAVALIS jedinečnou příležitostí připomenout nejen obyvatelům Prahy, ale i návštěvníkům města z cizích zemí, slávu reprezentativního sídla České republiky.

 

Vyvrcholení oslav představuje předvečer svátku svatého Jana Nepomuckého (ten byl až do roku 1925 zakotven v civilním kalendáři jako státní svátek), tedy 15. květen.

Svatojánské slavnosti NAVALIS rok od roku od jejich obnovení vstupují do povědomí Pražanů jakožto neodmyslitelná událost roku a v budoucnu bychom byli rádi, aby dosáhly takového věhlasu, jako například benátský karneval a staly se turistickým cílem poutníků a turistů z celého světa.

 

Svatojánské slavnosti NAVALIS 2014

Svatojánské slavnosti NAVALIS se konají ve čtvrtek 15. května 2014, v předvečer svátku Jana Nepomuckého. Jedinečná podívaná k uctění památky národního světce a mezinárodního patrona všech lidí ´od vody´, kterou pořádají Pražské Benátky s.r.o., se v novodobé historii uskuteční již pošesté.

 

Program NAVALIS 2014  - čtvrtek 15. května 2014

18.00 hodin

Slavnostní mše v katedrále sv. Víta, Vojtěch a Václava na Pražském hradě, kterou celebruje kardinál Dominik Duka za účasti zástupců duchovenstva, kněžských řádů a krojovaných věřících z celé republiky

 

19.00 hodin

Svatojánské procesí z katedrály na Karlův most. Za zpěvu litanií ke sv. Janu Nepomuckému se ponese již tradičně relikviář s ostatky světce.

  • Novinkou bude barokní pozitiv neboli mobilní varhany, na které se cestou bude hrát.
  • Procesí se na Karlově mostě zastaví u sochy Nepomuckého ke krátké modlitbě a podruhé u křížku a mřížky, označující místo, kde byl svržen do Vltavy.
  • Zde promluví kardinál Dominik Duka a ředitel Pražských Benátek s.r.o. Zdeněk Bergman
  • Procesí vyvrcholí ve 20.15 hodin bohoslužbou v kostele sv. Františka z Assisi na pražském Křížovnickém náměstí

  

20.00 hodin

Slavnostní salvou odstartujeme regatu dračích (12,5 metrové lodě, které dřív uslyšíme za zvuku bubnů než uvidíme) a historických lodí o ´Pohár sv. Jana Nepomuckého´

  • Trasa vede mezi Mánesovým a Karlovým mostem
  •  Jakmile regata projede, pětice členů České otužilecké unie s hořícími pochodněmi vyplave z míst, kde byl světec shozen do řeky
  •  Podle legendy se pět zářivých hvězd objevilo na hladině, když se jeho tělo dotklo hladiny. Světla symbolizují pět písmen latinského výrazu ´tacui´ neboli ´mlčel jsem´. Vody Vltavy budou rovněž brázdit pravé benátské gondoly, neboť Jan Nepomucký je uctívaným ochráncem italského města na laguně, odkud lodní hudba (Musica Navalis) pochází

 

21.00 hodin

Barokní koncert na pontonech na hladině Vltavě.

  • Vystoupí soubor Capella Regia Praha

                           Jiří Stivín

                           dětský sbor Karolíny Ruppert

                           komorní soubor Ritolnello

 

Koncert uvedou převor břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek a moderátorka Českého rozhlasu - Radiožurnál Lucie Výborná.

V průběhu celého večera prostor Vltavského údolí mezi Karlovým a Mánesovým mostem velkolepě osvětlíme

 

cca 22.00 hodin - na závěr koncertu připravuje skupina Pa-li-Tchi ohnivou show        

 

Doprovodné akce

  • V rámci Svatojánských slavností Navalis jsme v Muzeu Karlova mostu (Křížovnické náměstí 3, Praha 1) otevřeli výstavu ´Ponti – Mosty´ italské malířky Silvie Vezzuto
  • Na svátek Jana Nepomuckého,  v pátek 16. května 2014 od 18.00 hodin, bude v Muzeu Karlova mostu uvedena loutková divadelní hra ´Pro pána Jána!´ v podání souboru Baribal (platí se vstupné!).

 

Společnost Pražské Benátky

  • provozujeme vyhlídkové plavby na Vltavě pod Karlovým mostem a také Muzeum Karlova mostu
  • v roce 2013 jsme oslavili několik jubileí
  • výročí 20 let od založení firmy (původní název První Všeobecná Člunovací Společnost). Její majitel a převozník pražský, Zdeněk Bergman, tehdy začínal s malými Vltavskými čluny pro 11 osob, aby následně postavil větší lodě typu Vodouch a posléze z Německa přivezl chloubu své firemní flotily – Salonní Rychloloď Nepomuk.

 

  • Salonní Rychloloď Nepomuk, jež je bezpečně vedena rukou kapitána Maria Juhase (námořníkem je od roku 1959), v roce 2013 vplula do svého životního jubilea. Byla postavena v roce 1933 v Belgii a slaví své 80. narozeniny. První plavbu vykonala mezi Lyonem a Avignonem již 12. srpna 1933. Jedná se o nejstarší osobní loď na Vltavě, která díky svému unikátnímu dvoutaktovému dieselovému motoru brázdí vody Vltavy kromobyčejně rychle.

 

Kapitán Juhas se na ní plaví od roku 2008 a na palubě od té doby přivítal celou řadu významných hostů, mezi které se řadí také prezident ČR Václav Klaus, bývalý primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda, starosta Vídně i primátor Říma, kardinál Dominik Duka a mnozí další. Šťastnou náhodou je, že kapitán Nepomuku pochází, stejně jako jeho plavidlo, z Belgie.

 

Jedním z hlavních témat odkazu sv. Jana Nepomuckého se letos stane ´odpuštění vin´, a pražské slavnosti se tak propojí s kostelem Navštívení Panny Marie ve Skokách u Žlutic, poutním místem, jemuž se kdysi přezdívalo ´české Lourdy´.

 

Záštitu nad slavnostmi mimo jiné převzali arcibiskup pražský, kardinál Dominik Duka, ministr kultury ČR Daniel Herman a předseda České komise pro UNESCO Petr Gazdík (letos poprvé!)

 

www.prague-venice.cz

www.navalis.cz

www.charlesbridgesmuseum.com

  

Dáme hubičku sympatickému námořníkovi - kapitánovi Mariovi Juhasovi, který  vyslovil přání spolufotografie  s www.www-kulturaok-eu.cz?!

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: agentura Aspecto, autorka