Naomi Wood: Paní Hemingwayová aneb jen jedna to dokázala: Nesta opustit!

11.07.2014 13:18

Palác knih  Luxor –Praha – 24. 6. 2014

Nakladatelství Metafora připravilo u příležitosti 115. výročí narození Ernesta Hemingwaye (1899 - 1961) román, jenž popisuje spisovatelův soukromý život (1921 – 1961).  Částečně tím nakladatelství navazuje na svůj titul Pařížská manželka Pauly McLainové, vydaný v roce 2011, o první manželce Ernesta Hemingwaye.

 

Vášně, lásky, nevěry, rozchody...

4 osudové ženy -  4 manželky jednoho slavného muže Ernesta Hemingwaye

 

Hadley, Pauline zvaná Fife, Martha a Mary

Antibes, bohémská Paříž, Londýn, Amerika, Kuba... všude tam se odehrávaly jejich lásky, vzplanutí, sňatky, nevěry a rozchody, propletené osudy kvarteta nevšedních žen, které miloval a posléze zase ztrácel světoznámý lamač srdcí a velký spisovatel. Příběh vyprávěný ve 4 částech, utkaný ze skutečných milostných dopisů, deníků i telegramů... z výbušných milostných trojúhelníků, na nichž ztroskotalo každé Ernestovo manželství. Každá žena bojovala o jeho srdce a místo v jeho posteli s milenkou, každý vztah sklouzl vždy od něžnosti ke zradě. Každá paní Hemingwayová věřila, že právě jejich láska bude trvat věčně. A každá z nich se hluboce mýlila. (oficiální text distributora)

 

Prezentace  - Naomi Wood

V úterý 24. 6. 2014 jsme se zúčastnili  v Paláci knih Luxor  autogramiády britské spisovatelky Naomi Wood (foto viz vlevo), autorky vynikající  knihy o manželském životě Ernesta Hemingwaye: Paní Hemingwayová.  Usměvavá spisovatelka  Naomi Wood  přijela osobně do Paláce knih Luxor. Svou  přednášku  o  této knize přednesla sice v angličtině, ale vynikající překladatelka (foto viz vpravo) to zvládla dokonale. Navíc videoprojekce, která přednášku mladé spisovatelky, jež byla za svou knihu oceněna,  doplňovala, nás  seznámila s problematikou knihy.  Dozvěděli jsme se,  proč si autorka vybrala postavu Ernesta Hemingwaye pro svůj román,  který by vůbec nemusel být jmenovitě identifikován s rodinou  Hemingwaye. Naomi Wood si  také položila i otázku, zda E. H. byl nebo nebyl  sukničkář a proč vlastně?! A tak se do toho dáme…

 

35 snímků video  - 50 odstínů Hemingwaye

Paní Wood  napadlo, že místo, aby nám předčítala  ze svého románu, že by bylo zajímavější nás provést některými poklady z Hemingwayových archivů.  Jako původní zdroj, který použila při psaní Paní Hemingayové, a tak osvětlila výjimečný příběh Ernesta Heminwaye a jeho čtyř manželek,   uvedla tyto:

  • archivní  fotografie
  • zvukové záznamy
  • videonahrávky
  • novinové články
  • vlastní  Hemingwayovy knihy i dopisy

 

Naomi Wood začala původním  lyrickým záznamem, klipem z 50. let a dodala:  „Zde je zkušený lyžař, voják, přírodovědec, navigátor a osobnost býčích zápasů i boxu.“  

Jako Supermana bez strachu  - takhle nám ho předkládala  média té doby…  

 

A další snímky, které nám Wood promítala a každý laskavě okomentovala, zde shrneme stručně v kostce:

Ernest Hemingway byl pro nás spisovatel, lovec zvěře či dokonce amatérský toreador, ale na jeho roli manžela jsme si nikdo ani nevzdechl …ani jsme o ní moc nevěděli…ale přesto to byl  ´muž srdcí a květin´.  Rád vymýšlel přezdívky pro své manželky jako (uvedeme v českém jazyce) např. : Bobek, Brouček, Kočička, Kamarádka nebo Mrkvička… on sám byl přezdíván jako Voskové štěňátko..

 

A tak se za hypermaskulinní legendou skrývala ´skutečná lidská bytost´, které záleželo na lidech. A Hemingway žil jako muž, do které se v průběhu 40 let zamilovaly 4 ženy, jež klamal, a přesto se nikde o tom v žádném jeho životopise nedozvíme. Proto Naomi Wood sepsala tuto knihu…aby nám ho přiblížila z jiné stránky než z té všeobecně udržované...

  1. Poté jsme zhlédli postupně snímky  všech 4 jeho žen. První svatba v roce 1921 byla s Hadley Richardsonovou, s níž měl pak syna Bumbyho.  Oba šťastní, zamilovaní (viz jejich milostné dopisy plné dětského žvatlání), chudí jako kostelní myš, se živili  i holuby, které Ernest škrtil v pařížských zahradách.

Bohužel  naivní Hadley, když vlakem vezla kufr s manželovým dílem včetně jeho prvního románu, povídkami  a kopiemi,  když si  odskočila na perón  pro lahev vody  a vrátila se, zjistila, že její kufr s Ernestovými románem i povídkami je pryč! No, radosti bylo zřejmě na obou stranách. No, stalo se…Ernest to nějak moc nekomentoval…ani se prýnezlobil...ale na znejistělé scéně se objevila bohatá svobodná mladá žena Pauline Pfeifferová (Fife), která se vetřela k Hadley (Hush) jako její přítelkyně  do rodiny Hemingwayových.  Stane se Ernestovou druhou ženou. Hlavní chybu Fife totiž následně  udělala, pro ostatní i pro Ernesta, nepochopitelnou,  tím, že pozvala Fife  na společnou dovolenou ve třech.

 

Minutový audiozáznam z archivu Knihovny JFK

Vyslechli jsme si Hadley, jak se po rozvodu (1926) kupodivu, i když to nečekala,  cítila zcela volná jako vzduch, a že ji Ernest nadále nazýval svou Kočičkou.  

   

  1. Fife uspěla. Ale Hemingway, který už tedy zase měl manželku, s níž  ženat byl po 13 let (1927 – 1940) a měl s ní dva syny Patricka a Gregoryho, chtěl zároveň mít i milenku (zřejmě podle pravidla, že jakmile si jednou vezmeš milenku za manželku, vznikne určitá prázdnota.)  V tomto nejproduktivnějším spisovatelově období  vznikly tyto romány:

Sbohem, armádo

Smrt odpoledne

Zelené pahorky africké

Mít a nemít

Komu zvoní hrana…(a   hrana odzvonila také i Fife)

 

„Knihy se prodávaly šíleně dobře“. Ale jak rychle stoupala Hemingwayova sláva, tak naopak slábla jeho láska k Fife.  Protože Fife s Ernestem jezdila všude po světě a snažila se ho uspokojit, a ignorovala tak manželovu vlastní radu z románu ´Mít a nemít´: „Čím lépe se o muže staráte, čím více mu prokazujete svou lásku, tím rychleji ho omrzíte.“

 

 

  1. Ta, která Hemingwaye opustila první, jako jediná manželka, která ho opustila z vlastní vůle, a udělala to naprosto sebejistě: ´Blonďatá zkáza´ - Martha Gellhornová, novinářka a spisovatelka a o 12 let mladší než Fife, vešla na Vánoce 1936 do putyky, kde pil svůj drink Ernest Hemingway.  Oba odjeli 1937 do občanské války ve  Španělsku, přičemž  bylo jim oběma ve válce jako milencům dobře.  Devět dní po rozvodu E.H. s Fife se v roce 1940 vzali. Ale přesto nedokázali spolu udržet vztah v míře v tom míru (1936 – 1944).

  „Manželství je pro lidi, kteří si v neděli chtějí zahrát tenis  a dát si gin s tonikem na trávníku, ale ne pro zkušené válečné reportéry, jako jsem já. “ Martha Gellhornová

 

Čím víc se mu Martha vzdalovala, tím víc byl do ní Ernest zamilovaný a opuštěnější…, protože věděla, že mu zlomila srdce. Byl jí však lhostejný, neboť se ona změnila.  

 

Ernest Hemingway byl po rozvodu s milovanou a již nedostižnou Marthou bez manželky, bez milenky. Od svých 21 let nestrávil jediný den sám. A ve svém celém životě pouhých 7,5 měsíce byl neženatý. Nyní mu bylo 45 let. Ale jeho nejobtížnější  milenkou byl mu alkohol…utrpěl spoustu úrazů ve svém životě…

  1. Ale přišla čtvrtá manželka (svatba v roce 1946, smrt E. H.  1961). Vdaná Mary Welshová, reportérka časopisu Time.  Žili spolu na Kubě až do Hemingwayovy  sebevraždy…. 15 let byli spolu?  A jak to Mary dokázala? Protože dokázala překonávat Ernestovy změny nálad, jako by to byly jen drobné vlnky v přílivu… byla tolerantní…i vůči Fife.

1952 – velký úspěch ´Stařec a moře´, kde se Hemingway zabývá  příběhem starce, který se vyrovnává s úbytkem svých sil…

1961 – vysoký krevní tlak Ernesta H., pije i ústní vodu, není-li poblíž alkohol, trpí depresemi

  1. července  1961   spáchal Hemingway sebevraždu

(6 měsíců to Mary tutlala, tvrdíc, že to byla jen nehoda…)

Každý rok v den jeho narozenin pořádala i po jeho smrti oslavu.

Naomi Wood našla v archivu poznámku na lístku:

´Květen 1974 : nikdy mi nepřestane chybět.´

 

„Omlouvám se, že píšu tak dlouhý dopis, ale neměl jsem čas napsat kratší."  Ernest Hemingway

Život je krásný a stojí za to o něj bojovat." - Ernest Hemingway

 

Závěrem skvělé přednášky úvaha Naomi Wood

„Na závěr bych vám ráda znovu přehrála stejný záběr, který běžel na začátku. Když přemýšlím o těch čtyřech ženách, napadne mě otázka, proč se ho vlastně držely. Jestliže byl Hemingway takový mnohonásobný sukničkář, takový surovec, když byl opilý, a tak obtížně snesitelný, když byl střízlivý, co je přimělo s ním zůstávat? Jeho dopisy částečně odhalují jeho něžnost, skutečnu lásku a cit, který, jak popsala Mary, byl jako´´koupat se ve sluneční záři´´. Samozřejmě byl také okouzlující a prohnaný a svůdný. A když se znovu podíváte na tento film, i když je mu zde skoro šedesát, stále můžete vidět starého pána, který sice napáchal ženám spoustu zla, ale který v posledním záběru kamery mrkne. Koupat se ve sluneční záři muselo být podle mě právě tohle. Děkuji“.

 

 

Kniha je čtivá. Přečteme ji jedním dechem,  Ernest je tak vlastně těžištěm, a to nejen románu, ale i života, který se točí kolem něj. „Ženy raději odvracejí oči od jeho nevěr a afér, protože manželství pro tři je pořád lepší než jedna osamělá žena," konstatuje trpce Fife, když se na její místo začíná tlačit Martha Gellhornová.

 

Ze životapisu Naomi Wood

  • narodila se 1983 v New Yorku
  • studovala v Cambridge a Východoanglickou univerzitu
  • získala titul magistra umění v oboru tvůrčí psaní
  • žila v Hongkongu, v Paříži i ve Washingtonu
  • nyní žije v Londýně
  • získala tříletý doktorandský grant na sepsání této knihy
  • od roku 2012 Naomi Wood  jako ´Writer  in Residence ´ (spisovatel s dočasným pobytem v akademické obci) pobývala  v The Eccles Centre Britské knihovny  a studovala archivy a dokumenty o Hemingwayovi

 

Vydalo: Nakladatelství Metafora ( z anglického originálu: Mrs Hemingway)

Překlad: Eva Fuxová

Redakce: Jana Moravcová

Počet stran:  276

Rok vydání: 2014

Běžná cena: 349.00 Kč

www.metafora.cz

 

Hodnocení: 100 %  (ocenili jsme tak snahu prostudovat tu kopu materiálů)

Hodnocení románu:  80 %  (ocenili jsme autentičnost životního příběhu E. H., ale nechápeme příliš k E. H. postoje jeho manželek, žijících v ´jeho stínu´)

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka

 

P. S.

  • Víme, že žádný český panovník neměl tolik manželek jako otec vlasti Karel IV…
  • Víme, že byl ženatý 4× a z jeho všech manželství vzešlo 12 dětí….
  • Víme, že ho poprvé oženili v 7 letech za francouzskou princeznu Markétu Blanku z Valois…

Další tři ženy si vybíral sám z politických důvodů, po zralé úvaze

Manželky českého krále a císaře Karla IV.

Markéta Blanka z Valois (1316 – 1. 8. 1348)

Anna Falcká (26. 9. 1329 – 2. 2. 1353)

Anna Svídnická (1339 –11. 7. 1362)

Eliška Pomořanská (1347 – 14. 2. 1393)

(zdroj: Wikipedia)

 

.