Michal CImala: ´Make war not love´ aneb když se inspirujeme ´Výkřikem´ Edvarda Muncha

16.10.2013 16:08

The Chemistry Gallery  - Praha

16. 10. -  17. 11. 2013

 

Dostali jsme pozvání  na výstavu a vernisáž výstavy: Michal Cimala - MAKE WAR NOT LOVE!, která se uskutečnila  v úterý 15.10. 2013 v prostorách The Chemistry Gallery.  Výstavu zahájila  neotřelá a drsná performance Michala Cimaly a  vskutku skvělou hudbu zajistil  DJ Bidlo. Pozvání dostáváme často, ale tentokrát nás výstava vskutku nadchla. Takže o ní píšeme…že..?!

 

The Chemistry Gallery připravila samostatnou výstavu Michala Cimaly, jedné z nejvýraznějších postav současné výtvarné scény. V jeho aktuální tvorbě, na kterou je výstava zaměřena,  mícháme pop art s citacemi akční malby a prvky náhody. Výstava poukázala na dva odlišné světy, ve kterých se Cimala pohybuje. První z nich jsou sochařské objekty, dynamické světelné plastiky, které můžeme považovat za součást objektivního světa  kolem nás. Druhý svět je inspirován světoznámým obrazem ´Výkřik´ od Edvarda Muncha. Můžeme zhlédnout  obrazy z temnot vnitřních světů a rozrušené psychiky.

 

Make war not love!

Překvapujícím převrácením slovosledu původního hesla ´Make love not war!´ jsme získali  ještě razantněji znějící a burcující heslo  ´Make war not love!´  No, nenapadlo by nás to! Zatímco Michal Cimal s tím tak poprvé vyrukoval, a to se nám pak  v hlavě mísí všechno možné…a na náš dotaz, proč  má své obrazy tak temné a smutné, jsme dostali odpověď, že asi byl v takové náladě,  že příště se třeba dočkáme obrazů možná  optimističtějších…neví sám…

 

Přišla nás na vernisáž spousta. Michal Cimala nás svými pracemi totiž oslovil. Barvami hýřící i strikně černobílé obrazy Michala Cimaly vyznívají tak ironicky i rozporuplně. Jsou poskládané v navzájem se prostupujících vrstvách.  Jsme rádi, že dřívější obrazy formou koláže vznikající  autor již nahradil jinou technikou, kompletně namalováním.  Autor se posunul dále.  A nezapomeňme si pročíst i autorovy popisky k obrazům, jsou vskutku originální (jako např.: ´´Před letištěm si dobře prohlédni zavazadla´,  ´Zbytkový terorista´, ´Vychýlený mladý muž bez  perspektivy´, ´Svět v hajzlu a dívka s okurkou´, ´Problematické názory ve svitu záblesků atomových výbuchů´….

 

Michal Cimala

  • 1975 – narozen v Havířově
  • 1989 –1993: Střední uměleckoprůmyslová škola v Turnově  
  • 1994 -2000: Vysoká škola uměleckoprůmyslová  v Praze
  • 1997 – 1999:  studijní pobyty – Itálie, Berlín, ateliér Sklo v architektuře  (Marian Karel)
  • pracuje a žije v Praze
  • od 2006 působí v ateliérech Trafačka, je spoluzakladatel Trafo Gallery
  • 2006 – asistentem  na AVU v ateliéru Socha I u Jaroslava Róny
  • ´Aerokraťas ´-  cena za nejlepší amatérský film - ´Čistič´

 

Edvard Munch

Norský malíř  žil na přelomu  19. a 20. století. Jeho obraz ´Výkřik´(The Scream), jenž namaloval ve čtyřech originálech, byl v roce 2012 vydražen na aukci za rekordních 2, 3 miliardy korun.  Proč je obraz tak děsivý? Na mostě malíř namaloval vyděšenou postavu bez tváře, která si ji drží v rukou  a křičí zoufalstvím. Právě v této době malíři, který trpěl sebevražednými  úmysly a duševní trýzní,  umřely předčasně na tuberkulózu obě jeho nejmilejší bytosti, matka i jeho  sestra.  Takže vysvětlení máme nasnadě.  Obraz, proč však tak diváky přitahuje? V jednoduchosti  je genialita. Jednoduchá emoce  je pro nás všechny srozumitelná…a duševními  trýzněmi jakéhokoliv rázu přece  stále více na světě trpíme, že?! Téma je tudíž vysoce aktuální…

 

Kurátor:  Otto M. Urban (kurátor současné šokující další výstavy  v Rudolfinu ´Slepý vede slepého´)

www.michalcimala.cz

www.trafacka.net

 

 

Během vernisáže  výstavy jsme si s radostí  vzali zdarma katalog ´Make war not love!´ .

Za finanční podporu při realizaci katalogu děkujeme : Migel, 5semen.cz

 

Poděkování:  Soňa Cimalová, Saša Dlouhý, Blanka Čermáková, Drak  

 

The Chemistry Gallery - (na rohu  budovy bývalých Dopravních podniků)

Bubenská 1

170 00 Praha 7

 

Máme otevřeno:  

středa- pátek : 11.00 – 19.00 hodin

sobota:              10.00 – 18.00 hodin

Vstup: volný

www.thechemistry.cz

Hodnocení:  95 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka