Michal Trpák: ´Looking For Happiness/Hledání štěstí´´ aneb proč jsme si přitom na CowParade 2004 vzpomněli?!

06.01.2014 12:39

Mosaic House – Praha 2, Odborů 4

4. 12. 2013 – 6/2014

 

Na vernisáži autorské sochařské výstavy Looking For Happiness/Hledání štěstí umělce Michala Trpáka, která  se konala 3. 12. 2013,  jsme sice nebyli, protože jsme o ní nevěděli; ale při cestě do nově zrekonstruovaného Mánesa jsme před  Mosaic House byli překvapeni viselci, kteří se nad námi v mírném větříku otáčeli pod svými deštníky…no  nám to spíš připadalo, jako kdyby v děsu vyskákali vzhůru před projíždějícími pod nimi auty...ale každý si můžeme představovat, co si chceme představovat...mít takový deštník, který by nás vždycky včas vynesl nahoru, by neškodilo vůbec...

Malá odbočka do minulosti …

a tak nás při tom příjemném překvapení napadlo, že by bylo totiž velmi krásné, kdybychom města oživili nejen sochami, ale také i tak,  že bychom odstranili navždycky všudypřítomná  smradlavá auta. Ještě si na  dobu svého dětství pamatujeme…kdy jsme korzovali po chodnících bez obavy, že by nás jediná za den projíždějící  motorka  srazit ráčila..no, vždyť bejvávalo.. ..trolejbusy i tramvaje nám nevadily..

 

Hledáme všichni štěstí, ne?!

Pro tuto výstavu Michal Trpák proměnil také fasádu hotelu a rozpohyboval nástěnnou malbou původní design fasády z 30. let 20. století. Barevné organické křivky, které doplnily fasádu, tak přináší do architektury více života oproti strohým ostrým a rovným linkám.

Název výstavy ´´Hledání štěstí´ vychází z jednoho z vystavovaných děl –šestimetrové lysohlávky z oceli a polyesterové pryskyřice. „V noci navíc budou lysohlávky svítit a měnit barvy, takže to bude trochu i psychedelický zážitek," řekl Trpák.

.Každý hledá štěstí, někdo hledá houbičky pro jejich látku Psilocibin, který snad navozuje pocit štěstí, jiný pouze hledá a další nenachází, a nebo třeba najde někoho pod sochami hub nebo sám sebe, když usedne u jejich nohou. Jiní štěstí možná ztratili v nejisté politické situaci nebo v nekončící ekonomické krizi , a tak se snáší na deštnících v lehké nejistotě z dopadu, nebo zda-li najdou pevnou zem pod nohama. Možná i o tom přemýšlí ´Myslitel´poskládaný z postav snad celé společnosti, aby domyslel to, co jiní nestihli. Nebo proč se ztrácíme ve virtuálním světě a navazujeme dialogy neznámými, když kolem nás je spousta blízkých?

Digitální dialog je téma sousoší umístěného u recepce hotelu - z poloviny lide, z poloviny stroje, ke kterým je možné přistoupit a ztratit se ve virtuálním dialogu. "Sochy, které vytvářím, jsou většinou zamýšleny pro veřejný prostor nebo architekturu.  Věřím, že sochy patří do architektury, veřejného prostoru měst nebo do volné krajiny. Alespoň tak to bylo po staletí. Teprve až v minulém století výtvarník nebo sochař přestal být řemeslníkem a začal vystavovat své umění v galeriích, kam je možné umístit cokoliv. To nemusí být nutně špatně, ale nemělo by to být jediným cílem. Výtvarník je kreativec, který se může výjimečným způsobem podílet na utváření prostoru, architektury  a měst a dodat jim osobitou a jedinečnou tvář," řekl autor.

 

Ze životapisu Michala Trpáka

  • Michal Trpák se narodil v Českých Budějovicích v roce 1982.
  • Jeho studium umění začalo na SUPŠ v Českém Krumlově oborem kamenosochařství.
  • V roce 2007 byl přijat na VŠUP v Prazedo ateliéru prof. J. Beránka.
  • V průběhu tohoto studia absolvoval roční stáže ve finském Lahti a kanadském Vancouver
  • Dále v roce 2002 dokončil doktorandské studium na Akademii  umění v Banské Bystrici pod vedením prof. B. Jirků.
  • Michal Trpák žije a tvoří v Českých Budějovicích (jinam už nechce) a mimo jiné je organizátorem a kurátorem sochařské výstavy ´Umění ve městě´, která se v roce 2013 stala v již po šesté v ulicích Českých Budějovicích.
  • Sochy a obrazy Michala Trpáka jsou zastoupeny v soukromých sbírkách nebo veřejných prostranství měst v Českých Budějovicích, v Praze a dále v Německu, Kanadě, Franci a Rusku.
  • Kromě tvorby se Michal Trpák věnuje různým sportům a cestuje do vzdálených a odlehlých koutů světa jako je Kamčatka, Aljaška,Himaláje a nebo se potápí do hlubin moří a jezer, aby načerpal novou inspiraci a odpoutal se od hektického evropského způsobu života...

(z tiskové zprávy)

 

www. michaltrpak.com

 

Hodnocení: 100 %

 

Ing. Olga Koníčková,  internet

Foto: autorka

 

Pro fajnšmekry: vzpomínka na jedinečné krávy…a na jedinečný světový „open air“ projekt Cow Parade Prague 2004

 

Na dvě stě soch krav v životní velikosti, které barevně ztvárnili tuzemští umělci, byly od začátku června do konce září roku 2004 rozmístěny na frekventovaných a turisticky vyhledávaných místech Prahy.  Každé finální dílo bylo nakonec jedinečným originálem.

Velmi úspěšná byla i po finanční stránce – pomohla ke zvýšení turismu a zajistila tak vzestup příjmů obchodníků ve městě. Od té doby se CowParade konale už v 18 velkoměstech světa, vždy s neuvěřitelnou publicitou a úspěchem (např. Chicago, Londýn, Brusel, Sydney či New York). Mimochodem některé známé osobnosti byly kravami nadšeny natolik, že se staly jejich sběrateli, např.: Nelson Mandela, jordánská královna Ranja, Ringo Starr nebo Elton John…

Krávu je možno „adoptovat“ nebo koupit. Od začátku projektu už svou krávu získalo více než 1500 firem. Je právem sponzora či majitele sochy zvolit si umělce, který ji pomaluje nebo jinak upraví podle vlastní fantazie, případně podle přání zadavatele.

CowParade Prague 2004 má také úlohu charitativní a peníze, které vynese, putují na dobročinné účely. Akce vydělala od svého začátku již více než 322 milionů korun!