Milan Houser: Pictura naturans aneb čas je běžec dlouhým krokem…

20.12.2016 11:34

DSC Gallery – Praha

8. 12. 2016 – 24. 1. 2017

 

Na vernisáži nové výstavy v DSC Gallery, výstavy  Pictura naturans , jejímž autorem je současný český umělec a děkan Fakulty výtvarných umění VUT v Brně, byl pětačtyřicetiletý autor neobvyklých děl -  Milan Houser (* 1971) - osobně přítomen. Je to jeho druhá výstava v DSC Gallery.

Houser je znám svými objekty, které vytváří ze speciálně namíchaných laků, jež vrství do rafinovaných a nepředpokládaných obrazů, jež poté schnou 2 - 3 roky.

 

 

Nové Houserovy umělecké principy...

Kromě  lakových obrazů  si můžeme také ve speciálních vitrínách od architektů a designérů ze Studia Olgoj Chorchoj (možná i s mírným úžasem či nechutí) prohlédnout  objekty, které velmi silně  připomínají  tvory ze sci-fi filmu. Autor je vytvořil z bronzu odlitím  z naklíčených brambor, které ho inspirovaly, když je našel  v maminčině sklepě. Stejně jako v případě obrazů, při jejichž vzniku je důležitým momentem gravitace, u klíčků se mu zalíbilo, jako jdou právě proti gravitaci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výrok  ´pictura naturans´ odkazuje právě k procesuálnosti tvorby, k pohyblivosti proměn, k odkrývání možností malby ´an sich´. Nové obrazy Milana Housera jsou na konstrukcích/kostrách vypnuté jako impregnované kůže.  Některé obrazy  hned  po zaschnutí autor vyndal z rámu a stékající kapky po obvodu díla z něj vytvořily prostorový objekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurátor výstavy: Václav Hájek

 

Dvorak Sec Contemporary

110 00 Praha - Staré Město

Dlouhá 923/5

 

 

 

www.dvoraksec.com

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tiskové zprávy)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/milan-houser-aneb-proc-nemalujeme-ale-nalevame-barevnou-hmotu-na-platno-/