Mónica Guerrero Mouret: De peregrina a peregrina/Poutníci aneb sdílejme s poutníky také tu jejich radost!

20.12.2016 14:41

Instituto Cervantes  - Praha

14. 12. 2016 – 11. 2. 2017

 

Na vernisáži fotografické výstavy, barevných  fotografií  ´Od poutníka k poutníku´ mexické umělkyně Móniky Guerrero Mouret, jsme si prohlédli na 40 snímcích a  na video (neuvěřitelnou) cestu tisíců poutníků, kteří každoročně míří k Bazilice Panny Marie Guadalupské, jedné z nejnavštěvovanějších mariánských svatyní na světě, aby se poklonili  Panně Marii Guadalupské.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prosincová poutní cesta (až 7 milionů poutníků) k tomuto svatostánku, který patří ke 12 nejnavštěvovanějším na světě, je provázena hudbou, tancem…Autorka nebyla na vernisáži v Instituto Cervantes Praze přítomna (Mexiko je od Evropy příliš daleko), ale dočkali jsme se mexického velvyslance, který nás seznámil s historií každoroční poutní cesty...

 

Poutní  fotografie Mónica Guerrero Mouret pořídila v letech  2013 – 2016. Velmi všímavě zachytila lidovou tvorbu, která je inspirována indiánskou kulturou v Mexiku.  Cílem fotografií je poukázat na indiánské tradice a sdílet radost s poutníky, kterou v roce 2012 sdílel i papež.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


„Poutníci jsou součástí mé proměny a mé cesty…

Zdálo se mi, že kráčím před nimi, život mě však postavil za ně…

Začala jsem tedy fotografovat tisíce a tisíce rukou, které spojuje společný cíl – tradice, která předčila přesvědčení, zbožnost a to, co chceme a potřebujeme…

Nekonečná řada nohou, které míří za uzdravením duše a proměnu svých potřeb ve svědectví…

Mónika Guerrero Mouret

 

Panna Maria Guadalupská je označení obrazu na indiánské tilmě ze 16. století, který měl údajně vzniknout zázračným způsobem jako důkaz zjevení Panny Marie svatému Juanu Diegovi. Jde o nejznámější a nejuctívanější obraz v Mexiku a celé Latinské Americe.

V roce 1945 byla Panna Maria Guadalupská prohlášena svatým stolcem patronkou a ochránkyní Ameriky.

Historie

zjevení se řadí k nejstarším mariánským zjevením, která katolická církev označila za neodporující víře.

V prosinci 1531 se podle zpráv Panna Marie zjevila indiánu Juanu Diegovi na hoře Tepeyac. Podle dobové zprávy o zjevení Nican Mopohua motecpana sepsané v indiánské řeči náhuatl byla Panna Marie indiánského vzezření a tmavé pleti a s Juanem Diegem hovořila aztécky. Představila se mu jako Svatá Marie vždy Panna, Matka Boží, jediné Pravdy, skrze niž žijeme, Stvořitele lidí, Pána nebe a země a požádala ho, aby vyřídil biskupovi, že má na tomto místě postavit kostel.

Biskup Juan de Zumárraga ale Juanu Diegovi nevěřil a žádal důkaz.

Juan Diego se pak opět sešel s Pannou Marií a ta ho poslala na vrcholek kopce natrhat růže, které uschoval pod svůj plášť. Poté když se dostavil před biskupa a svůj plášť rozevřel, objevil se na něm obraz Panny Marie Guadalupské.

Místo bylo nazváno Guadalupe (na žádost Panny Marie), pravděpodobně odvozené z aztéckého slova ´Coatlaxopeuh´, které znamená ´rozšlápla jsem hada´. Existuje ale několik jiných teorií o původu tohoto jména.

Již v roce 1539, 8 let po zjevení přijímá 8 miliónů Aztéků katolickou víru. Zpráva o zjevení a obraz Panny Marie tak výrazně pomohly při dokončení katolizace Mexika. Obraz Panny Marie Guadalupské zůstává dodnes jedním z nejuctívanějších obrazů celé Jižní Ameriky, sám pak byl předložen ve 20. století různým vědeckým analýzám pro zjištění původu a techniky kresby.

 

120 00 Praha 2 – Nové Město

Na Rybníčku 536/6
Máme otevřeno denně:

10.00 -19.00 hodin

sobota: 10.00 -13.00 hodin

 

https://praga.cervantes.es
https://www.cervantes.es

 

 

 

Hodnocení: 100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva, wikipedia)

Foto: © Ing. Olga Koníčková