Německá výstava ´COME – IN´ a česká výstava ´PŘES PRÁH´ aneb obojí je o interiérovém designu

13.09.2013 15:44

Německá výstava ´COME – IN´ a  česká výstava ´PŘES PRÁH´ aneb obojí je o interiérovém designu

GASK – Galerie Středočeského kraje
Kutná Hora
15. 9.  – 1. 12. 2013

 

Unikátní výstavu ´COME – IN´ a její konfrontující českou  část ´PŘES PRÁH´  v GASKu  v Kutné Hoře 

zahájíme již v sobotu 14. září 2013 v 17.00 hodin slavnostní vernisáží.

Jako milovníci současného umění a designu můžeme obdivovat vystavovaná díla od 15. září do 1. prosince 2013. Německou část ´COME – IN´, kterou pořádá IFA (Ústav pro zahraniční kulturní vztahy) zastupuje 25 německých umělců a jejich díla, jako jsou objekty, sochy, prostorové instalace a videa. Ke spolupráci na české části výstavy oslovil GASK kreativní platformu designSUPERMARKET, který  stojí v pozadí stejnojmenného festivalu současného designu v Praze.
                                              
Záměrem německého  projektu ´COME – IN´ je poukázat na interiérový design jako médium v současném německém umění.  Zatímco s jeho českou částí ´PŘES PRÁH´ do pomyslného interiéru vstupujeme z opačné strany: představujeme aspekty volného umění v tvorbě českých designérů. Na křehkou otázku vymezení obou oblastí odpověď přímo nehledáme, ale nastavujeme jí však jedno z možných zrcadel.

 

Na výstavě ´COME – IN´ zhlédneme práce 25 německých umělců, kteří pátrají po znacích, způsobech uvažování a úvahách ve vztahu k movitým věcem, objektům a interpretům, které záhadně zinscenované mohou být na základě jejich zprvu jednoznačného projevu zařazeny do kategorií „nábytek“, „osvětlení“ nebo „interiér“. Nabízíme se jako lavička, pohovka, stůl, židle či jako souprava nábytku. Jejich provedení nás ale odrazuje  od toho, abychom viděli jejich smysl výlučně v daném způsobu použití: zdají se nám být nedostatečně pohodlné, nevyhovující ergonomickým potřebám, moc barevné, moc křiklavé, moc přepjaté.

´COME – IN´ je výstava Ústavu pro zahraniční kulturní vztahy IFA, realizovaná ve spolupráci s GASK – Galerií Středočeského kraje a bude návštěvníkům prezentována na ploše přibližně 1000  metrů čtverečních.  Jedná se o mezinárodní projekt a Kutná Hora není jeho prvním zastavením. Do GASK projekt přicestoval z estonského Tallinu a po skončení výstavy v Kutné Hoře nebudou díla uložena do depozitářů, ale přesunou se do Bělehradu v Srbsku.

Návštěvníkům představíme díla  kreativních umělců jako jsou např. : Bettina Allamoda, John Bock, Matti Braun, Björn Dahlem, Tobias und Raphael Danke, Heide Deigert, Christina Doll, Stefan Eberstadt, Christian Flamm, Claus Föttinger, Dorothee Golz, Hans Hemmert, Eva Hertzsch / Adam Page, Stefan Kern, Andree Korpys / Markus Löffler, Isa Melsheimer, Tobias Rehberger, Peter Rösel, Daniel Roth, Silke Schatz, Gregor Schneider, Tilo Schulz, Johannes Spehr, Jörg Wagner, Corinna Weidner / Erik Schmidt

 

´COME – IN´
Komisařka výstavy: Veronika Marešová (GASK)
Kurátoři: Volker Albus, Renate Goldmann
Architektura: Volker Albus, Kai Richter
Výstavní grafika: Tereza Hejmová
Realizace: Monika Winkler (IFA), Veronika Marešová (GASK)
Doprovodný program: Karin Šnajdrová Militká (LC GASK), Ivona Bartošová (LC GASK)


Na české  části výstavy ´PŘES PRÁH´ otevíráme aktuální otázku ne-jednoznačnosti vymezení umění a designu v tématu českého nteriéru. Představujeme díla mladých designérů překračující hranice svých oborů - nábytkového designu, skla, porcelánu, grafického designu nebo fotografie. Zachycují v nich momenty, které sahají přes práh umění.

Koncept výstavy nás přivádí do prostředí klasických táborových stanů odkazujících k atmosféře mládí, bezstarostnosti i čehosi pomíjivého. Podsadový stan, stoletý vynález českých skautů, zde figuruje jako univerzální interiér - sterilní prostor, který můžeme snadno proměnit a adaptovat pro každého z nás…

Na výstavě najdeme stopy příběhů věcí, kterými z univerzálního prostředí utváříme intimní projev osobnosti. Ptáme se po motivaci autorů k oscilaci mezi užitým a volným uměním, ať již prostřednictvím vlastního výrobního procesu, přístupu k limitům materiálů a forem, příběhu, který se skrývá na pozadí, nebo prostou rezignací na svůj základní zájem, jímž je funkčnost. Polemizujeme nad hodnotou sériovosti v kontrastu s jedinečností ruční výroby. Poukazujeme na nekonečný práh fantazie představených designérů a inspirujeme k jeho překročení i nás samotné jako návštěvníky.

V rámci výstavy představíme jak signifikantní díla z tvorby vybraných mladých autorů, tak i naprosté novinky, které dosud jsme veřejně neuvedli. Jsou to například Boty Erosion, inspirované obuvnickým řemeslem a geologickými jevy, v nichž autorka Barbora Veselá (Vyrobeno Lesem) nachází mechanickou i vizuální paralelu. Zcela poprvé představíme i díla dalších členů umělecké skupiny ´Vyrobeno Lesem´ - např. špalek z kolekce Soft Wood od Anny Bornové nebo ilustrace Sleeping Beauty od Michala Bačáka. Poprvé v České republice  uvedeme také edici dóz Trays 1, 2, 3 Kláry Šumové. Představujeme kolekci nádob, které polemizují nad vlivem funkce předmětů na jejich výsledný tvar.


´PŘES PRÁH´ představí  designéry:
Anna Bornová, Michal Bačák, Barbora Veselá, Lenka Damová, Kristina Hrabětová (všichni pro Vyrobeno Lesem), Klára Šumová, Eva Pelechová, Gabriel Vach (Hidden Factory), Jakub Berdych (Qubus Design studio), Pavla Vachunová a Julie Šišková (Tyformy), Tomáš Bém, Ondřej Batoušek, Yveta Kroupová, Michaela Tomišková (DECHEM), Václav Mlynář a Jakub Pollág (deFORM), Veronika Jiroušková (Artkiosk), Kristýna Pojerová (Krikri), Tomáš Kubačka, Jakub Kabát, Nastassia Aleinikava, Maxim Velčovský (pro Křehký), Maestrokatastrof, OKOLO

´PŘES PRÁH´
Komisařka výstavy: Veronika Marešová, GASK - Galerie Středočeského kraje, Kutná Hora
Kurátorka: Darina Zavadilová
Architektura: deFORM - Václav Mlynář a Jakub Pollág
Grafický design: Matěj Činčera, Jan Kloss
Realizace: designSUPERMARKET / Fresh Films s.r.o.


Partnerem obou projektů je Goethe Institut, Praha


Informace pro návštěvníky:

´COME – IN´/´PŘES PRÁH´
15. 9.  – 1. 12. 2013

Máme otevřeno: úterý – neděle 10. 00 – 18.00 hodin

Vstupné: 
dospělí: 120 Kč
rodinné vstupné: 200 Kč
senioři, ZTP, studenti do 26 let:  60 Kč

Galerie Středočeského kraje
GASK Kutná Hora
Barborská 51–53, 284 01 Kutná Hora

COME IN / Doprovodný program k výstavě
Lektorské centrum GASK

* 14. 9. 2013 17.00 hodin vernisáž výstavy COME IN
                    17.30 hodin komentovaná prohlídka s kurátorkami Renate Goldmann a Darinou Zavadilovou

 

 GASK dětem jsou výtvarné dílny pro děti od 6 let, které se konají každé úterý od 14.00 hodin. Děti se setkávají s originály uměleckých děl a svou vlastní výtvarnou tvorbou reagují na moderní a současné umění.
K výstavě ´COME IN´ bude program dílen koncipován v těchto dnech:
24. 9., 8. 10., 22. 10., 12. 11. 2013

Čas: 14.00 hodin / Místo setkání: pokladna GASK / Cena: 60,- Kč / Kapacita: 15 osob / Rezervace: nutná na bartosova@gask.cz

 

* 9. 11. 2013  ´Přes práh´ s kurátorkou Darinou Zavadilovou a autory
Komentovaná prohlídka výstavy Přes práh s kurátorkou Darinou Zavadilovou přiblíží návštěvníkům příběhy jednotlivých exponátů i jejich mladé autory. Rámcově uvede obecné téma designu v České republice – jeho historický vývoj a současnou situaci. Nastíní záležitost zapojení designérů do sériové výroby v kontrastu s ruční výrobou autorských solitérů.

Čas: 15.00 hodin / Místo setkání: předsálí výstavy / Cena: zdarma ke vstupence na výstavu ´COME IN´
Rezervace: na militka@gask.cz, 725 607 390

Darina Zavadilová je absolventkou teoretického oboru z oblasti historie umění a designu na pražské UMPRUM.  Má za sebou několikaletou organizační zkušenost na mezinárodních projektech Designblok a Křehký, v současné době působí jako ředitelka festivalu současného designu designSUPERMARKET. Aktivně se zapojuje do menších výstavních i publikačních projektů o designu a architektuře. Je členkou redakční rady nezávislého vizuálního magazínu Komfort.

 

* 16.11. 2013 Workshop s designérem Ondřejem Batouškem
Jeho tvorba se pohybuje na hraně umění. Své návrhy vyrábí ve vlastní dílně v malých sériích. Designér porcelánu Ondřej Batoušek představí na konkrétních příkladech svou tvorbu včetně inspiračních zdrojů a jednotlivých fází výroby. Do kreativního procesu vývoje základní ideje zapojí i návštěvníky.

Čas: 11.00 hodin / Místo: Lektorské centrum GASK / Cena: 200,- Kč / Kapacita: 15 osob / Rezervace: nutná na militka@gask.cz, 725 607 390 do 14. 11. 2013

Ondřej Batoušek vystupuje od roku 2012 pod vlastní značkou Batoušek. V roce 2011 dokončil studium v Ateliéru keramiky a porcelánu na pražské UMPRUM, kde absolvoval současně i několik zahraničních stáží. Je držitelem ocenění Objev roku Czech Grand Design 2011 za kolekci jídelního a čajového souboru Petit Brunch. Má za sebou celou řadu individuálních i kolektivních výstav.

A na závěr ještě informaci: * pro školní skupiny:

v listopadu nabízíme pedagogům možnost objednávky interaktivní komentované prohlídky s kurátorkou Darinou Zavadilovou.
Cena: 30 Kč/student, pedagogický doprovod zdarma
Rezervace: nutná na militka@gask.cz, 725 607 390 minimálně dva týdny předem


Ing. Olga Koníčková (zpracovala z tiskové zprávy)
Foto: GASK