Milena Dopitová: Miluji a přijímám aneb když potřebujeme důkaz, že jsme stále na živu!

15.09.2014 14:48

Galerie hlavního města Prahy

Městská knihovna, 2. patro

3. 9. – 30. 11. 2014

 

Na tiskové konferenci, které se zúčastnila osobně autorka výstavy, česká výtvarnice Milena Dopitová, kurátorka výstavy Olga Malá i ředitelka GHMP Magdalena Juříková,  jsme v rámci nové výstavy, kde zahrnujeme autorčiny práce z posledních let, nejstarší je z roku 2010 s názvem ´Ještě chvíli se zdržím´.  

 

Jak jsme se na tiskovce dozvěděli,  Dopitová  (na foto uprostřed) je ráda, že na výstavě vidí všechno pohromadě. Dlouho hledala, jaké na výstavu zvolí téma, nakonec převážil její pocit, že v umění je nedostatek emocí… Na www.kulturaok-eu.cz jsme nesouhlasili s autorčiným názorem  v rámci tématu ´Dobrovolný hrdina´, kdy vystavené  fotografie kněží - farářů, podle názoru  Dopitové  krásných mladých mužů, jež obdivuje, protože si zvolili tuto  roli a obětovali svůj život církvi a protože ti dobrovolní hrdinové míří samozřejmě výš…v nás vůbec nevzbuzovaly pozitivní emoce, (no, víme, že ne všichni jsou svatí…)…a emocemi to v sále hned jiskřilo! 

 

Pro Dopitovou se stal základním tvůrčím východiskem konceptuální projev. Dnešní výstava v Městské knihovně se uskutečňuje bezmála 20 let po autorčině první výstavě v GHMP v roce 1995 (Staroměstská radnice), kdy galerie otevřela své dosud jen ´dospělému umění´ vyhrazené prostory také mladým. Výstava není retrospektivní, určitý retrospektivní moment naznačuje jen stěna pokrytá dlouhou řadou názvů všech dosavadních prací autorky.

 

Kurátorka Olga Malá rozdělila monumentální výstavní prostor na dvě oddělené  části, z nichž každá symbolizuje opačný pól lidské činnosti, ať již pozitivní či negativní.

 

Doba je poznamenaná špatnou náladou,“ Milena Dopitová

 

Obě části však Dopitová  propojila nekonečným koloběhem vodotrysku,  jak plyne z názvu  výstavy – ´Miluji a přijímám´. V rámci dvou poetických polarit se pak odvíjí další tematické linie.

 

„Společnost není zvyklá přijímat emoce,“ Milena Dopitová

 

Nově a snad poněkud nečekaně jedna z hlavních idejí koncepce výstavy akcentuje roli muže. Jak je však pro autorku typické, přistupuje k němu po svém, bez patosu, se smyslem pro intimitu na jedné a určitým odstupem na straně druhé, avšak vždy s osobním prožitkem. Autorka si všímá také muže v jeho intimní soukromé sféře (cyklus fotografií Dobrovolného hrdiny (2014). S mužským principem je tradičně spojován fenomén pospolitosti kolektivních bojových a sportovních aktivit, který je tématem multimediální instalace ´Já, mám, pojď, já, jdu ´(2013).

„Kultura je v politických kruzích zatím jen trpěnou veličinou,“ Milena Dopitová

 

 

 

 

 

Jeho ženským protějškem, avšak s politickými konotacemi je projekce M. M. D. (2010). V hlavní roli videa tančí na současnou hudební kompozici tzv. „Jarmilky“, unifikovaná jednotná cvičební obuv pro matky i dcery. Jsou symbolem uniformity života v reálném socialismu, mohou však být také nostalgickou vzpomínkou na uplynulá nenávratně ztracená ´šťastná mladá léta´.

 

 

Pro tvorbu Dopitové je charakteristické intenzivní vnímání pocitu pomíjivosti i věčného nekonečně probíhajícího životního koloběhu. V Městské knihovně ji reflektuje projekce vodotrysku  ´Kde mám první konec?´ (2014) umístěná na konec chodby s dlouhou řadou názvů jejích dosavadních děl. Je symbolem nekonečného životního kruhu, jehož nevyhnutelnou součástí je také zranitelnost a smrt.

 

Ke smrti se vztahuje rozměrný objekt ´Darovanému městu´ (2013). Darované město je jedním z významových vrcholů výstavy a v kontextu tvorby Dopitové uzavírá řadu prací vznikajících od 2.  pol.  90.  let.

 

Instalace Jana Markéta II. (2014)

Pro autorku byla jeho hlavním inspiračním zdrojem klinická smrt její matky a interpretovala jej jako „tunel světla a tmy“. V souvislosti s ním působí nová instalace Jana Markéta II., (2014) vystavená v Městské knihovně jako konfuzní přízračné „dejàvu“. Je založena na objektech, které autorka objevila náhodně v zapadlé garáži fungující jako oblastní výprodej obrazů. Svůj nález přenesla do výstavní síně. Nalezená ready made instalace sestává z gynekologického stolu obklopeného obrazy a dalšími uměleckými předměty kolísavé hodnoty. Jde o náhodný nález, avšak vzhledem k vnitřní kontinuitě dosavadní tvorby autorky se jeví zákonitým, je pokračováním jedné z koncepčních linií, ke kterým se autorka v určitých časových intervalech vrací. Gynekologický stůl spjatý s porodními rituály se mění v metaforu zrodu a stává se „podložkou pro umění“. (zdroj:tisková zpráva kurátorky Olgy Malé)

Kurátorka výstavy: Olga Malá

Grafické řešení: Tomáš Šrámek

Překlad: Ivan Vomáčka

Redakce textů: Marta Nožková

Instalace a produkce, vedoucí: Diana Brabcová

Propagace, vedoucí: Miroslav Koláček

Vzdělávací programy: Lucie Haškovcová, Iveta Šárníková

Partneři výstavy: Skupina ČEZ, Město Mikulov, DISK Systems, s. r. o.

Mediální partneři: Art and Antiques, A2, ArtMap, Artikl, Artmix, RadioClassic, Český rozhlas Vltava, Hyperinzerce, Literární noviny, Metropolis, Pražský deník, Radio 1

 

 

Galerie hlavního města Prahy

Městská knihovna, 2. patro

Mariánské nám. 1, Praha 1

Máme otevřeno: úterý – neděle, 10.00 – 18.00  hodin

 

Vstupné: 120,– Kč plné (dospělí) / 60,– Kč snížené (studenti) / 30,– Kč (senioři)

 

www.ghmp.cz

 

Doprovodný program

  • autorská prohlídka výstavy: úterý  14. 10.  2014 v  17.00 hodin
  • víkendové výtvarné workshopy – „Tvořivé dialogy s uměním“ (cena je 5 Kč pro děti do 10 let, 20 Kč pro návštěvníky nad 10 let. Příchod a odchod je individuální – tzn. kdykoliv ve vymezeném čase. Můžeme se rezervovat do 16.00 hodin předchozího dne na následujících kontaktech:

lucie.haskovcova@ghmp.cz

      606 612 987, 608 216 418 (rezervace není podmínkou účasti)

  • tvořivé dialogy s uměním: (sobotní výtvarné workshopy):
  • sobota 18. 10. 2014 13.00 –18.00 hodin  Městská knihovna „I stejné je jiné“
  • sobota 1. 11. 2014 13.00 – 18.00 hodin   Městská knihovna „Inspiruji se a tvořím“
  • V rámci výtvarných reakcí na výstavu se budeme formálně i obsahově inspirovat zde prezentovanými díly, ale budeme reagovat i na díla starší. Budeme se snažit nejrůznějšími formami a cestami zpracovávat myšlenky M. Dopitové – „vstřebávat je“, interpretovat, „recyklovat“, posouvat je do nových kontextů, nových polí vnímání a zkoumat z dalších úhlů pohledu. Vše budeme testovat a realizovat nejen formou klasických technik od kresby až po prostorovou tvorbu, ale hlavně i alternativnějšími způsoby a „metodami“ z oblastí intermediální, akční a konceptuální tvorby...
  • Akce rezervujeme na tel. 606 612 987, 608 216 418

 e-mail: lucie.haskovcova@ghmp.cz

cena je 5 Kč pro děti do 10 let, 20 Kč pro ostatní nad 10 let, 5 Kč pro studenty uměleckých škol, 5 Kč pro učitele a pedagogický doprovod.

 

Hodnocení:  75 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková, GHMP