Na film!/NaFilm: Výstava aneb jak by mohlo vypadat muzeum českého filmu ?!

24.08.2015 15:28

Museum  Montanelli (MUMO) – Praha

4. 6. – 25. 10. 2015

 

Na vernisáži  nové, tentokrát interaktivní,  výstavy Na film! jsme si uvědomili , že Česká republika nemá národní filmové muzeum. Studentka filmových studií na Univerzitě Karlově Adéla Mrázová a její přátelé vymysleli projekt v rámci školního semináře a chtěli by ho také realizovat.

 

„Výstavu pořádáme i jako test konceptu filmového muzea. Uvidíme, jakou zpětnou vazbu dostaneme od lidí,“

řekla Adéla Mrázová

 

Víme, že film nebyl nikdy němý? Filmová historie se běžně dělí na období  filmu němého a zvukového filmu.  Po desetiletí přetrvával názor, že film poprvé promluvil koncem 20. let. Ale do té doby, než nastala doba, kdy bylo možno zachytit zvuk na filmový pásek, zvuk při promítání filmu němého nechyběl. Buď to obstarali herci za promítacím plátnem, nebo klavírista,…Nebo že hasiči patřili mezi první cinefily? Pokud nevíme, ve filmovém muzeu se to dozvíme.

 

 

 

Vystavili jsme také ruchovou skříň Allefex…a další zajímavosti.

 

“Interaktivní výstava projektu NaFilM seznámí návštěvníky s českým filmem. Každý, kdo se do muzea přijde podívat, objeví tajemství filmového obrazu, zvuků i ruchů. Pozná také osudy a filmy tvůrců, kteří z politických důvodů odešli do zahraničí, a získá přehled o tom, jak promítání vnímali avantgardisté první poloviny 20. století,”  uvedlo Museum Montanelli.

 

 

www.designmagazin.cz

www.museummontanelli.com

110 00  Praha 1

Nerudova 13

Máme otevřeno:  úterý – neděle:  12.00 – 19.00 hodin

 

Hodnocení:  59 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková