Milan Cais : Dveře dovnitř/Door in aneb autorova zamknutá minulost

30.01.2017 10:04

Galerie Villa Pellé – Praha

27. 1. – 26. 3. 2017

 

Na vernisáži nové výstavy Milana Caise, talentovaného výtvarníka, multimediálního umělce, performera a hudebníka, navíc zakladatele a klíčového člena skupiny Tata Bojs,  byl sympatický autor na zahájení své  samostatné výstavy, se kterou  přichází po více než pěti letech, osobně přítomen.  Milan Cais zde ve všech patrech Galerie Villa Pellé představil svůj  ryze výtvarný projekt nazvaný Dveře dovnitř. Cais zde vnímá dveře v symbolické rovině, kdy se v jeho nových objektech i kresbách zabývá hloubkou svých pocitů od radosti po smutek i zápas s vlastním egem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pro většinu z nás Milan Cais je frontman Tata Bojs. Zároveň je ale sochař, absolvent AVU, aktivně tvořící a vystavující umělec. Výstava je koncipována také z trojrozměrné tvorby, zejména instalací a objektů. Překvapí řada abstraktních akvarelů. Překvapí jednoznačnost sdělovaného - přímost, se kterou se Milan Cais chápe nesnadných témat, a tak autor může konstatovat, že výstava není moc veselá.

 

Dveře jako fenomén, jako objekt veskrze symbolického charakteru. Možná poprvé v Caisově tvorbě není výtvarná složka přímo navázána na tu hudební, která je s osobou tohoto multimediálního umělce spjata zejména skrze skupinu Tata Bojs. Výstava představila nejnovější objekty, které, ač mnohovýznamové, dotýkají se jednoho tématu, které rozvádějí. Osobnost na hraně, či na hranici. Dveře odhalující, ale i zakrývající.

 


 


 

 

 

 

 

 

Dovnitř, či ven?

Materiál pro výstavu Dveře dovnitř vznikal po dobu asi 2 let a je velmi osobní výpovědí a autorově vnitřním světě. Milan Cais zároveň uchopil tento jednoduchý, pro mnohého až banální symbol, v širším kontextu. Výrazové prostředky volí minimalisticky uměřené, pracuje s barevnými kontrasty. Najdeme zde motivy životních předělů, obecné téma víry i pro autora typickou hravost a humor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výjimečnou se stala i samotná instalace výstavy, která narušila obligátní statický charakter expozice, ať už jde o práci se světlem a projekcemi, či o aktivní účast diváků. Výstava se již také uskutečnila např. v Galerii Obecního domu v Opavě.

 

Dveře jsou něčím, co odděluje dva prostory. Můžou skrývat tajemství, okamžik překvapení. A jsou pro mne velmi silným symbolem rozhodování. V každodenních maličkostech i ve fatálních momentech, které pak dále formují nevratně naše životy,”

řekl k tématu výstavy Milan Cais a dodal:

Každý se s tím neustále setkáváme a mne tento moment velmi zajímá: Berete za kliku a vstupujete do prostoru, který ještě neznáte.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Z časového hlediska je výstava vymezena dvěma, dnes již kultovními projekty. Jedním   z nich je autobiografický jukebox, opatřený jeho portrétem (P3D – 01), kterým diplomoval na AVU a druhým projektem  je instalace Noční hlídač -  z tváře je vyňat pár velkých očí, velkého pozorovatele,  které na nás na přelomu tisíciletí shlížely ze střechy pražského  Goethe – Institutu . Obě práce jsou dokladem Caisova bipolárního vnímání světa - introspekce a monitoringu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Milan Cais (*1974) - hudebník a vizuální umělec

  • 1999: absolvoval AVU, studoval v ateliérech Socha II. u prof. Huga Demartiniho a Jindřicha Zeithammela a v ateliéru Vizuální komunikace pod vedením Jiřího Davida
  • svůj  talent uplatňuje jak ve vizuálním umění, tak v hudbě, scénografii, performance a ilustraci
  • účastnil se řady společných výstav u nás i ve světě a jeho práce je zastoupena v několika soukromých i státních sbírkách
  • 1988 spoluzaložil skupinu Tata Bojs, v níž dodnes působí jako skladatel, zpěvák, bubeník, textař, výtvarník a producent
  • vytvořil mimo jiné hudbu i k několika divadelním představením a celovečernímu filmu
  • od 2005: spolu s výtvarníky a hudebníky Petrem Niklem, Ondřejem Smeykalem a Jiřím Hradilem působí  ve ´svátečně´ vystupující hudebně-performanční skupině Sváteční Pop
  • žije a pracuje v Praze

 

Komentované prohlídky výstavy s Milanem Caisem

  • 16. 2., 9. 3. 2017 od 18.00 hodin

Workshopy pro děti s umělcem

  • 26. 2., 12. 3. 2017 od 15.00 hodin

Tata Bojs – Koncert v zahradě

  •  26. 3. 2017 od 20.00 hodin

Sváteční Pop (Milan Cais, Petr Nikl, Ondřej Smeykal a Jiří Hradil), performační koncert

  • 16. 2. 2017 od 19.00 hodin

 

Instalace: Filip Voskovec, Julek Vajc

Textová úprava: Olina Stehlíková

 

160 00 Praha 6

Pelléova 10

www.villapelle.cz

www.porteos.cz

www.freshsenior.cz

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková