Moving Up Exhibition aneb věčná sláva světelným instalacím!

21.10.2013 10:28

Galerie Vernon

15. 10. – 2. 11. 2013

 

Byli jsme pozváni 14. 10. 2013 do Galerie Vernon na vernisáž  nové výstavy  ´Moving Up Eexhibiton´. Za účasti Antonia Piladeho a několika umělců jsme mohli zhlédnout na výstavě práce skupiny jedenácti umělců z různých zemí, kterou vede italský umělec Antonio Pilade, jenž nyní žije v Londýně. Nejvíce nás zaujala světelná instalace ženy a před ní se pohybující záclonovina.

Je nás jedenáct...

  • Zúčastnění umělci pocházejí z různých zemí a vyjádřili se prostřednictvím různých médií, jako je video-art, kresba, fotografie, koláž, performance. Mnozí z nich za svou tvorbu obdrželi různá ocenění, uznání a stipendia, jak ve Velké Británii, tak ve svých rodných zemích.
  • Kolektiv Moving Up se poprvé setkal v Londýně při video-artovém experimentu, který vycházel z iniciativy Antonia Piladeho. Umělci byli požádáni, aby odkryli svůj tvůrčí proces. Zatímco vytvářeli umělecká díla inspirovaná prostředím obchodní čtvrti Canary Wharf v Londýně, Pilade celý tvůrčí proces dokumentoval videokamerou. Konečným uměleckých výstupem byla jednak výstava ´Le Sorelle Boat´ v Canary Wharf a jednak série videí vyobrazující proces tvorby umělců.
  • Výstava Moving Up poskytla téměř identické skupiné umělců možnost představit umělecká díla v mezinárodním měřítku. Vyjmenujeme 11  mladých a talentovaných umělců kolektivu Moving Up:-
  •  
  • Antonio Pilade, Attilio Giordano, Edmond Brooks, Eirini Georgopoulouem, John Anděl, Kateřina Georgopoulouem, Marta Ceynowa, Matt Gee, Marta Molka, Nadia Perrotta, Tobias Saunders, Valeria Amadei

 

- pocházejí z odlišných kulturních kontextů a vyjadřují se prostřednictvím různých médií. Jejich spojujícím prvkem je Londýn, město, které slouží jako platforma jejich životu a uměleckého rozvoji. Moving Up v Praze je odrazovým můstkem do světa mezinárodního umění.

 

 

 

 

 

Antonio Pilade

  •  se kromě aktivit v divadelní a výtvarné oblasti věnuje fotografii a produkování krátkých filmů. Video-art pro něj představuje způsob, jak rozvíjet zkoumání sociálních a psychologických otázek z osobního a intimního pohledu.
  • v roce 2005 byl vybrán k účasti na workshopu Artura Żmijewskiho (video umělec) konaného v Muzeu současného umění Montevergini v Syrakusách.
  • Piladeho poslední projekt, videoinstalace vycházející z projektu v Canary Wharf, byl prezentován v rámci Mezinárodního festivalu současného umění TINA B. v Praze v říjnu 2012, v březnu 2013 pak v rámci výstavy European Horizons ve finské Savonlinně.

 

 

 

 

 

 

 

 

O Galerii Vernon

Galerie byla založena v roce 2001 Monikou Burian Jourdan. Od začátku měl Vernon jasný cíl: podporovat kvalitní současné umění a představovat ho veřejnosti. Stavět světové a české umění vedle sebe jako rovnocenné partnery a hledat spojení mezi umělci, kteří se nemuseli nikdy potkat a přesto je něco spojuje.

 

U Průhonu 22

170 00  Praha 7

Máme otevřeno: středa, čtvrtek, sobota: 13.00 -18:30 hodin, nebo po předchozí domluvě

 

Děkujeme našim sponzorům: De'Longhi, Achour & Hájek a mediálním partnerům: ArtClue, Art Guide East, GoOut, CityBee.

www.galerievernon.com

www.facebook.com/VernonGalerie

 

Hodnocení: 85 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka