Moře pro Kořenského aneb živá velryba je vždy tam, kde je voda a kultura

03.11.2016 14:13

Malá galerie Portheimka - Praha

2.  – 18. 11. 2016

 

 

Na vernisáži 1. školní výstavy ve veřejném prostoru - parku a v nově otevřené Malé galerii vily Portheimka, kterou připravila smíchovská MŠ a ZŠ Kořenského, jsme nahlédli do iluzorního moře a ostrova, jež je výsledkem celoškolního projektu ´Moře pro Kořenského´. Všechny exponáty vyrobily děti z odpadového materiálu, který byl již použit (plastové láhve, izolace.. molitany). Akcí  chceme také  navázat na vizi moře v Praze českého Járy Cimrmana. 

 

 

Expozice Moře pro Kořenského je vrcholem celoškolního projektu MŠ a ZŠ Kořenského, jehož úkolem bylo povznést tvořivost na spolupráci, dát vytváření 3. rozměr a upozornit lidi, jak se chováme a jak udržujeme své životní prostředí, které je tolik zranitelné a vzácné. Na příkladu moře můžeme sledovat propojenost života a hospodařit se zdroji materiálu tak, aby se do tvorby zapojila celá planeta, což by bylo nejlepší, ale je to stále nemožné...jako se neumíme my lidé na planetě i lidé v Česku chovat mezi sebou ... že?!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vernisáž výstavy přesahuje rámec environmentální a výtvarné výchovy – vystavena jsou  také díla literární (básně), polytechnická i digitální. Na vernisáži v parku, který byl vyzdoben  v korun ách stromů dalšími vskutku rozkošnými žákovskými artefakty, při docela příhodném počasí zazněly písně pěveckého sboru  Fontána a celou výstavu provází hudba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akce se mohla uskutečnit díky spolupráci skupiny ŽIVÁ Velryba, vedené polytechnickým umělcem, fotografem a sochařem Pavlem Černým, který rovněž vystavil své dřevořezbářské práce, inspirované mořem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.zivavelryba.cz

www.zskorenskeho.cz

 

 

 

 

 

 

Rovněž můžeme zhlédnout  video Barvy moře - Aqua Marine (autoři Robert Jíša a Miroslav Hrubý).

 

V dopoledních hodinách (všední dny kromě pondělka) je výstava také připravena pro mateřské školy a žáky1. základních škol. Odpoledne vhodný program pro školní družiny.

 

 

ZŠ a MŠ Praha 5 – Smíchov (škola je pojmenována po cestovateli Kořenském, který byl pedagogem a ředitelem na smíchovské škole)

Kořenského 10/760

E-mail: info@zskorenskeho.cz

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková