Musa vs. Jágr aneb i bílý sníh zrudnout musel

20.01.2016 13:34

Galerie Pro arte – Praha

20. 1. – 18. 3. 2016

 

Na vernisáži 2. výstavy na podzim 2015 nově otevřené galerie Pro arte bylo vše do červena, interiér galerie i exteriér zahrady. Autor výstavy Lukáš Musil nám návštěvníkům výstavy přiblížil hokejové prostředí, v němž  aktivně působil a které důvěrně zná. Samotný název by mohl svádět k představě, že si vybral nejpopulárnější hokejovou hvězdu Jágra pro konfrontaci. Ve skutečnosti jej pouze reflektuje jako nejvýmluvnější symbol toho, nakolik hokej svým vlivem přesahuje běžnou sportovní disciplínu, a stává se svého druhu náboženstvím.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor se však snaží vyhnout zjednodušujícímu pohledu, který hráče prezentuje jako polobohy, případně bojovníky agresivně jdoucí za vítězstvím. Ve svém projektu tak hledá cestu za mediální obraz hokejového světa, za mantinely ledových ploch do stísněného prostoru šaten, zpocených dresů a námahou zmožených těl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dostává se na dřeň hokejového prožitku. Zde nachází paralelu s pocity zažívanými při vlastní umělecké činnosti. Okamžiky čiré radosti ze hry, intuitivní tvořivosti hráčů při kombinacích v posledních vteřinách před vstřelením gólu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Musa (vl. jménem Lukáš Musil)

  • se narodil v roce 1984 v Praze
  • po ukončení hokejové kariéry v juniorské reprezentaci ČR si postupně vybudoval pozici jednoho z nejznámějších tatérů na světové scéně
  • 2015 připravila Alšova jihočeská galerie výstavu rekapitulující jeho dosavadní malířskou tvorbu
  • v současné době tvoří v Praze a Budapešti

 

Pro arte, investiční fond s proměnným kapitálem, a. s.

Vratislavský palác

118 00 Praha  1 – Malá Strana

Tržiště 13

Máme otevřeno: každý všední den od 16.00 - 18.00 hodin

e-mail:  proarte@proarte.cz

www.proarte.cz

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková