Nočníková aukce pro Nadaci Mathilda aneb podpoříme koupí nočníku ty méně šťastné?!

03.11.2015 10:55

Malostranská beseda  - Praha

5. 11. 2015

 

Ve čtvrtek 5. 11. 2015  se od 18.00 hodin bude konat Nočníková aukce pro Nadaci Mathilda.  Dostali jsme e-mail, který citujeme: 

 

Budeme si velice považovat Vaší účasti na charitativní dražbě ´Nočníky pro Mathildu´. 30 známých osobností výtvarně upravilo 30 nočníků, které se budou dražit 5. 11. 2015 od 18.00 hodin v Malostranské besedě, Praze 1. Výtěžek akce přispěje Nadačnímu fondu Mathilda, jehož patronkou je hraběnka Mathilda Nostitzová na podporu nevidomých, zrakově postižených a výcviku slepeckých psů.

 

Program:

18.00 hodin/ welcome drink

18.15 hodin/ vystoupení nevidomého klavíristy Tomáše Pavlána a zpěvačky Alice Bonde

18.30/ zahájení dražby

 

Všechny exponáty jsou k vidění v Muzeu historických nočníků a toalet, Vyšehradská 12, Praha 2 až do 4. 11. 2015, na webové stránce www.museum-toilet.com (https://www.muzeumnocniku.cz/cs/charitativni-akce) a průběžně je budeme publikovat na facebooku muzea. V příloze také naleznete katalog a přihlášku do aukce, kde lze vybrat možnost účasti (na limit, po telefonu, osobně v sále).

Nočníky pro Mathildu“. Jedná se o akci, do které se zapojilo 30 osobností z oblasti kultury a veřejného života a svým osobitým projevem výtvarně upravily bílé porcelánové nočníky. Nyní je celá kolekce vystavena v  Muzeu historických nočníků a toalet ve Vyšehradské ulici 12, Praze 2 v rámci jedné z krátkodobých výstav. Ta bude ukončena 30. 10. a počátkem listopadu budou všechna díla vydražena ve prospěch Nadačního fondu Mathilda, který pomáhá lidem se zrakovým postižením, nevidomým a věnuje se výcviku slepeckých psů. Jeho patronka paní hraběnka Mathilda Nostitzová bude osobně na dražbě přítomna.

 

Kvalita prací je různorodá, z pohledu výtvarného a tudíž vhodného pro prezentaci v Art & Antique jsou jistě nejzajímavější práce umělců Aleny Kupčíkové, která na osobní přání vyrobila smalt na historickém plechovém nočníku, módní návrhářky Blanky Matragi, ta na své dílo použila autorskou ruční krajku a výšivku, sochaře Pavla Opočenského, jazzmena a výtvarníka Laco Deczi, spisovatele a výtvarníka Jiřího Slívy, architekta Vlado Miluniče, fotografa Jadrana Šetlíka, kostýmní výtvarnice Michaely Horáčkové Hořejší, kteří použili barvy akrylové nebo na sklo a porcelán.

 

Zpěvačka a fotografka Eva Pilarová se rozhodla pro speciální technologii aplikace autorských fotek. Svojí tvorbou i popularitou pomohly akci další významné mediálně známé osobnosti. Režisér Jiří Menzel umístil na dno nočníku podobiznu prezidenta, herec a politik Tomáš Töpfer dal do svého výtvoru podobiznu svou. Někdo přizval ke společnému dílu své ratolesti, například frontman skupiny Olympic Petr Janda, výtvarnice a politička Eliška Kaplicky, modelka a podnikatelka Agáta Prachařová, kaskadér a režisér Petr Jákl, herečka a moderátorka Tereza Kostková. Herečka Dana Batulková pracovala s dcerou, dnes již také herečkou Marianou Prachařovou. Celý soubor mimořádných originálních předmětů je také dílem operní pěvkyně Andrey Kalivodové, herečky Andrey Krestešové, zpěváka Ládi Kerndla (vtipné karikatury s příběhem) a jeho ženy Milady Kerndlové, cukrářky Markéty Krajčovičové, herce Viktora Preisse (obdivuhodné nasazení pro věc - nočník po namalování omylem rozbil, následně vlastnoručně slepil a odrátoval), zpěvačky Báry Basikové, podnikatele a politika Stanislava Bernarda, zpěvačky a moderátorky Lindy Finkové (koláž s množstvím kovových klíčů), spisovatele a podnikatele Michala Horáčka a herečky Ivany Chýlkové. Poslední dva nočníky jsou díly partnera akce Barrandov Studio a.s., jehož autorem je ředitel společnosti Petr Tichý a Nadačního fondu Mathilda, paní hraběnky Matildy Nostitzové, která kromě ručně háčkovaných rukaviček a české trikolory umístila na předmět odznak Nadačního fondu se slepeckým psem a vlajky několika států.“

 

Budeme velice vděčni za Vaši účast a podporu, stejně jako za šíření informace o aukci mezi Vaše přátele.

  • za  Muzeum historických nočníků a toalet, o.p.s. -  Renáta a Jan Sedláčkovi
  • za Nadační fond Mathilda - hraběnka Mathilda Nostitzová

Tel. 602 253 144

e-mail: ren.sedlackova@seznam.cz

www.museum-toilet.com

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: e-mailová zpráva)

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/prazska-muzejni-noc-2015-aneb-uz-vime-jak-vypada-vojenska-polni-latrina-z-u-s-a-z-let-1900-1950/