Michal Novotný alias MICL: Prasata v žitě aneb když podlehneme mamonu

08.02.2015 15:40

Galerie Vltavín - Praha

4. 2. – 8. 3. 2015

 

 

Na vernisáži nové výstavy malíře a sochaře Michala Novotného alias MICL, kde jsme zhlédli jeho malířskou práci za poslední 4 roky -  zářivě pestré oleje na plátně i devět plastik  (i z cínu). Autor se vernisáže osobně také zúčastnil (na foto v pruhovaném triku). Nás na www.kulturaok-eu.cz nejvíce zaujaly cínové sošky (např. Žena s dutou hlavou nebo Modlící se prasátko) .

 

 

 

 

 

 

 

 

Dejme slovo kurátorce

MICL …se  rozhodl vydat po 3 paralelních cestách. Paralelních proto, že ačkoliv výstupem těchto cest je socha nebo ve 2 polohách formulovaná malba, vždy je propojena viditelnou tematickou sounáležitostí. V komorních prostorách Galerie Vltavín MICL prezentuje všechny 3 podoby své práce. Sochařskou tvorbu ´jen´ ve výseku devíti drobných plastik, neboť sochy vytváří především pro veřejné prostory, pročež mají monumentální rozměry, které by se do komorního prostoru Galerie Vltavín nevešly.

…. A protože autor soustavně rozvíjí obojí formální vyjádření, lze tu nalézt obě polohy jeho malby: temnou, vizionářskou polohu i tu jásavě barevnou, hravou. V tomto rozpětí jako by se umělec rozštěpil do dvou osobností.

 

Ta první inklinuje k temným vizím odehrávajícím se v neurčitém časoprostoru, který ovládají sochařsky, monumentálně pojednané figury vykonávající nejčastěji nějaké devastační práce – válejí se v žitném poli, po kterém často také jedou na nespecifikovatelném ničivém stroji, nebo si přehazují podivné útvary a jsou nazváni jako Křiví lidé (olej na plátně, 45 x 60 cm, 2010) nebo Divná parta (olej na plátně, 45 x 60 cm, 2010).

Takové malby charakterizuje koloristická úspornost v podobě užití pouze dvou barev – na černém pozadí jsou detaily scenérie vyvedeny zlatou barvou, neapolskou žlutí.

 

Druhá poloha MICLovy práce nemůže být protikladnější. Vyznačuje se plnou barevností, přičemž k uchopení fantaskních momentů plných radosti si autor nejčastěji vybírá sytou růžovou, blankytně modrou a tlumeně žlutou. Tak se na plátnech objevují například okřídlená prasátka slastně létající či pobíhající od jednoho vlčího máku k druhému jako je tomu v titulním obraze Prasata v žitě (olej na plátně, 60 x 135 cm, 2013). Pozoruhodné je, že někdy dochází v MICLově tvorbě i k prolnutí těchto dvou odlišných výrazových poloh. V takových případech autor z jedné oblasti své malby přenáší do druhé celý motiv i jeho barevné pojednání. Tak třeba do pestrobarevného pole vlčích máků nechal zajet zlatý kombajn s děsivě rozvášněným řidičem, který v nadpozemském ráji řádí žito nežito, (prasečí) hlava nehlava.

Nebo se z roztomilých prasátek užívajících si darů žitného pole s rozkvetlými vlčími máky stávají monumentální lačná prasata v zlatém žitném lese, po němž za nejhlubší tmy běhají, rochní se a válejí.

Aniž by se Michal Novotný chtěl pouštět do společenské satiry či přímo kritiky, dostala se v posledních letech tato tematika do intuitivního hledáčku jeho uměleckého zájmu, s nímž symbolicky definoval odvěkou lidskou slabost: podlehnutí svodům moci a peněz, podlehnutí mamonu. Malby Michala Novotného z posledních 4 let jsou tak více než aktuální a v symbolické rovině si svou aktuálnost, obávám se, ještě nějakou tu dekádu ponechají.  (text: Kateřina Tučková)

 

Ze životapisu – Michal Novotný

  • * 20. 2. 1969 v Brně
  • 1990 -1997 studie na  AVU v Praze/malířský ateliér Jiřího Načeradského, ateliér konceptuálních tendencí Jiřího Davida a sochařský ateliér Karla Nepraše/
  • 1995 spoluzakládal výtvarnou skupinu Luxsus, jejíž členové si ve svém programu vytyčili ´přiměřené´ honorování umění
  • používá  krátkou přezdívku MICL

Muž, který ztratil hlavu                                                                                       Ten, který uviděl sám sebe

www.natvrdli.eu

Vernisáž uvedla kurátorka Kateřina Tučková

Hudební doprovod: Najazzlá kapela P. R. (zpěv Lenka Klvačová, kytara Petr Fridrich)

www.galerie-vltavin.cz

 

110 00 Praha 1

Masarykovov nábř. 36

Máme otevřeno:  denně 10.00 -12.00, 13.00 -18.00 hodin

 

Hodnocení: 90 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/%c2%b4il-mondo-bello-krasnejsi-svet%c2%b4-aneb-kdyz-umeni-ma-byt-prece-povznasejici%2c-ze-%21-/