Nič sa nedeje/Patrik Kriššák, Robert Palkovich aneb co v lese ještě najdeme

19.11.2013 15:46

Galerie Prokopka

13. 11. –12. 12. 2013

 

Byli jsme pozváni na vernisáž 13.11. 2013 na komorní výstavu ´Nič sa nedeje´dvou autorů (Patrik Kriššák, Robert Palkovich) do Galerie Prokopka. Baťoh či ruksak na stěně umístěný se pravidelně nafukoval, a chlupaté oko bylo vyrobeno z jelení kůže technikou vytrhávání chlupů jelena…no, byli jsme z toho jak ten jelen…..a zírali jsme na špinavě černou vodu, která vytékala zpod pneumatik...no, nic se přece v našich lesích neděje ...

 

Výstavní projekt ´Nič sa nedeje´ připravený RobertemPalkovichem a Patrikem Kriššákem se podle autorů ´veze´ na vlně eko -artu a nature – popu.

 

Výstava ´Nič sa nedeje´ byla inspirována cestou lesem, při níž tvůrci na sebe nechali působit krajinu a cizí elementy v ní. Vybrané prvky přesouvají do galerijního prostoru a instalují je formou objektů a instalací.

 

Patrik Kriššák pracuje s předměty, jež v lese mohou být pohozeny, a ty dává do nových kontextů v rámci recykl –artu.

 

  • Patrik Kriššák (narozen 1986) absolvoval ateliér malby doc. Daniela Balabána (2006- 2011) na Fakultě umění Ostravské Univerzity. Orientuje se na tvorbu vycházející z nových médií, současně uplatňuje zkušenosti z malby.

 

 

Robert Palkovich je autorem zvukových instalací, které jsou jakoby skryté v prostoru galerie.

 

  • Robert Palkovich studuje audovizuální kulturu na CAS FAMU a zabývá se performancí a instalacemi procesuálními, interaktivními a zvukovými.

 

Kurátorka: Markéta Vlčková

Hodnocení: 75 %

Galerie Prokopka

Prokopova 9

Otevřeno denně 11.00 – 21.00 hodin

E-mail: info@galerieprokopka.cz

www.galerieprokopka.cz

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka

 

Výstavní plán galerie Prokopka směřuje k mladé a střední generaci výtvarníků a má  obsáhnout všechny výtvarné obory od malby, fotografie,  sochy až po nová média.

  •  sídlí v přízemí stejnojmenného hotelu na Žižkově a  řadíme ji  mezi galerie, které vznikají v negalerijních prostorech – najdeme ji totiž v hotelové jídelně. První výstava jsme uskutečnili a v říjnu 2011. Jde o klasickou symbiózu: umění oživuje prostor, který na oplátku umělecké tvorbě pomáhá na cestě k divákovi, umožňuje jí žít.
  • projekt, rozvíjející se díky vstřícnosti vedení hotelu, je dílem Markéty Vlčkové (absolventka Ostravské univerzity, ateliér D. Balabána), jež se zaměřuje na kurátorskou činnost. Organizaci projektů zajišťuje Jana Votavová, která mj. působí také jako koordinátorka Národního parlamentu dětí a mládeže.
  • výstavní projekty jsou doplňovány různými kulturními akcemi (design market, autorská čtení), někdy iniciovanými vystavujícími umělci. Výstavní plán směřuje k mladé a střední generaci tvůrců a snaží se obsáhnout nejrůznější obory – malbu, design, fotografii, nová média, sochu…
  • při výběru vystavujících či vystupujících se uplatňují prostá kritéria, jimiž jsou kvalita konkrétních děl, osobitost a síla uměleckého sdělení i osobnost umělce.
  • galerie o velikosti 7,5 x 5,5 m je doplněna o stoly a židle a dvě okenní výlohy. Prostor je flexibilní a uzpůsobený potřebám prezentace uměleckých děl.