Mladá grafika: Dušan Kállay a jeho žáci aneb my Slováci, v roce 100. výročí vzniku Československé republiky, přicházíme k vám…

10.09.2018 11:29

 

 

 

Galerie Hollar  - Praha

6. - 30. 9. 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na vernisáži nové výstavy, kterou připravil Hollar, výstavy Dušan Kállay a jeho žáci, jež pokračuje ve výstavním cyklu ´Mladá grafika´, zaměřeným na studenty uměleckých vysokých škol, jsme zhlédli vskutku mistrovská díla. K nětkerým dílům jsme dostali papírové 3D brýle. Cílem této výstavy bylo představení mladých, začínajících autorů-studentů z Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě v konfrontaci s díly jejich pedagoga (lept/2017/Podivuhodný pokus Dona Quijotta o lietanie na veterných mlynoch/.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Umění se naučit nedá.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výstavu zahájil Pavel Sivko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poté ak. malíř, prof. Dušan Kállay řekl, že nechtěl být nikdy učitelem. Protože jeho otec, matka, bratr, sestra a švagrová a také některé z dětí byli či jsou učiteli. Učitelování odolával 19 let jako výtvarník ve svobodném povolání.  Ale asi to byl osud, a od roku 1990 začal učit. A už nyní ví, proč se tomu učitelování z rodiny věnovali. Je to krásná práce, když má studenty, které nemusí učit, naopak, že mají sami aktivní  zájem se něco dozvědět. Studenti se střídají a on zůstává na oddělení dál jako inventář. Nemyslíme si, že vše už bylo namalované, není to pravda. Dokud bude lidská ruka spojená s lidským umem, vždy bude někde nějaká hranice neomezené fantazie, individualita jednotlivce, neboť ta nemůže zaniknout, dokud bude umění, nebo potřeba někomu něco říci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Čím by sme boli bez slov, spomienok a zamyslení,

čím by sme boli bez myšlienok,

čím by bol člověk,

 ak by neexistovali knihy?“

Dušan Kállay

 

Tato výstava, jak na závěr dodal Dušan Kállay, je již třetí prezentací děl jeho žáků v tomto roce 2018. A že je velmi rád, že je v Praze. A že tak zhlédneme některé zajímavé knižní a grafické projekty, které by mohly být jakýmsi křtem a vstupem mladé grafické generace do světa profesionální grafiky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dušan Kállay (* 19. 6. 1948 v Bratislavě)

  • 1966 – 1972: studoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave na Oddělení volné grafiky a knižní ilustrace u prof. Vincenta Hložníka a na Oddelení figurálnej kompozície a krajinomaľby u prof. Jána Želibského
  • od 1990 působí jako profesor na VŠVU v Bratislavě, kde vede Oddělení volné grafiky a ilustrace

 

 

 

110 00 Praha 1

Smetanovo nábřeží 16

Máme otevřeno denně:

10.00 - 12.00/13.00 - 18.00 hodin

Vstup: volný

 

 

 

Hodnocení: 100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková