Miroslav Jiránek a Viktoria Ban-Jiránková: ´Svět za zrcadlem´ aneb hlavně, že se doplňujeme!

07.01.2014 11:04

Galerie Portheimka - Praha

7.    –  31. 1. 2014

 

Na vernisáži společné výstavy dvou výtvarníků, Miroslava Jiránka a Viktorie Ban-Jiránkové jsme se ocitli mezi melancholickými obrazy Miroslava Jiránka a mezi obrazy a grafikou Viktorie Ban-Jiránkové, jimž v žádném případě smysl pro zářivě hřejivé barvy a sarkastický humor nechyběl. A je to humor pořádný!

 

Na každé výstavě většinou obdivujeme kromě řemeslné schopnosti malířů, grafiků i výtvarníků jejich nepřebernou fantazii, se kterou naplňují své práce. Když jsme se ptali jedné výtvarnice, žijící v polorozpadlé rezidenci, zda nemá nouzi o nápady a zda jí nechybí inspirace, dostalo se nám skálopevného ujištění, že o nápady nouzi vůbec nemá, naopak, že to ani nestačí všechno zrealizovat…no paráda, že!… Miroslav Jiránek na svých obrazech barvami dosti šetří, octneme se v nepříliš reálném, strohém  světě židlí, lodí, řeky…

 

A tak nás na výstavě  ´Svět za zrcadlem´ , po zhlédnutí povětšinou depresivních obrazů Miroslava Jiránka, spíše zaujaly optimističtější práce Viktorie Ban – Jiránkové. 

 

Okamžitě nás svými pracemi vtáhla do svého světa, do svého světa jásavých a milovaných barev, jejichž obliba  je vlastní většině Rusům, do světa karikatur a netušených nápadů. Autorka jakoby svou emigrací z Ruska se konečně uvolnila a otevřela tak svou ruskou duši, naštěstí ne tu zádumčivou. Když vidíme na titulní straně Playboye stařenku, přejeme jí tu popularitu, je nám dobře, když si představíme sami sebe na titulce jakéhokoliv časopisu, chechtáme se grafice, kde autorka zpodobnila své představy např. o matriarchátu i patriarchátu, kde pouhým zvýrazněním barvy navodila tu správnou atmosféru, atd. Je mnohem lepší tu výstavu vidět…     

 

Viktoria Ban-Jiránková

  • Narodila se v roce 1952 v Sankt Peterburgu (Leningrad) v Rusku
  • Od roku 1973 žije v Praze, kde vystudovala užitou grafiku na UMPRUM.
  • Věnuje se ilustraci, volné tvorbě i výtvarné výuce. 

     

  • Ve své tvorbě využívá široký rejstřík technik –  kresby přes suchou jehlu a linoryt až k vlastní odrůdě olejomalby, založené ovšem na kresbě
  • Jejím dílem prostupuje zpravidla humorná nadsázka, někdy poetická, někdy až sarkastická.
  • Kromě řady účastí na kolektivních výstavách samostatně vystavovala např. v pražské Galerii Millennium (Paměť kuchyňského lina, 2006), spolu s manželem Miroslavem Jiránkem  naposledy např. v příbramské Galerii Drtikol (2013).

 

 

 

 

 

 

Miroslav Jiránek

  • Narodil se v roce 1951 v Kolíně
  • Od šesti let žil ve Štětí, v domě s vyhlídkou na hladinu Labe
  •  Už v dětství se řeka stala jedním z hlavních motivů jeho myšlení a voda je rovněž častým prvkem jeho malířské tvorby.
  • V blízkých lesích Kokořínska s mnoha magickými místy se utvářel jeho intimní vztah ke krajině, někde mezi pískovcovými skalami porostlými mechem dostal i neodolatelnou chuť malovat.
  • Na studia odešel do Prahy, na střední škole grafické pod Petřínem vystudoval úpravu tisku a na Vysoké škole umělecko-průmyslové užitou grafiku.
  • V Praze se usadil natrvalo, často ale pobývá na venkově, v Hlínovišti nedaleko Bezdězu.
  • Vystudovanému oboru se věnoval přibližně 10 let, hlavní náplní práce byly plakáty, ilustrace a typografie (např. plakáty Etc…, Marsyas, Sport-turist, Znojma, série plakátů s ohroženými druhy zvířat pro pražskou ZOO, ilustrace v knihách Antika žertovně zčeštěn, Válečníkova píseň, Moudrost starých Římanů, typografie v publikacích John Lennon, Šuplík plný Zappy, Láska je kytarové sólo).
  • Koncem 80. let užitou práci postupně omezuje, volná malba ho baví víc. Pochopil, že je pro něj příliš obtížné pracovat v obou těchto výtvarných kategoriích a od začátku devadesátých let se věnuje téměř výhradně volné tvorbě.
  • Většina jeho prací jsou olejomalby, převažují obrazy s klidnou, meditativní náladou.
  • Vystavoval samostatně např. v Galerii Millennium (2001 – Obrazy o kamenech a tichu) či Galerii Vyšehrad (2006 – Světlé minuty)
  • (text  P. Žantovský)

 

150 00 Praha 5 - Smíchov

Štefánikova 12

Máme otevřeno:  úterý – neděle:  13.00 - 18.00 hodin

Vstupné:

dospělí 30 Kč

žáci, studenti, důchodci 15 Kč

skupiny (od 10 členů) 10 Kč

držitelé ZTP zdarma

 

Hodnocení: 90 % 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka