Mobilní zahradní keramika aneb naší fantazii meze neklademe

20.01.2014 14:25

Keramická zahradní výzdoba má  tradici. Již ve starověku zdobily sochy, vázy či amfory zahrady u domu. V dnešní době můžeme mít na zahradě třeba i originály, ale většinou nám postačí zdařilé repliky.

 

Kvalitní keramické nádoby jako květináče, mísy či závěsné truhlíky mohou zahradu esteticky dotvořit. V nádobách můžeme zkusit vypěstovat i jiné druhy rostlin, jichž je na trhu nepřeberná nabídka.

 

Nic se nemá  přehánět

Do zahrady se chodíme relaxovat, odpočívat, přijímat hosty, nebo se jen tak pokochat kvetoucími rostlinkami, které se nám podařilo vypěstovat. Není proto vhodné, příliš narušovat přírodní ráz zahrady velkým množstvím keramiky. Do malé zahrádky docela postačí jeden či dva kusy. Vždy ale dbejte, aby byla keramika dostatečně vypálena  a přestála i mrazy.

Je důležité, aby se okrasná  keramika stylově hodila k domu i zahradě. Měla by splynout s okolím, případně kukovat ze zeleně. Příliš mnoho viditelně rozmístěné keramiky škodí. Oko pak nemá  na čem spočinout déle, těká  z předmětu na předmět a nevnímá  pořádně nic. Atmosféra takto roztříštěné zahrady pak k uklidnění příliš nepřispívá. Je-li  nádoba sama o sobě velmi výrazná, nesmí být její osazení rostlinami příliš dominantní, abychom nezničili  jejich půvab.

 

 

Zahradní trpaslíky příliš nedoporučujeme, i když jsou v oblibě u západních sousedů. Jedná se o ale o   nehorázný kýč.  U lehkých keramických nádob je vhodné využít jejich mobility, a čas od času je přemístit v rámci zahrady. U těžších kusů  musíme najít naopak optimální trvalejší stanoviště. Krásně vypadají i schody, pokud po jejich straně umístíme květináče  s bohatou květenou, jako jsou letničky a trvalky.

 

Druhy keramiky

Keramické výrobky se vyrábějí bez glazury, nebo v mnoha odstínech lesklých a matných glazur a také v rozmanitých dekorech. Základní odstíny barev nejsou výrobci omezeny, a můžeme volit ve škále od bílé po černou. Nabídku rozšiřují i keramické podmisky, misky na bonsai, závěsné květináče, závěsné truhlíky, atd.

 

 

Závěsná  keramika

Praktickou stejně tak jako estetickou věcí je keramický truhlík, do něhož jsou zasazeny květináče. Najdeme pro něj místo skoro všude a dokážeme tak  proměnit i nevzhledný balkon. Výhodou truhlíků na květináče je stabilita a snadnost manipulace s nimi. Sázíme do nich pestré rostliny, které oživují příliš jednotvárnou zeleň zahrady. Můžeme je  umístit u vchodu do domu nebo vedle domovních dveří. Nejlepším místem pro přenosné rostliny je ale terasa. Stinná  místa oživíme nejlépe přenosnými rostlinami  jako např. hortenzie a begonie.

 

Keramika oživí i zahradní jezírko

V okrasném jezírku můžeme  v keramické misce pěstovat bahenní a vodní rostliny, jež mají velmi dekorativní účin. Protože ale vodní rostliny rychle bují, doporučujeme  spíše řidší výsadbu: jediný leknín či drobné orobince. Pro nejmenší nádrže nebo n doby se hodí zakrslé lekníny. Náš domácí leknín bílý je velmi přizpůsobivý, ale v hlubších jezírkách a ve vodách bohatších živinami se díky kořenovým výběžkům a oddenkům vyvíjí tak intenzivně, že může zakrýt celou vodní hladinu. Ale i barevné zahradní lekníny jsou většinou silně rostoucí. Na uzdě se dají udržet na uzdě ´hladovým´ substrátem a omezenou velikostí nádoby, v níž koření. Jinak je nutné pravidelně odstraňovat vnější listy, a tím je brzdit v růstu.

Nezapomeňme, že nesmíme používat chemických prostředků, jež by se ve vodě rozpustily a staly se jedovaté pro vodní živočichy.

 

        Stylové umyvadlo

Na zahrádce bývá  většinou vodovodní kohoutek, z něhož točíme vodu pro případné zalévání a kropení zahrádky ve dnech tropických veder. Jako inspiraci pro ty, kteří máme vodu rádi, jsme objevili na jedné výstavě zahradní umyvadlo. Může být z umělého, stejně jako z ručně opracovaného kamene a uschovat se dá  třeba pod divoce rostoucím břečťanem..

 

Ing. Olga Koníčková 

Foto: internet