Michal Rapant: Hřbitovní kvítí kvete pro všechny aneb Mlčení děťátek či Vůně růže dává zapomenout na trny…

04.10.2019 11:10

Topičův salon - Praha

2. - 30. 10. 2019

 

 

 

Na vernisáži samostatné (prodejní) výstavy ´Hřbitovní kvítí kvete pro všechny´, Michal Rapant, autor velkoformátových expresivních maleb, byl osobně přítomen. Výstavu připravila Galerie Dolmen spolu s kurátorem výstavy Martinem Varyšem.

 

Expresivita a gestičnost Michalových maleb nutí diváka k explicitním prožitkům lidství. Dávka vjemů, kterou je člověk zasažen při pohledu na jeho monumentální obrazy/oleje na plátně/až do 210 x 270 centimetrů/, je zrcadlem Michalova uměleckého přístupu, jenž se dynamicky posouvá od lazurních stékanců až k sochařské modelaci. Michal Rapant obraz občas hladí prsty a jindy ho zraňuje špachtlemi, stěrkami či hřebíky.

 

S barvami si počíná jako s živou formou - mačká je, nanáší špachtlí, ryje do nich, leje je, maluje s nimi, stírá je nebo je kombinuje s dalšími materiály (zvířecí kůže, hřebíky, dřevo, písek z Omahobeach, apod.) a připravuje tak pro diváky existenciální prožitky životní vratkosti.

 

 

 

Umělecké náměty Michala Rapanta jsou často jeho osobními prožitky odrážejícími jeho vlastní život, zkušenosti z lidské historie, ale i současnou sociálně-politickou a mediální situaci. V jeho tématech se neustále prolíná jistá intimita s iniciační sociální, mediální a politickou kritikou. Svá díla vždy rámuje výstižným názvem, který je mnohdy celou větou, avšak někdy i sarkastickým komentářem. Tento fenomén je zvláště patrný u jeho portrétní malby, kde v názvu obvykle objevíme větu vyřčenou samotným portrétovaným.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Michal Rapant (*1986)

  • 2015 - 2018: absolvoval AVU v Ateliéru malířství II. Vladimíra Skrepla
  • na AVU přestoupil z brněnské FaVU v době, kdy ji opustil Václav Stratil, jeden z největších iniciátorů Michalovy malířské odvahy

 

Kurátor výstavy: Martin Varyš

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110 00 Praha 1

Národní 9/1. patro

Máme otevřeno po - pá: 10.00 -17.00 hodin

 

 

Hodnocení:  89 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková


www.michalrapant.cz

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/michal-rapant-za-zrcadlem-aneb-co-bylo-uz-nebude/