NIKL aneb Niklův nenápadný úhyb od iracionálního k nevysvětlenému (F. Felete)…a další

27.12.2016 12:26

Galerie 35M2 a Café Pavlač  - Praha

25. 11. 2016 – 1. 1. 2017

 

 

Na zahájení 111. výstavy NIKL, jejímž kurátorem  František Fekete, byla součástí vernisáže  o hodinu později  performance  ´Sweet Song Cycle´ od něžné blondýnky Beatrix Curran (Battle-ax), která se narodila v australském Sydney  a mnohým možná připomněla tvář známé české populární zpěvačky, jež už bohužel mezi námi není.

 

 

 

 

 

 

 

České veřejnosti méně známý Richard Nikl (* 1987 v Praze) je příslušníkem nastupující generace mezinárodních umělců jako například Ed Atkins či Oliver Laric. Fascinuje ho radikální nahodilost dnešních technologických sítí, nekonečný proud obrazů a nepřetržité obměňování digitálního materiálu, které od základů proměňuje naše uvažování o původu a odkazování.

 

 

 

V komorní expozici jsme kromě pozvánky shlédli jeho tři artefakty:

Rosetta Stoned 2016 (pracovní název)

 

 V kůži A.... B..... 2016

Objekty a instalace Richarda Nikla spojuje časté nepochopení a nepřijetí veřejnosti, které plyne z letmého pohledu na věc a minimální snahy se dílům přiblížit. A je pravda, že autor tuto skutečnost nijak neusnadňuje ani během osobního setkání. Pro něj je významová rovina uměleckého díla až sekundární záležitostí, základ tvoří samotný materiál, narušení stereotypních hierarchií a intuitivní tvoření a konstruování. A je nasnadě zmínit také čirou radost z přetváření, objevování, ohmatávání a sledování.

Nepřístupnost Niklových děl plyne částečně z použité estetiky a materiálu, a to i přesto, že jsou přímo inspirovány věcmi z našeho každodenního života. Tento každodenní život je pak vlastní především tzv. digitální generaci, pro kterou je neustálá přítomnost na internetu, prohlížení obrázků a statusů na sociálních sítích, jako je Facebook, tumblr nebo twitter, a pohotové reagování na cokoliv nového samozřejmostí. Co nás doopravdy žene být stále k dispozici – online – lze těžko verbalizovat, stejně tak tvorba Richarda Nikla vzniká intuitivně, rychleji, než jsou její jednotlivé části vsazeny do slov. Sám říká, že se snaží pracovat svižně, jaksi napřed, aby jej nezastihla přílišná teoretizace činnosti. To mu lze na jednu stranu vyčítat, na druhou stranu je to však pochopitelné, protože racionalizace tvoření může přejít do pouhé ilustrace či dokumentárního popisu skutečnosti.

(výběr z textu Anny Remešové)

 

Richard Nikl – žije a pracuje ve Vídni a v Praze

  • 2007–2011: studium Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Fakulta umění a designu (Pavel Kopřiva, Jiří Kovanda)
  • 2011:  Akademie der bildende Künste, Wien (ateliér Textuelle Bildhauerei Heimo Zoberniga)
  • 2013: finalista Ceny Jindřicha Chalupeckého

 

130 00 Praha 3

Víta Nejedlého 23

 

Máme otevřeno denně:

po-pá 10.00 - 19.00 hodin

so-ne 12.00 - 19.00 hodin

Vstup: volný

www.35m2.cz

 

Web: https://richardnikl.com/

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: www.artlist.cz)

Foto: © Ing. Olga Koníčková