Móda se stále vyvíjí aneb že nevíme, co slovo glamour znamená? Magii a kouzlo. Pochází ze Skotska a v 19. století vyjadřovalo eleganci a šarm.

20.03.2013 16:54

Móda se stále vyvíjí aneb že nevíme, co slovo glamour znamená?  Magii a kouzlo.  Pochází ze Skotska a v 19. století vyjadřovalo eleganci a šarm.

 

Ve dnech 12. května - 4. září 2011 můžeme v Praze v Uměleckoprůmyslovém muzeu shlédnout výstavu české a zahraniční módní tvorby – „Glamour“, která vystavenými padesáti modely prezentuje dámskou společenskou módu z let 1950 - 2010.

 

V expozici nechybí společenské šaty (koktejlové, tzv. malé černé či plesové) stejně jako doplňky, kabelky nebo obuv. Prezentuje se tu i autorská modelová tvorba českých i zahraničních návrhářů. Mimo jiné - Blanky Matragi. Mnohé z modelů patřily osobnostem. Například herečce Nině Jiránkové,  Olze Havlové a jiným.

 

Špetka historie navíc

* Po II. světové válce se v oblasti společenského odívání již neřídíme pravidly společenského a večerního oblečení z 18. a 19. století, které byly určeny pro potřeby dvorní etikety, ale považujeme je dál za vodítko pro standard společenského oděvu moderní společnosti.

* Na počátku 20. století se totiž podle druhu látky, střihu, délky rukávů, hloubky výstřihu a doplňků snadno určilo, pro jakou příležitost je oděv určen.

* Během 60. let vymizel respekt ke starým sociálním kódům. Minisukně triumfovala v celém světě. Kalhoty ve společenském dámském oděvu zahájily svoji éru.

* V 70. letech móda přestala uznávat společenská pravidla a stala se prezentací člověka a jeho jedinečné individuality podle hesla: "Nos, co chceš, kam chceš a kdy chceš".

* Po roce 1975 se navracíme k večerním oděvům. Během dne pracující žena volila střízlivý oděv, večer se však žena proměnila např. v romantickou svůdnici (balonové sukně, nabírané rukávy a lesklé látky křiklavých barev).

* V novém tisíciletí nastala naprostá tvůrčí svoboda, již nás nic bohužel opravdu nešokuje.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Internet