Námluvy/Courtship - aneb mladí se moc netěšili, byť jim Pánbůh zdraví dal

28.03.2017 09:38

Národopisné muzeum  NM – Musaion/Letohrádek Kinských - Praha

17. 3. - 28. 5. 2017

 

Když zkomponoval Bedřich Smetana na libreto schopného, leč poněkud diskutabilního, Karla Sabiny svou (po Braniborech v Čechách) druhou - tentokrát komickou - operu, psal se rok 1866. Premiéra byla v Prozatímním divadle a Bedřich Smetana dirigoval. Mistrovo dílo vznikalo přes tři roky, a jsa tematicky lidové a v podstatě i reálné, stalo se postupně vskutku národní operou. Proč? Protože zachycovalo to, co v té době každého mladého člověka trápilo, to, co bylo ´okoukáno ze života´, a co bylo smutnou – i když ve Smetanově opeře spíše veselou - dnes by se řeklo aktuální črtou. Téma domluvených sňatků, téma příkoří a zábran v možnostech seznamování vůbec, a také téma složitého a komplikovaného namlouvání se, tížilo v té době drtivou většinu vdavekchtivých dívek a zamilovaných mládenců.

 

O namlouvání vesele i vážně

Problém smluvených sňatků představoval – pro dnešní generaci nepředstavitelnou - torturu citů mladých lidí ještě v 19. a počátkem 20. století. I když se seznámili, i když se zamilovali, začasté se nemohli vzít, i kdyby chtěli. O tom, kdo si koho vezme, rozhodovali jiní. Rodiči počínaje, konče (z Prodané nevěsty proslulým Kecalem), čili dohazovačem. Což, vžijeme-li se do oněch mladých, zamilovaných do někoho úplně jiného, muselo být sice trpně a zvykově přijímáno, ale rozhodně těžce snášeno, jako příkoří a násilí na citech.

 

Jediný efekt by se z toho dal vyvodit, že lásky byly tím pádem romantické, tajnosnubné a něžně symbolické oproti sexuální revoluci, a tak uvolněným zvyklostem současnosti. Obojí, minulost i současnost má samozřejmě něco do sebe, ale extrémy v obou směrech jsou stále extrémy.

 

Výstava o projevech lásky

Autorky výstavy Monika Tauberová a Zlata Potyková  zahájily výstavu, jíž jsme se za www.www-kulturaok-eu.cz účastnili.

Výstava připravená na jaro, inspirovaná záměrně výše zmíněnou operou a hlavně tématikou, jíž se opera týká, se jmenuje jednoznačně – Námluvy. Uspořádána je v sále, který zapadá do kontextu všech stálých expozic Musaionu a věnuje se dobovým projevům lásky mezi mladými na českém a moravském venkově 19. a poč. 20. století. Zmapován je tu i průběh tradičních námluv. Nejsou opominuty milostné dárečky, jež si milenci tehdy vyměňovali.

 

Sálu dominují Mařenka, Kecal a Jeník

Kromě tří ústředních postav, doplněných připomínkami nejrůznějších nastudování Prodané nevěsty a osob, které tyto už u nás prakticky zlidovělé postavy v průběhu dějin ztvárňovaly, jsou k vidění i další předměty vážící se k sledovanému tématu.

 

Ať už to jsou kroje…dozvěděli jsme se, že ty vystavené jsou záměrně ´z Plzeňska´. Důvodem bylo, že i ústřední postavy Prodané nevěsty pocházejí z tohoto regionu. Mimo to lze zhlédnout i další doplňky, od tematicky vyšívaných textilií, přes keramiku, až po drobné ale důležité předměty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Námluvy byl obřad a měl svá pravidla

Námluvy – jak jsme se dozvěděli od autorek – byla událost. Předcházely jim přípravy a sledovala je tehdy celá ves. Na instalovaných panelech se lze dočíst, i to, že k žádosti o ruku patřilo – tak jak to předvádí i Smetanova opera – především vyjasnění hmotných poměrů zúčastněných. V případě dohody byla podepsána ´svatební smlouva´ stvrzená přípitkem.  Až pak si směli snoubenci podat ruce, políbit se a vyměnit dárky. Ale i to, co darovat, mělo svůj řád. Nevěsta dávala ženichovi rozmarýn a vyšívaný šátek coby závazek lásky, ženich nevěstě stříbrný penízek. Součástí výstavy jsou také předměty patřící do tradiční výbavy budoucí nevěsty.

 

Dary lásky

Ani dary lásky nebyly jen tak. Byla v nich romantická a něžná symbolika. Byly to rostliny a ovoce (jablko, ořechy, hruška), květiny (růže, karafiáty, lilie, fialky), ale třeba i koláč, buchta či vdolek. Dívky obdarovávaly hochy hedvábným kapesníčkem a o Velikonocích kraslicí. Chlapci dávali perníková srdce, pentle do vlasů, obrázky, korálky a především prstýnky.

 

Nechyběly ale ani praktické domácí pomůcky, nejlépe vlastnoručně darujícím vyrobené.

 

 

 

 

 

 

 

 

A když to náhodou nezabíralo, nastoupily milostné čáry a magie

I na tuto oblast výstava pamatuje. Jsou tu k vidění amulety, jež měly nedostatek sympatií přivolat, případně zaručit vztahu trvání, odpuzovat soky a sokyně a v krajním případě i trestat za nevěru. Kromě talismanů a amuletů stejně úspěšně ´fungovaly´ byliny a koření, které byly  opředené údajnou kouzelnou mocí. I o tom se dočteme a na vlastní oči to i uvidíme ve vitrínách.  

 

Po Námluvách následuje Svatba

Předem nám bylo při zahájení výstavy prozrazeno, že výstava, jež končí na sklonku května, bude mít pokračování. Obdobná výstava bude věnována ´následkům´ námluv – Svatbě (16. 6. 2017).  Jednou ze stěžejních částí výstavy bude svatební obřad a jeho velkolepé přípravy, které zabraly mnohdy několik týdnů. Svatbou v době žila skoro celá vesnice.

 

Zpěvné blahopřání z východních Čech, z Chrudimska

 

*

Vy manželé hezky, dej Vám Bůh štěstí,

aby se vás nechytily nikdy žádný stesky.

 

Vy manželé mladí, mějte se vždy rádi,

chcete-li být spolu šťastni, varujte se vády.“

*

 

Připomeňme si, že půvabný objekt Letohrádek Kinských, označovaný jako Musaion, patří mezi prostory spravované Národním muzeem. Že se jedná se o půvabný klasicistní letohrádek situovaný do rozlehlé udržované a parkově upravené zahrady, a že se v letohrádku nachází národopisná expozice, představující každodennost venkova 19. a 20. století.

 

150 00 Praha 5 - Smíchov

Kinského zahrada 98

https://www.nm.cz

Máme otevřeno: kromě pondělí: úterý – neděle: 10.00 -18.00 hodin

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  89 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček