Milan Knížák: Příběhy aneb jak se nám daří v pichlavém sametu?!

23.04.2015 15:06

Nová síň - Praha

22. 4.  – 17. 5. 2015

 

Na vernisáži nové výstavy v galerii Nová síň jsme za osobní účasti exprezidenta České republiky Václava Klause a Milana Knížáka, bývalého generálního ředitele Národní galerie v Praze, zhlédli kromě několika keramických psů, nadšeně zírajících na vystavené obrazy,  Knížákovy velkoformátové obrazy, jež nás na www.www-kulturaok-eu.cz bohužel vůbec nenadchly jako vždy…V každém případě byla k prodeji nová kniha Milan Knížák v pichlavém sametu, kterou jsme si mohli nechat od Václava Klause podepsat.

 

 


 

 


 

 

Ze současné záplavy sofistikovaných, většinou site-specific instalací předstírajících propojenost s globálními problémy či abstraktních maleb a objektů, kde je těžko rozečíst nějaký obsah, samovolně vyplynula má touha malovat jednoduché obrazy s jednoduchým příběhem.

 Ale neumím namalovat obyčejný příběh se svojí jednoduchou krásou a tak používám ve svých obrazech slova, hesla, šifry, symboly a především se neuzavírám do témat, která hovoří jen o společnosti lidí.

 

 Velkou část mé práce tvoří neidentifikovaní tvorové (někdy tvory ani moc nepřipomínající), reprezentující  možné i nemožné formy života.  Děsí mě lidská pýcha, která je předstupněm bezohlednosti a ztráty komunikace, a proto jsou mé obrazy především o vztazích.

Některé z nich jsem pracovně nazýval ´abstraktní komiks´, což je sice protimluv, ale připadal mi výstižný. Nakonec jsem se vrátil k ´příběhům´, z nichž mohu v této drobné galerii prezentovat jen část.“

(Milan Knížák)

 


 

 

 

 

 

www.novasin.org

Máme otevřeno: mimo pondělí: 11.00 – 18.00 hodin

Hodnocení: 50 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková