Nevydané toulky jednoho Moravana po Španělsku 19. století aneb když Španělsko inspirovalo i Čechy již od středověku

02.03.2017 10:41

Instituto  Cervantes – Praha

17. 2. – 2. 4. 2017

 

 

 

Historie, poezie a malířství jsou si navzájem symboly a natolik se vzájemně podobají, že když píšeš historii, maluješ, a když maluješ, skládáš poezii.

Miguel de Cervantes y Saavedra (román Persiles a Sigismunda)

 

Před vernisáži nové výstavy ´Nevydané toulky jednoho Moravana po Španělsku 19. století´se konala dvouhodinová, velmi zajímavá  beseda ´Čeští cestovatelé ve Španělsku´, která byla doprovázená videoprojekcí.

Akce se konala za účasti spolumajitele sbírky pana Jana Podtstzkého-Lichtensteina, historiků Prof. PhDr. Pavla Štěpánka, Ph.D., Jany Černé a Simony Binkové a překladatele a novináře Carlose Ferrera.

 

Na přednášce jsme se dozvěděli trochu málo z historie cestování Čechů do Španělska, což by vydalo na vyprávění na jeden týden a ne na jednu hodinu.  Cesty Čechů měly pak zpětný vliv na umění, na literaturu, …atp. (V. Brožík, Otto Pinkas, Dr. Guth - Jarkovský, Josef Durdík, Karel Myslbek, Růžena Zátková (malířka, žijící na Mallorce), grafik Šimon Tavík, J. Šíma (1924), Oldřich Blažíček (1927), Spolek výtvarných umělců Mánes,  Zdeněk Rykr (1920), J. Kars, Prof. Dr. Vlastimil Kybal, Zdeněk Němeček (Ďábel mluví  španělsky), Fr. Halas (1936), Karel Čapek (1930) – Výlet do Španěl...

 

Hispanizace Evropy či naopak?

Španělsko mystické, i když proklínané za inkvizici.

Španělská kultura byla a je vždy odlišná od zbytku Evropy (i v důsledku arabského (nejen) intelektuálního dědictví).

 

Zahajovací přednáška nabídla historický průřez od příchodu prvního španělského cestovatele do Prahy (Ibráhím ibn Jákúb) a od významné návštěvy Čechů a Moravanů ve Zlatém věku (Polyxeny z Pernštejna a Anny z Ditrichštejna), přes působení českých vědců až k vydání ´Cesty do Španěl´ Karla Čapka v roce 1930 a dalších publikací od autorů 20. století, jako byl Rainer Maria Rilke (100. výročí), Egon Erwin Kisch, Jan Durych a další.

 

 

Čapkův Výlet do Španěl se navíc dočkal znovuvydání ve dvojjazyčné česko-španělské verzi.

 

Úvodní beseda se konala v českém a španělském jazyce se simultánním tlumočením.

 

 

Jen stručně a namátkově o cestovatelích…do Španěl (bez záruky)

  • 1192 – náboženské poutě z Prahy do Santiaga de Compostela
  • (první doložená pouť do Compostely se uskutečnila roku 951 a vykonal ji francouzský biskup z Le Puy. Podél cesty byly postupně vztyčovány orientační kameny, kamenné kříže, boží muka a studánky. Vznikla radiální síť 12 poutních cest, vedoucí z Itálie, Francie i Portugalska. Dále při ní byly zřizovány kaple, kostely a kláštery, poskytující poutníkům azy.)
  • vznik potřeby španělských pasů
  • 14. století – cestování probíhalo  z hlediska romantiky
  • 1328 -29: Jan Lucemburský chtěl do Španělska, ale neuskutečnil ji 
  • 1340 – Karel IV.
  • 1465 – diplomacie - Jiří z Poděbrad
  • 16. – 17. století přicházeli do Španělska jako cestovatelé Habsburkové  
  • 17. století F. B. Harrach (na foto vpravo)
  • 1681: H. J: Černín z Chudenic
  • 18. století – Norbert L. Kolowrat- Libštejnský
  • po II. sv. válce – Václav Deyl…

 

Výstava je součástí projektu ´Čeští cestovatelé ve Španělsku”, který zahrnul besedu 16. 2. 2017, představení nového vydání ´Výletu do Španěl´ Karla Čapka a další aktivity, které se budou konat v březnu 2017.

Expozice´Nevydané toulky jednoho Moravana po Španělsku 19.  století´ obsahuje 18 originálních, dosud nevystavených akvarelů z cesty do Španělska, kterou v roce 1864 uskutečnil český hrabě Alfred Harrach. Hrabě byl potomkem velvyslanců Rakousko-uherské říše na madridském dvoře.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podle tehdejšího evropského trendu, kdy bylo v módě zdokumentovat cesty do historicky zajímavých destinací, vzal s sebou rakouského malíře Carla Goebela, který na malých obrázcích zachytil krajinu a postavy, které na svých cestách potkali.

 

 

Akvarely patří do soukromé sbírky hraběnky Marie a hraběte Jana Podstatzkého-Lichtensteina (na foto vpravo) a my je uvidíme vůbec poprvé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Partner projektu: Delfin Travel

120 00 Praha 2

Na Rybníčku 536/6
Tel. +420 221 595 212

 www.cervantes.cz

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková