Nina Kovačeva-NINA a Valentin Stefanov: Labyrinty a zlato aneb když u dětských tváří nacházíme zbraně

23.04.2018 14:25

 

 

 

 

Bulharský kulturní institut/ Galerie BKI - Praha

17. 4. – 4. 5. 2018

 

Vernisáž nové výstavy Labyrinty a zlato, výstavy olejomaleb Niny Kovačevy-NINY a kreseb Valentina Stefanova, proběhla jako vždy za účasti Jeho Excelence Lačezara Petkova, bulharského velvyslance v Praze a Galiny Todorovy, ředitelky BKI. Přítomni byli i autoři výstavy, manželé Nina  Kovačeva-NINA a Valentin Stefanov, který zdůraznil, že jde o experiment, kde se společně vedle jeho kreseb vystavují Nininy olejomalby a že se zdá, že se experiment vskutku vydařil (připravují také svou expozici v rodné Sofii). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bulharský kulturní institut v Praze ve spolupráci s galerií Arosita Sofie představil umění současných bulharských avantgardistů - Niny Kovačevy-NINY a Valentina Stefanova. Oba umělci, kteří představují svou výstavu v Praze osobně, pracují s jednoduchými výrazovými prostředky, nezávisle na umění, které zrovna tvoří. Jejich práce se zabývají otázkami svobody osobnosti v současné společnosti složitých společenských vztahů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Umělci Nina Kovačeva a Valentin Stefanov mají ve svém portfoliu bezpočet výstav v různých muzeích a galeriích po celém světě. Široká veřejnost zná jejich sólové projekty i ty společné, zejména videoinstalace vytvořené pro fasády muzeí, veřejných budov a jiných společenských prostor. Fenomén jejich společného uměleckého fungování je výjimečně zajímavý i tím, že zachovává tvůrčí nezávislost každého z nich.

 

Výstava Labyrinty a zlato, která byla publiku představena vůbec poprvé, ilustruje zejména individuální cestu NINY a Valentina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nininy olejomalby se zdají být vytvořené třemi barvami - bílou, černou a zlatou. NINA ve skutečnosti dokázala nekonečným množstvím odstínů dosáhnout stylistické, technické, obrazové i konceptuální jasnoty. Ve svých nových pracích si hraje zejména s dětským elementem, ale ne s nevinností jemu vlastní, protože vedle usměvavých dětských tváří se nacházejí zbraně a reklamové desémantizované symboly.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V kresbách Valentina Stefanova je znát čistý kult vědy a její pragmatické užití, díky malířově silnému vztahu k vektoru a stěnám, ke geometrické postavě bez zakřivení a oblin.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nina Kovačeva-NINA (narodila se v Sofii)

  • v Sofii vystudovala Národní akademii výtvarných umění
  • od 1995 žije a tvoří se svým manželem, umělcem Valentinem Stefanovem, v Paříži
  • oba jsou nositeli ceny UNESCO z roku 2002 za přínos k rozvoji současného umění

 

Ninino umění se vymyká jednomu určitému uměleckému pojmu. Využívá video, fotografii, kresbu.

  • její díla jsou majetkem prestižních muzeí a galerií po celém světě - Lentos Art Muzeum (Linz, Rakousko), Duloun Museum of Modern Art Shanghai (Čína), Kunsthalle (Hannover, Německo), ZONE Chelsea centrum současného umění (New York, USA), Muzeum moderního a současného umění (Štrasburk, Francie) aj.

 

 

Valentin Stefanov (narodil se v Sofii)

  • bulharský umělec a avantgardista
  • žije a tvoří v Paříži
  • vystudoval Národní akademii výtvarných umění v Sofii.

 

 

 

 

Tvoří umělecký pár s NINOU. Účastní se mnoha samostatných i společných výstav po celém světě, např. Bienále současného umění v Otavě (Kanada). Jeho práce vystavují galerie současného umění v Paříži, New Yorku, Sofii, Šanghaji, Bělehradě a jinde.

 

110 00 Praha 1
Klimentská 6

Vstup: volný
 

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

www.bki.cz